“Καπέλο” στα νέα δάνεια του ΤΕΜΠΜΕ


Από το 3,7% της εισήγησης, στο 6% της …κάρτας!

Έντονες αναταράξεις στην προσπάθεια στήριξης της ρευστότητας χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ταυτόχρονη πολιτική ρήξη προκαλεί η επιλογή του προέδρου του ΤΕΜΠΜΕ κ. Αλέξανδρου Παπαρσένου να τοποθετήσει αιφνιδιαστικά επιτόκιο δανεισμού ύψους 6%, παρά τις σχετικές εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου.

Όπως σχετικά έγραψε η στήλη CASH στο οικονομικό ένθετο “Business Stories” της περασμένης Κυριακής, χιλιάδες μικροί επιχειρηματίες έχουν σπάσει τα τηλέφωνα του ΤΕΜΠΜΕ διαμαρτυρόμενοι για την πρωτοφανή αυτή ενέργεια.
Μια ενέργεια που για ένα πρόγραμμα στήριξης με τη συμμετοχή του Δημοσίου απαιτεί επιτόκιο….

πιστωτικής κάρτας.
Θα πρέπει να σημειώσουμε πως επί των ημερών της υπουργίας του Χ. Φώλια το αντίστοιχο επιτόκιο είχε αγγίξει το 2,1%.

Κανένας φυσικά δεν περίμενε λόγω της κρίσης να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο.

Τι έγινε η γνωμοδότηση;

Παρά όμως τη σχετική γνωμοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για επιτόκιο 3,7% αλλά και τις δεσμεύσεις του στο δ.σ. του ΤΕΜΠΜΕ ο κ. Παπαρσένος τελικά προώθησε ως συνολικό κόστος εγγυημένου δανεισμού το συνολικό κόστος επιτοκίων των τραπεζών (στην προκειμένη περίπτωση Euribor 6μηνών +6%), την εισφορά 0,6% για το κράτος και την ετήσια προμήθεια του ΤΕΜΠΜΕ (0,25% και 0,35% για τα δύο προγράμματα αντίστοιχα).

Μάλιστα στην επιχειρηματολογία αυτής της ρύθμισης προς τον γενικό γραμματέα βιομηχανίας κ. Φούρλα ,την οποία το protothema.gr διαθέτει, ο κ. Παπαρσένος αναφέρει πως «ο μέσος όρος επιτοκίου των 6μηνων επιχειρηματικών μεσομακροπρόθεσμων δανείων ξεπερνά το 7%».

Δηλαδή ένα ολόκληρο κρατικό πρόγραμμα θα έχει ελάχιστο όφελος – μόλις 1% και αν – για όσους το λάβουν!

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, ο κ. Παπαρσένος προωθεί την τοποθέτηση εκπροσώπου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών στο δ.σ. του ΤΕΜΠΜΕ, παρά τις αντίθετες εντολές της υπουργού κας. Λούκας Κατσέλη.

«Η αίσθηση που ο ίδιος δίνει ως προς αυτές του τις πρωτοβουλίες είναι πως κινείται με εντολές της υπουργού. Παρά ταύτα κανείς δεν γνωρίζει τις κινήσεις του σε επίπεδο συμβούλων στη Μεσογείων» τονίζουν πηγές.
Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ήδη για το θέμα πραγματοποιήθηκε ερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή της ΝΔ Ν. Νικολόπουλο, ενώ παρέμβαση πραγματοποίησε και ο βουλευτής και πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.

Στην ερώτηση μάλιστα τονίζεται πως «δίδεται η ευκαιρία στις τράπεζες παρά τον χαρακτήρα συμμετοχής του Δημοσίου που τις διασφαλίζει ούτως ή άλλως, να λάβουν περαιτέρω διασφαλίσεις (εμπράγματες ή μη) από τις μικρές επιχειρήσεις, παρά το ότι το ΤΕΜΠΜΕ από μόνο του έχει εγγυηθεί γι’ αυτές.

Δηλαδή οι τράπεζες σε περίπτωση καταγγελίας του δανείου θα έχουν τη δυνατότητα να στρέφονται κατά της μικρομεσαίας επιχείρησης ή θα παρεμβαίνει αποκλειστικά το ΤΕΜΠΜΕ ως εγγυητής και θα αποζημιώνει την τράπεζα.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις ουσιαστικά ακυρώνουν την δράση και τις ωφέλειες για τις μικρές επιχειρήσεις.

www.protothema.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *