“Ναι” σε ίδρυση τζαμιών και ναών άλλων θρησκειών από το ΣτΕ


Του Παναγιώτη Στάθη

Το δρόμο για την ίδρυση τζαμιών και ναών άλλων αναγνωρισμένων θρησκειών πλην της ορθόδοξης χωρίς άδεια από το υπουργείο Παιδείας ανοίγει το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του.
Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους της διετίας 1938 – 1939 που καθορίζουν τις προϋποθέσεις ανέγερσης ναών καθώς θεωρεί ότι ….

αντίκεινται στις διατάξεις του άρθρου 13 του Συντάγματος που καθιερώνει τη θρησκευτική ελευθερία.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση, είναι αντίθετοι στο Σύνταγμα οι νόμοι αυτοί που απαιτούν «την έκδοση προηγουμένως διοικητικής άδειας για την ανέγερση και λειτουργία ναού ή την εγκατάσταση και λειτουργία ευκτηρίου οίκου». Και αυτό γιατί η επιβαλλόμενη προϋπόθεση της αδείας είναι ασυμβίβαστη προς «την συνταγματική επιταγή της ανεμπόδιστής ασκήσεως της λατρείας».
Η κρίση αυτή του Δ΄ Τμήματος συμπίπτει με την κυβερνητική βούληση -όπως εκφράστηκε πρόσφατα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο-για την ίδρυση τζαμιού για τους μουσουλμάνους στο Βοτανικό. Το ΣτΕ όμως προχωρεί ένα βήμα παραπέρα αφού πλέον δεν θα χρειάζεται η συναίνεση της πολιτείας αλλά απλώς η συμμόρφωση με τους πολεοδομικούς κανόνες. Εάν δε η εγκατάσταση ευκτηρίου οίκου γίνει σε ήδη υπάρχον κτίριο, τότε πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ) και του Κτιριοδομικού Κανονισμού.

Σε κάθε περίπτωση λόγω της κρίσης περί αντισυνταγματικότητας η υπόθεση παραπέμφθηκε προς νέα κρίση στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Επίσης, αναφέρεται στην απόφαση ότι εάν η Ολομέλεια συνταχθεί με τις απόψεις του Δ΄ Τμήματος, τότε η υπόθεση πρέπει να πάει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, καθώς υπάρχει αντίθετη απόφαση του Αρείου Πάγου.
Στη Δικαιοσύνη έχουν προσφύγει η Μητρόπολη Κασσανδρείας και εφημέριος Ιερού Ναού της Μητροπόλεως αυτής και ζητούν να ακυρωθεί η από 4.2.1999 απόφαση του γενικού διευθυντή του υπουργείου Παιδείας με την οποία εγκρίθηκε η λειτουργία ευκτηρίου οίκου των Χριστιανών μαρτύρων του Ιεχωβά Μακεδονίας – Θράκης στην Κασσάνδρεια Χαλκιδικής.
capital.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *