Τράπεζες-ξένοι τραβούν το χαλινάρι του Σαμαρά

Να αλλάξει την πολιτική ατζέντα μετά τις ασφυκτικές πιέσεις από το εσωτερικό και τους Ευρωπαίους επιχειρεί ο πρωθυπουργός με την τελευταία δήλωσή του «ότι η
εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας είναι εφικτή» από την παρούσα βουλή. Ο Αντώνης Σαμαράς αφού τα σενάρια για πρόωρες εκλογές ολοκλήρωσαν τον ωφέλιμο χρόνο ζωής του και μετρήθηκαν οι αντιδράσεις και η δυναμική των καταστάσεων επιχειρεί να επαναφέρει τη σταθερότητα και να περιορίσει το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα.

Του Χρήστου Φράγκου

Η αλλαγή στρατηγικής από τον πρωθυπουργό ήταν εν πολλοίς επιβεβλημένη καθώς το περιβάλλον πολιτικής αστάθειας σε συνδυασμό με την έλλειψη ορατότητας στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής και στην προοπτική ελάφρυνσης του χρέους αποτελούν κυρίαρχους παράγοντες στη διαμόρφωση του προφίλ της χώρας προς τις αγορές.

Τα μηνύματα που έλαβε ο πρωθυπουργός, το οικονομικό επιτελείο και οι τραπεζίτες από τα διεθνή φόρα και τις αγορές ήταν σαφή: Αρχικά δεν καλύφθηκε η έκδοση του δεύτερου ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ η έκθεση της BlackRock και της S&P για τις πιθανότητες χρεοκοπίας και ενδεχόμενο Grexit στη συνέχεια δεν άφησαν περιθώρια παρερμηνειών.

Παράλληλα ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται ότι ανέκρουσε πρύμναν και στη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος επέβαλε ατζέντα ανεξαρτήτως πολιτικών εξελίξεων καθιστώντας σαφές στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι οι εκβιασμοί αυτού του είδους δεν έχουν αντίκρισμα. Εκτός αυτού μήνυμα στο Μαξίμου έστειλαν και οι Βρυξέλλες χαλαρώνοντας τη ροή κονδυλίων και αναστέλλοντας προγραμματισθείσες δράσεις με το πρόσχημα της αναδιαμόρφωσης της Κομισιόν…

Αντιλαμβανόμενος ότι τα σενάρια για πρόωρες εκλογές δεν έχουν πλέον να προσφέρουν παρά κόπωση, ενίσχυση της παροχολογίας και επιδείνωση του διεθνούς κλίματος προς την Ελλάδα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία ο Αντώνης Σαμαράς επιλέγει τώρα να παίξει το παιχνίδι της πολιτικής κυριαρχίας.

Η επαναφορά του κλίματος πολιτικής σταθερότητας κρίνεται επιτακτική τώρα γιατί οι τράπεζες θα προσεγγίσουν εκ νέου τις αγορές αναζητώντας πρόσθετα κεφάλαια για να ανταποκριθούν στα ευρωπαϊκά stress tests.

Από την άλλη πλευρά η αλλαγή ατζέντας αφήνει τον ΣΥΡΙΖΑ σε διαφορετική φάση, αποδεικνύοντας ποιος ελέγχει τις εξελίξεις και τροφοδοτώντας νέο κύκλο εσωκομματικής κριτικής στην αξιωματική αντιπολίτευση.

http://www.sofokleousin.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *