Χάος στις αιτήσεις από το ομιχλώδες τοπίο για τα αυθαίρετα

Ως … χάος περιγράφει την αποκωδικοποίηση της νομοθεσίας για τα αυθαίρετα ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας, ζητώντας παράταση της πρώτης φάσης των δηλώσεων (αυτοψία, συγκέντρωση στοιχείων, αίτηση) κατά τέσσερις μήνες. Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων λήγει στα….
τέλη Νοεμβρίου.

Ο σύλλογος μηχανικών κάνει λόγο για παρερμηνείες των διατάξεων που εκθέτουν τους μηχανικούς και κινδυνεύουν να φέρουν προς εκπλήξεων και τους πολίτες.
Οι μηχανικοί αποδίδουν τις στρεβλώσεις που δημιουργούνται στην δαιδαλώδη πολεοδομική νομοθεσία αλλά και στο γεγονός ότι «στην αυθαίρετη δόμηση δεν υπάρχει τυποποίηση και κάθε περίπτωση αποτελεί αντικείμενο ξεχωριστής μελέτης».

Οπως σημειώνουν έχει ήδη «ροκανιστεί» το 1/3 του απαιτούμενου χρονικού διαστήματος για την υποβολή της πρώτης φάσης της ρύθμισης και επικρατεί ένα πραγματικό χάος. «Οι μηχανικοί είναι αναγκασμένοι να απαντούν σε ερωτήσεις πολιτών ερμηνεύοντας τον νόμο ποικιλοτρόπως. Δυστυχώς οι απαντήσεις που δίνονται από επίσημους φορείς είναι προφορικές χωρίς καμία εγκυρότητα και αυτό επιδεινώνει την κατάσταση», σημειώνουν.

Ερωτήματα δημιουργεί η αναφορά του συλλόγου για το ομιχλώδες καθεστώς σχετικά με τις αμοιβές. Πριν από λίγες μέρες ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Χρίστος Σπίρτζης είχε ξεκαθαρίσει ότι οι αμοιβές αποτελούν σημείο διαπραγμάτευσης και συμφωνίας μεταξύ ιδιώτη και μηχανικού και διαμορφώνονται με βάση τις νόμιμες αμοιβές στις οποίες περιλαμβάνονται οι κρατήσεις και οι εισφορές των μηχανικών.

Ωστόσο ο ΣΠΜΕ υποστηρίζει ότι «οι νόμιμες αμοιβές δεν έχουν ξεκαθαριστεί ενώ αναμένονται οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις και διευκρινίσεις».
Οι μηχανικοί εκτιμούν ότι στο χρονικό διάστημα της παράτασης, θα τους δοθεί η ευκαιρία να αποστείλουν τα ερωτήματά τους, να γίνει συλλογή και κωδικοποίηση και στη συνέχεια να κωδικοποιηθούν και να απαντηθούν επίσημα.

Η πρόταση των μηχανικών συμπίπτει με εκείνη του ΤΕΕ που έχει ζητήσει παράταση των δηλώσεων για τους ημιυπαίθριους ως τα τέλη Νοεμβρίου (η προθεσμία λήγει τέλη Οκτωβρίου) προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα που δημιουργείται στις μεταβιβάσεις για τα υποθηκευμένα ακίνητα. Υπέρ της παράτασης του χρόνου υποβολής των δηλώσεων για τα αυθαίρετα τάσσεται πάντως και το ΤΕΕ.

http://www.protothema.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *