Δοκίμασέ το: Πώς να «παίρνεις τα πάνω σου» αμέσως

Για όλους μας υπάρχουν κάποιες στιγμές που -για επαγγελματικούς, κοινωνικούς ή προσωπικούς λόγους- πρέπει να είμαστε «στα καλύτερά μας». Τι γίνεται όμως εάν η κρίσιμη ώρα έχει φτάσει και εσύ «περνάς φάση», «έχεις τις μαύρες σου» και εκ των πραγμάτων αισθάνεσαι εντελώς ευάλωτος σε σχέση με την κατάσταση που έχεις μπροστά σου; Πως θα «έρθεις στα ίσια σου;»…

Από την Αννίτα Νιάκα

Φυσικά, μπορείς να δοκιμάσεις φράσεις επιβεβαίωσης και θετική σκέψη για να αλλάξεις τη στάση και τη νοητική σου κατάσταση. Ωστόσο, αν και αυτά μπορεί να είναι χρήσιμα εργαλεία, είναι σχεδόν αδύνατον να βγεις από μία χάλια νοητική κατάσταση μέσω της σκέψης…

Μπορείς επίσης να καταφύγεις στην άσκηση, που βοηθά στην έκκριση ενδορφινών από τον οργανισμό, βελτιώνοντας τη διάθεση και τις επιδόσεις σου. Δυστυχώς όμως, όταν είσαι «στο παρά πέντε», δεν έχεις το χρόνο να πας για περπάτημα ή να λιώσεις στο γυμναστήριο…

Ευτυχώς, η Νευροεπιστήμη έχει ανακαλύψει έναν τρόπο, που σου επιτρέπει να βγάλεις αμέσως τον εαυτό σου από μία τέτοια κατάσταση και να «επανασυνδεθείς». Είναι απλός και ορίστε πώς λειτουργεί:

1. Δημιούργησε μία μοναδική «άγκυρα»

Στην προκειμένη περίπτωση η «άγκυρα» είναι μία φυσική κίνηση που δεν κάνεις συνήθως. Για πρακτικούς λόγους, διάλεξε μία κίνηση απλή, που δεν τραβάει την προσοχή, ώστε να μπορείς να την κάνεις οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή. Για παράδειγμα, μπορείς να ορίσεις ως «άγκυρα» το να γυρνάς το δαχτυλίδι σου στο δάχτυλό σου έναν πλήρη κύκλο –αλλά μόνο εάν αυτή είναι μία κίνηση που δεν κάνεις συνήθως. Ή να τραβάς ελαφρώς το αφτί σου, ή να σταυρώνεις τον παραμέσο με το μικρό σου δαχτυλάκι. Οτιδήποτε δεν κάνεις συνήθως και δεν τραβάει την προσοχή.

2. Σύνδεσε την άγκυρα με τις καλύτερες στιγμές σου

Αφού έχεις αποφασίσει ποια θα είναι η άγκυρά σου, ψάξε τώρα γεγονότα και καταστάσεις στη δουλειά ή τη ζωή σου, όπου αισθάνεσαι στα καλύτερά σου. Μπορεί να αισθάνεσαι έτσι γιατί η ομάδα σου κέρδισε το μεγάλο ματς, γιατί νιώθεις ότι το νέο σου κούρεμα σου πάει πολύ ή για κάτι πιο αφανές. Μπορεί επίσης να αισθάνεσαι έτσι κάποια στιγμή από μόνος σου, χωρίς να συντρέχει κάποιος εξωτερικός παράγοντας.

Ανεξάρτητα από το πότε ή που αισθάνεσαι ότι είσαι σε αυτήν την «κορυφαία» σου κατάσταση, εκτέλεσε την κίνηση – άγκυρά σου. Αυτό κάνει τον εγκέφαλό σου να συνδέσει άρρηκτα την άγκυρά σου με την τρέχουσα θετική συναισθηματική και νοητική σου κατάσταση. Αυτό ονομάζεται «εξαρτημένο αντανακλαστικό» και οι επιστήμονες το γνωρίζουν εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Φρόντισε να συνδέεις την άγκυρά σου με την καλή σου κατάσταση, κάθε φορά που βρίσκεσαι σε μία τέτοια κατάσταση.

3. Όταν πρέπει να είσαι στα καλύτερά σου, εκτέλεσε την άγκυρά σου

Αφού θα έχεις επανειλημμένα εκπαιδεύσει το μυαλό σου να συνδέει την άγκυρά σου με την κορυφαία σου κατάσταση, θα μπορείς να χρησιμοποιείς την κίνηση αυτή για να έρθεις αυτόματα και αμέσως στην κατάσταση αυτή όταν χρειάζεται. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις, είναι να εκτελείς την άγκυρα.

Για παράδειγμα, είσαι σε μία όχι και τόσο παραγωγική νοητική κατάσταση και εκείνη τη στιγμή έρχεται απρόσμενα ο μεγαλύτερος πελάτης σου ή σε καλεί στο γραφείο του ο πρόεδρος της εταιρίας! Αμέσως χρησιμοποιείς την άγκυρα –που έχεις ήδη συνδέσει επανειλημμένα με τις καλές στιγμές σου- για να έρθεις στη θετική, ζωηρή κατάσταση «μπορώ να διαχειριστώ οτιδήποτε». Τόσο απλά!

Προειδοποίηση: Χρησιμοποίησε την άγκυρά σου με φειδώ. Εάν το παρακάνεις, το μυαλό σου θα αρχίσει να τη συνδέει με την πεσμένη κατάσταση που θέλεις να αλλάξεις εκείνη τη στιγμή, αντί για την καλύτερή σου.

Άτυπος κανόνας: Θα χρειαστείς γύρω στις πέντε «ιδανικές» σου καταστάσεις, για να τροφοδοτήσεις την άγκυρά σου αρκετά, ώστε να μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις για να ξεπεράσεις μία άβολη κατάσταση.

Ίσως η τεχνική αυτή να μοιάζει πιο πολύ με «μαγικό». Παρ’ όλα αυτά, είναι απλώς ένα «τρικ» που έχει ανακαλύψει η Νευροεπιστήμη –και μάλιστα παλιά. Το πρώτο ερέθισμα γι’ αυτή την ανακάλυψη ήταν το γνωστό πείραμα με «τα σκυλιά του Παβλόφ».

Πηγη:sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *