Σε διαβούλευση το ν/σ για ίδρυση Αρχηγείου Λ.Σ.-Ακτοφυλακής

Στο opengov.gr αναρτήθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις». Το σχέδιο νόμου θα παραμείνει αναρτημένο, προς δημόσια διαβούλευση, έως τα μεσάνυχτα της 13ης Δεκεμβρίου. Όταν ολοκληρωθεί η διαβούλευση και ……
αφού ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματά της, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή ορίζεται ως ο αρμόδιος φορέας της ελληνικής διοίκησης για την εφαρμογή του νόμου στο θαλάσσιο χώρο, στα πλοία, στους λιμένες , στους χερσαίους χώρους και στις λιμενικές εγκαταστάσεις.

Κύρια αποστολή του σώματος είναι η δίωξη του εγκλήματος και η προστασία των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των πολιτών, ο έλεγχος των θαλασσίων συνόρων της χώρας, η διασφάλιση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας και της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας στη θάλασσα και η εξασφάλιση της ομαλούς λειτουργίας των εμπορικών πλοίων. Επίσης, αποστολή του είναι ο έλεγχος σε ελληνικούς λιμένες των πλοίων ανεξαρτήτως σημαίας και των πληρωμάτων τους καθώς και των υπό ελληνική σημαία πλοίων και των πληρωμάτων τους σε λιμένες της αλλοδαπής προς διαπίστωση συμμόρφωσής τους σύμφωνα με τις ισχύουσες εθνικές και διεθνείς νομοθεσίες.

Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή αποτελεί ένοπλο σώμα ασφάλειας, στρατιωτικά οργανωμένο, το ένστολο προσωπικό του οποίου έχει την ιδιότητα του στρατιωτικού σύμφωνα με τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα και άλλων ισχυουσών διατάξεων.

Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ως ανώτατη επιτελική Υπηρεσία. Εξασφαλίζεται η αυτόνομη επιχειρησιακή δράση του. Θεσπίζεται Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων στο πλαίσιο ενός καλύτερου συντονισμού των υπηρεσιών και αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης ζητημάτων κρίσεων.

Οι οργανικές θέσεις του Στρατιωτικού Προσωπικού του Λιμενικού Σώματος αποτελούν εφεξής οργανικές θέσεις του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, κατά βαθμό, κατηγορία, ειδικότητα, και αριθμό, και χωρίς να θίγεται το ιεραρχικό και ασφαλιστικό status που ισχύει σήμερα.

Προβλέπεται η κάθετη δομή της διοίκησης και οι βαθμοί των διοικούντων. Προβλέπεται ότι το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή έχει δικό του προϋπολογισμό ως ειδικός φορέας προϋπολογισμού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και καθιερώνεται νέο σύστημα προμηθειών του.

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λασιθίου, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση αναφορικά με την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τη «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις»:

ΝΔ: Ένας ακόμη τίτλος κενός πολιτικής ουσίας

Σε δήλωσή του για το σχ/ν ο αρμόδιος Τομεάρχης της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης κάνει λόγο για έναν ακόμη τίτλο κενό πολιτικής ουσίας, χαρακτηρίζοντας ανεξήγητη την επιμονή στη διχοτόμηση -όπως αναφέρει- του Λιμενικού Σώματος.

«Το Λιμενικό Σώμα, εκτός από το γεγονός ότι στελέχωνε σε ποσοστό 80% τις υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, δεν αποτελούσε ικανότατη ακτοφυλακή; Για ποιο λόγο έπρεπε ουσιαστικά να διχοτομηθεί; Και αν υπήρχαν κάποιες δυσλειτουργίες, δεν μπορούσε απλά να ενισχυθεί το ούτως ή άλλως πετυχημένο σχήμα; Ήταν τόση ανάγκη να αποδομηθεί;» διερωτάται ο βουλευτής Λασιθίου και προσθέτει:

«Για ποιο λόγο απαξιώνει η κυβέρνηση το Λιμενικό Σώμα; Γιατί επιμένει σε ένα τόσο αποτυχημένο πειραματισμό; Αντιλαμβάνεται τη σημασία του για τη Ναυτιλία και τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων;»

naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *