Νίκος Κοτζιάς: Τα Σκόπια να ξεπεράσουν το όνειρο της «Μεγάλης Μακεδονίας»

Το κλειδί είναι  να ξεπερασθούν τα αλυτρωτικά και σοβινιστικά σχέδια της Μεγάλης Μακεδονίας. Τέτοια έργα είναι παραπλήσια και πανομοιότυπα με εκείνα που ονειρεύονται μια Μεγάλη Αλβανία και εκδίδουν  χάρτες που περιλαμβάνουν  τμήματα της βόρειας Ελλάδας και νησιών του Αιγαίου, είπε ο υπουργός των
Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, στους παρευρισκόμενους Έλληνες του Εξωτερικού. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σε διάλεξή του στο Κολλέγιο ‘Αγ. Αντώνιος’ της Οξφόρδης κατηγόρησε για άλλη μια φορά  τα Σκόπια για αλυτρωτισμό. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα εργάζεται για τη σταθερότητα και την ειρήνη  στην πΓΔΜ και δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα έχει κάνει συμβιβασμούς στην επίλυση της διαφωνίας του ονόματος και άρχισε τα μέτρα οικοδόμηση εμπιστοσύνης, ως μια διαδικασία που μπορεί να επιλύσει τη διαφορά του ονόματος.
«Αλλά στην ομιλία του», γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων, «δεν υπήρξε καμία λέξη για το Διεθνές Δικαστήριο υπέρ των Σκοπίων, αν και ο Κοτζιάς υποστήριξε για τη χώρα του ότι είναι μια ειρηνική δύναμη που προσπαθεί σε καλές και σε δύσκολες εποχές να προστατεύσει  και να υπερασπισθεί το διεθνές δίκαιο, τη λειτουργία του κράτους δικαίου και του ευρωπαϊκού πολιτισμού με το συμβιβασμό».
Αυτή η στάση δεν έχει την ανάλογη αντιμετώπιση από την κυβέρνησης της πΓΔΜ και όπως θεωρεί ο Κοτζιάς –συνεχίζει το σλαβικό δημοσίευμα- αυτό είναι ευθύνη των δυτικών δυνάμεων για τη στάση τους προς την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία των Σκοπίων που χαϊδεύουν την κυβέρνηση της.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η λανθασμένη στάση της διεθνούς κοινότητας,  για εσπευσμένη προσπάθεια εισόδου των Σκοπίων  στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ,  οδήγησε σε επιδείνωση των σχέσεων με την Ελλάδα και έκανε αδιάλλακτη την κυβέρνηση των Σκοπίων προς την Αθήνα.

echedoros-a.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *