Δίκοπο μαχαίρι η σταθερότητα, οδηγεί ντε-φάκτο σε εκλογές

Γιατί ανησυχούν οι Ευρωπαίοι και απορρίπτουν σενάρια πρόωρων εθνικών εκλογών. Το παρασκήνιο πίσω από δηλώσεις και δημοσιεύματα

Τελικά μάλλον οι ξένοι δεν πείθονται από το δίλημμα του Αντώνη Σαμαρά «Σταθερότητα ή ΣΥΡΙΖΑ», καθώς όλο….
και περισσότεροι τοποθετούνται κατά των πρόωρων εκλογών, ζήτημα που έχει επιμελώς αποφύγει να θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα αυτό το έχει εγείρει μόνον ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος όμως είναι αναγκασμένος να παράσχει πολιτική στήριξη στον Αντώνη Σαμαρά εντός ή εκτός κυβέρνησης…

του Χρήστου Φράγκου

Δηλώσεις και κόντρα δηλώσεις, δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο και στον ελληνικό επιβεβαιώνουν αυτό που το sofokleousin.gr και η Freemoney επισημαίνουν: Ο Αντώνης Σαμαράς περιμένει να κάνει «κέντα» για να πάει σε εθνικές εκλογές με αφορμή τη συμφωνία για το χρέος.

Αυτό είναι το σκεπτικό πίσω από τις αποφάσεις, τις δηλώσεις και τα δημοσιεύματα των τελευταίων εβδομάδων. Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, αναφέρουν οι NYT σε δημοσίευμά τους, «Το Βήμα» -αν και φιλοκυβερνητικό- αναγνωρίζει υψηλό πολιτικό ρίσκο πίσω από τη συγκέντρωση του Αντώνη Σαμαρά στο Σύνταγμα σήμερα.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στηρίζουν μεν τον Αντώνη Σαμαρά αλλά στέλνουν διπλό μήνυμα τόσο προς το εκλογικό σώμα όσο και προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα είναι επικίνδυνη.

Όπως έχει επισημάνει το Sofokleousin.gr κατ επανάληψη οι πολιτικοί σχεδιασμοί σε αυτή τη φάση είναι σύνθετοι και πολυπαραγωγικοί.

Ο Αντώνης Σαμαράς χρησιμοποιεί –με υψηλό ρίσκο- την υπόκωφη απειλή πρόωρων εκλογών ως μοχλό πίεσης τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς τη διεθνή και ευρωπαϊκή πολιτική. Αυτό που στην ουσία απεύχεται, αυτό επιζητά.

Δηλαδή ενώ το μήνυμα Σαμαρά είναι στηρίξτε με για να μην πάρει «αέρα» ο ΣΥΡΙΖΑ και οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση και πρόωρες εκλογές, στην πραγματικότητα μετρά τις πολιτικές δυνάμεις τουπροετοιμαζόμενος για την… «μητέρα των μαχών» τις εθνικές εκλογές.

Ετσι με την επίφαση της σταθερότητας ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί διπλό πολιτικό εκβιασμό. Η σταθερότητα αναδεικνύεται σε δίκοπο μαχαίρι και το τελικό αποτέλεσμα θα αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων.

Όπως επισημαίνει το sofokleousin.gr σε χθεσινό του δημοσίευμα η παρούσα σύνθεση της Βουλής δύσκολα μπορεί να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ οι πολιτικέ ςεξελίξεις φαίνεται ότι οδηγούν σε κάλπες πριν την προεδρικη εκλογή.

Αυτά αν το παιχνίδι παραμείνει στα χέρια της κυβέρνησης. Ενδεχόμενη εκλογική συντριβή του κυβερνητικού συνασπισμού –η οποία δεν συνάγεται από τα δημοσκοπικά ευρήματα- μπορεί να οδηγήσει σε κάλπες ακόμα νωρίτερα με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ετσι στην πραγματικότητα αυτό που κρίνεται σε αυτές τις εκλογές δεν είναι η σταθερότητα αλλά η πρωτοβουλία των κινήσεων. Αυτό είναι το πολιτικό διακύβευμα, η αποσταθεροποίηση θεωρείται σίγουρη. Η χώρα εισέρχεται σε παρατεταμένη εκλογική περίοδο. Κάτω από αυτό το πρίσμα ερμηνεύουν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας τις πολιτικές εξελίξεις.

Ετσι όπως είχε επισημάνει το Sofokleousin.gr από τις 18 Απριλίου, οι Ευρωπαίοι προκρίνουν λύσεις βήμα, βήμα, επιμένοντας στο μαρτύριο της σταγόνας και σφίγγουν διαρκώς το χαλινάρι στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Γι’ αυτό το λόγο απέρριψαν το αίτημα του Γιάννη Στουρνάρα για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, παραπέμποντάς την για το Φθινόπωρο, κάτι που είχε άλλωστε προαποφασιστεί στις Βρυξέλλες.
Στα διεθνή φόρα ο πρωθυπουργός επιχειρεί με το φόβητρο της αστάθειας να πετύχει βελτίωση της διαπραγματευτικής ισχύος του στη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε να αποφύγει νέο Μνημόνιο και να πετύχει αναίμακτη έξοδο από τη διαδικασία, όπως και η Πορτογαλία, αναγκάζοντας τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ να κλείσουν το δημοσιονομικό κενό των επομένων ετών χωρίς νέο δάνειο αλλά μέσω της αναδιάρθρωσης των λήξεων στα ομόλογα.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *