Μπορούν οι αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα να φέρουν κάτι θετικό στη ζωή μας;

Όλοι μας ευχόμαστε να συμβαίνουν θετικά πράγματα στη ζωή μας…
Παντού γύρω μας θα δούμε βιβλία για τη θετική σκέψη, για τη μείωση του στρες και της αρνητικής ενέργειας. Πολλοί -συνειδητά ή ασυνείδητα- προσπαθούν να απωθήσουν κάθε αρνητική σκέψη και συναίσθημα και προσπαθούν να γίνουν αυτό που θα χαρακτηρίζαμε ως “θετικό άνθρωπο”. Μήπως όμως τα όρια μεταξύ του αρνητικού και του θετικού δεν είναι τόσο διακριτά; Μήπως η βίωση αρνητικών συναισθημάτων και σκέψεων μπορεί να οδηγήσει σε κάτι θετικό; Αν το σκεφτούμε καλύτερα θα μπορούσαμε να πούμε πως ίσως συμβαίνει κάτι τέτοιο για τους εξής λόγους:

1) Οι αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα μπορούν να γίνουν σημείο αναθεώρησης των στόχων και των προτεραιοτήτων μας: Κάθε φορά που βιώνουμε κάτι αρνητικό αρχίζουμε να σκεφτόμαστε πώς θα αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση και να επανεκτιμάμε τι είναι σημαντικό και τι είναι ασήμαντο για εμάς. Κάθε αρνητική σκέψη ή συναίσθημα λειτουργεί ως αμφισβήτηση του συνήθους τρόπου σκέψης και αντίληψης της πραγματικότητας υποδεικνύοντας πως κάτι δε λειτουργεί σωστά στον τρόπο που αναλύουμε τα εξωτερικά ερεθίσματα ή αντιδρούμε σε αυτά. Τις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα αυτής της αμφισβήτησης είναι η καλύτερη κατανόηση του εαυτού μας και των επιθυμιών μας και η κατανόηση του γεγονότος πως μία διαλυμένη σχέση ή μία δυσκολία στη δουλειά δεν θέτουν σε μακροχρόνιο κίνδυνο την εκπλήρωση των επιθυμιών μας και δεν διακυβεύουν το μέλλον μας. Αντιθέτως, αποτελούν ζητήματα ήσσονος σημασίας δεδομένου ότι οι επιθυμίες και οι στόχοι μας είναι ευρύτεροι και λιγότερο εξαρτημένοι από μία συγκεκριμένη σχέση ή εργασιακή δυσκολία ή αποτυχία. Αυτό σημαίνει πως η βίωση μίας έκφανσης του αρνητικού (ακόμη και αν αυτό είναι με τη μορφή αισθήματος ή σκέψης) μας κάνει να μπούμε σε μία διαδικασία καλύτερης κατανόησης των αναγκών μας και να προσδώσουμε σε κάθε τι τη βαρύτητα που του αναλογεί βλέποντας πλέον τον ευρύτερο ορίζοντα της ζωής μας και όχι τις λεπτομέρειες.

2) Οι αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα μπορούν να λειτουργήσουν ως μέτρο σύγκρισης: Τα αρνητικά συναισθήματα και οι αρνητικές σκέψεις παρά το γεγονός ότι μπορούν να εξαντλήσουν συναισθηματικά αυτόν που τα/τις βιώνει, κάνουν το άτομο ιδιαιτέρως χαρούμενο τη στιγμή που διαπιστώνει κάποια “απόκλιση” από αυτήν την αρνητική κατάσταση. Μικρά πράγματα που “σπάνε” ένα αρνητικό συναίσθημα ή μία αρνητική σκέψη (π.χ. ένας περίπατος στη φύση, η ενασχόληση με μία δραστηριότητα, η παρακολούθηση μίας ενδιαφέρουσας ταινίας, το τηλεφώνημα από έναν φίλο) εκτιμώνται καλύτερα όταν το άτομο έχει βιώσει μία αρνητική κατάσταση και γίνονται αντιληπτά ως κάτι σημαντικό και όχι ως κάτι δεδομένο. Άλλωστε πώς θα ξέραμε τι είναι θετικό αν δεν υπήρχε το αρνητικό για να μας δώσει την ευκαιρία διάκρισης.

3) Οι αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα μπορούν να λειτουργήσουν ως “τεστ” των συναναστροφών μας: Όταν είμαστε ευδιάθετοι, χαρούμενοι και ευχάριστοι σίγουρα είμαστε πηγή έλξης για φίλους και γνωστούς που απολαμβάνουν να εισπράττουν τη θετική μας ενέργεια. Τι γίνεται όμως όταν είμαστε στρεσαρισμένοι και γεμάτοι αρνητικές σκέψεις; Ποιος θέλει να είναι κοντά μας εκείνες τις περιόδους; Ποιος κάνει προσπάθεια να μας “βγάλει” από αυτήν την κατάσταση; Αυτό σημαίνει πως το να αισθανόμαστε αρνητικά μας προσφέρει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να τεστάρουμε τις σχέσεις μας και να δούμε ποιος πραγματικά νοιάζεται για εμάς και ποιος είναι εκεί να μας θυμίσει το “θετικό” εαυτό μας.

Η αρχαιοελληνική παροιμία “ουδέν κακόν αμιγές καλού” φαίνεται να έχει νόημα και εφαρμογή και στην περίπτωση των αρνητικών συναισθημάτων και σκέψεων. Σίγουρα το να σκέφτεσαι θετικά και να νιώθεις θετικά είναι σημαντικό. Χιλιάδες άρθρα, βιβλία και διαλέξεις έχουν αφιερωθεί σε αυτό το θέμα. Ωστόσο, και το αρνητικό είναι ένα κομμάτι της ζωής και του εαυτού μας που όσο στρεσαρισμένος και αρνητικός και αν γίνει δε θα χάνει την ευκαιρία του να βελτιώνεται και να πορεύεται κοινωνικά και προσωπικά ακόμη και υπό αντίξοες συνθήκες. Ίσως αισιοδοξία και θετική ενέργεια να μην είναι το να ξορκίζεις το αρνητικό αλλά να το διαχειρίζεσαι και να το αγκαλιάζεις ως μέρος της ζωής σου.

post4life.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *