Ξεκίνησε ο διάλογος για το Σουδάν

Την πρώτη τους συνάντηση πραγματοποίησαν το Σάββατο οι πρόεδροι του Σουδάν και του Νοτίου Σουδάν μετά τον Απρίλιο όταν και …
ήρθαν στα πρόθυρα σύρραξης. Η συνάντηση αύξησε τις ελπίδες ώστε να βρεθεί λύση στις συνοριακές διαφορές αλλά και των θεμάτων με το πετρέλαιο, πριν από τη λήξη της προθεσμίας που έθεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η συνάντηση του Ομάρ Χασάν αλ-Μπασίρ και του ομολόγου του Σάλβα Κίρ στο ξενοδοχείο Σέρατον στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα ακολούθησε την σύνοδο της Αφρικανικής Ένωσης στην οποία οι δύο άνδρες δεσμεύτηκαν για ειρηνικές διαπραγματεύσεις.

Οι δύο πρόεδροι συναντήθηκαν για περισσότερο από μία ώρα στο ξενοδοχείο, πρώτα με τη παρουσία των επιτελείων τους και στη συνέχεια σε ιδιωτική συνομιλία.

«Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν και ανέθεσαν στις διαπραγματευτικές ομάδες την επίσπευση των διαπραγματεύσεων σε καίριους τομείς αλλά και να καταλήξουμε σε συμφωνίες σε όλα τα θέματα», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Νοτίου Σουδάν.

Οι συνομιλίες κρίθηκαν απαραίτητες καθώς υπάρχει ο κίνδυνος της επιβολής κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκτός αν έως την 2α Αυγούστου επιλύσουν ειρηνικά τα συνοριακά τους ζητήματα και τις διαφορές στην πλούσια περιοχή πετρελαίου.

Ο πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν είχε καταστήσει σαφές κατά τη συνάντηση με τον Μπασίρ ότι στρατηγικό συμφέρον του είναι να αναπτύξει σχέσεις ειρηνικής συνεργασίας με όλους τους γείτονες του Νοτίου Σουδάν.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *