Αυξάνονται τα βίαια περιστατικά σε Παλαιστίνη και Ισραήλ – ΦΩΤΟ

Μπαράζ βίαιων επεισοδίων, τροχαίων που βαφτίζονται τρομοκρατικές ενέργειες και συλλήψεων δίχως σοβαρή αιτία, φάινεται ότι αποτελούν καθημερινότητα που αντανακλά ουσιαστικά την κορυφή του παγόβουνου. Την αδυναμία συμβίωσης των δυο λαών: Ισραηλινών και Παλαιστινίων

Σοκάρει η περίπτωση ενός Παλαιστινίου αγοριού στη Χεβρώνα, μόλις 12 ετών με νοητική στέρηση, που συνέλαβαν ισραηλινοί στρατιώτες με απάνθρωπο τρόπο, με την κατηγορία ότι πέταγε πέτρες, στις 19 Οκτωβρίου. (βίντεο)

Το αγόρι ούρλιαζε, οι περίοικοι φώναζαν ότι είναι καθυστερημένο και έχει το ακαταλόγιστο, αλλά οι στρατιώτες, παρά το μικρό της ηλικίας του (δεν έχει ακόμη κλείσει τα 12 χρόνια) του πέρασαν χειροπέδες, του έδεσαν τα μάτια και επί 15 λεπτά το κρατούσαν αλυσοδεμένο εντός θωρακισμένου τζιπ, έως ότου ο πατέρας του μικρού, τους έπεισε πως έχει πράγματι βαριά νοητική στέρηση.

Ένα άλλο περιστατικό με μια μικρή Παλαιστίνια που χτυπήθηκε από όχημα των Ισραηλιτών εποίκων στην πόλη Σιντζίλ της Δυτικής Όχθης προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων.

Το κοριτσάκι, μόλις 5 ετών, τρεις μέρες πριν, χτυπήθηκε στον κεντρικό δρόμο κοντά στο χωριό της και οι ντόπιοι κατηγορούν τους Ισραηλινούς εποίκους ότι χτύπησαν το παιδί επίτηδες. Η ισραηλινή αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου της πεντάχρονης. Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην ανατολικής Ιερουσαλήμ, ζουν περίπου 500.000 ισραηλινοί έποικοι, στην πλειονότητα τους είναι ακραίοι ορθόδοξοι Εβραίοι. Το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις σε ισλαμικά μέσα ενημέρωσης εντός και εκτός Παλαιστίνης.

Παράλληλα και στο Ισραήλ σημειώθηκε ένα ύποπτο τροχαίο που στοίχισε τη ζωή ενός τρίμηνου βρέφους από το Ισραήλ.

Το κοριτσάκι, μόλις 3 μηνών, υπέκυψε στα τραύματά του στην Ιερουσαλήμ όταν ένας νεαρός Παλαιστίνιος έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε μια ομάδα ανθρώπων που βρίσκονταν σε μια στάση του τραμ. Άλλοι 8 άνθρωποι τραυματίστηκαν, δύο εκ των οποίων βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Η ενέργεια χαρακτηρίσθηκε ως τρομοκρατική από τις ισραηλινές αρχές.

Τον οδηγό, έναν νεαρό ηλικίας 21 ετών που οδηγούσε το όχημα, η άδεια του οποίου είχε εκδοθεί στο όνομα του πατέρα του, σταμάτησε ένας αστυνομικός που άνοιξε πυρ εναντίον του όταν προσπάθησε να διαφύγει πεζός.

Πρόκειται για έναν Παλαιστίνιο από την ανατολική Ιερουσαλήμ, που ήταν ήδη γνωστός στην αστυνομία και έχει φυλακιστεί στο παρελθόν, είπε από το σημείο ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Γιτζάκ Αχαρόνοβιτς, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους της φυλάκισής του.

«Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε συλλέξει καταδεικνύουν μία τρομοκρατική ενέργεια που διεπράχθη με τη βοήθεια ενός οχήματος» δήλωσε μια εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας. Μετά την «τρομοκρατική» επίθεση ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας και η αστυνομική παρουσία στην Ιερουσαλήμ.

Λίγες ώρες μετά και ο συλληφθής Παλαιστίνιος εξέπνευσε, ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο. Το γεγονός πυροδότησε μια νέα νύχτα επεισοδίων, κυρίως με ρίψεις πετρών, στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ απ΄όπου κατάγεται ο δράστης της επίθεσης.

Η αστυνομία της Ιερουσαλήμ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εφαρμόσει πολιτική “μηδενικής ανοχής” απέναντι σε κάθε νέο βίαιο επεισόδιο, την επομένη της τρομοκρατικής –όπως χαρακτηρίστηκε– επίθεσης με αυτοκίνητο στην οποία σκοτώθηκε ένα βρέφος τριών μηνών.

Ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις εξοπλισμένες με κατάλληλα μέσα έχουν αναπτυχθεί στην Ιερουσαλήμ από σήμερα το πρωί, ύστερα από τη νύχτα επεισοδίων. “Η αστυνομία της Ιερουσαλήμ επιμένει στο γεγονός ότι θα επιδείξει μηδενική ανοχή απέναντι σε κάθε βία και θα συλλαμβάνει κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο στη διατάραξη της δημόσιας τάξης. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν αμέσως μετά την επίθεση, οι δυνάμεις ασφαλείας ενισχύθηκαν, κυρίως οι μεθοριακοί φρουροί, οι ειδικές μονάδες περιπολίας (Yassam) και οι ειδικές μονάδες αντιμετώπισης της διατάραξης της δημόσιας τάξης”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ.

“Οι δυνάμεις αυτές τελούν εν υπηρεσία από το πρωί”, κυρίως στις συνοικίες όπου υπάρχει ένταση, όπως οι Ουάντι Τζοζ, Εσαουίγια και Σιλουάν που είναι ο τόπος καταγωγής του παλαιστίνιου δράστη της επίθεσης. Η αστυνομία εφαρμόζει άμεσα ένα γενικό σχέδιο δράσης που είχε αποφασιστεί για την αντιμετώπιση της αύξησης των ταραχών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ το οποίο αρχικά θα ετίθετο σε εφαρμογή σταδιακά. Συνδυάζει τεχνολογικά μέσα, ανθρώπινο δυναμικό και την συνδρομή των υπηρεσιών πληροφοριών για τον “τερματισμό των πρόσφατων εξελίξεων” πρόσθεσε. “Μερικές συλλήψεις” έγιναν τη χθεσινή νύχτα, σύμφωνα με τον Ρόζενφελντ.

Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ, Tasnim, B’Tselem, youtube, Reuters

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *