«Απλώθηκε» στις ελληνικές ακτές το επικίνδυνο ψάρι

Οι καλοί ψαράδες μπορεί να το ξέρουν αλλά για τους περισσότερους είναι άγνωστο. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Λέσβο αλλά πρόσφατα το συνάντησαν και στην Κρήτη.
Για ψάρεμα στην παραλία της Αμμουδαράς στην Ιεράπετρα είχε πάει μια παρέα παιδιών, όταν ξαφνικά στο αγκίστρι τους πιάστηκε ένα λαγόψαρο. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο είδος ψαριού που ζει κυρίως στον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά από ότι φαίνεται έχει εμφανιστεί σε πολλές ακτές της χώρας μας όπως στην Λέσβο και την Χαλκιδική και μάλιστα πάρα πολύ κοντά στους λουόμενους.
Στο παρελθόν έχουν καταγραφεί επιθέσεις του, ενώ συνηθίζει να τρώει άλλα ψάρια που είναι πιασμένα στα δίχτυα των ψαράδων.

Στην Ελλάδα το είδος αυτό δεν καταναλώνεται, λόγω των τοξικών ουσιών που περιέχει. Οι μάγειρες που το καθαρίζουν πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί ένα λάθος ή μια παράλειψη μπορεί να αποβεί μοιραία για εκείνους που θα καταναλώσουν το ψάρι, κι αυτό γιατί περιέχει τη δηλητηριώδη τοξίνη, τετραδοτοξίνη. Σε περίπτωση που δεν καθαριστεί σωστά το λαγόψαρο πριν μαγειρευτεί, μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση, ακόμα και θάνατο.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *