Στις ΗΠΑ το λάδι Καλαμάτας…είναι πυρηνέλαιο!!


Τελικά πού τα πάμε καλά; Ας υποθέσουμε, γιατί περί υπόθεσης πρόκειται… ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει στα αγροτικά μας προϊόντα και στη… ναυαρχίδα αυτών το ελαιόλαδο. Το «χρυσάφι μας» όπως το αποκαλέσαμε κατ’ επανάληψη στο παρελθόν που μας δίνει κι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, ικανό να ….

διατηρήσουμε ψηλά μια παράδοση και μια ταυτότητα εκατονταετιών. Το θέμα όμως είναι ότι δεν μπορούμε να διατηρήσουμε την εξαγωγική και εσωτερική ισορροπία στη διακίνησή του, ούτε καν να παρακολουθήσουμε την αγορά και στηριζόμαστε στην «αγρανάπαυση» της ιστορίας του προϊόντος μας και σε έναν τίτλο «έξτρα παρθένο ελαιόλαδο».
Οι διαρκείς «προκλήσεις» μειγμάτων και τα «βαφτίσια» του προϊόντος μας και της ταυτότητάς του, φαίνεται πως δεν μας… ταρακουνούν όταν όμως ταρακουνούν για τα καλά, την «καταναλωτική εμπιστοσύνη – συνείδηση» του ελαιολάδου, χωρίς να το παίρνουμε… χαμπάρι ή αδιαφορώντας. Κι ερχόμαστε στην ουσία. Η εταιρεία “Castella”παρουσιάζεται ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εισαγωγής η οποία δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ με έδρα τη Νέα Υόρκη και η διείσδυσή της στην αγορά είναι κάτι παραπάνω από αξιοσημείωτη. Στα προϊόντα συναντά κανείς ένα πλούσιο κατάλογο σε διάφορες κατηγορίες και ανάμεσά τους περίοπτη θέση έχουν αυτά της Ελλάδας και ειδικά της Καλαμάτας, ελιές και ελαιόλαδο.
Το καμπανάκι όμως χτύπησε πρόσφατα από τον οργανισμό Ελαιολάδου Βορείου Αμερικής ο οποίος τράβηξε το αυτί της εταιρείας, που επιχείρησε όπως όλα δείχνουν να γίνει ανταγωνιστική «βαφτίζοντας» το πυρηνέλαιο, ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και μάλιστα σε δύο προϊόντα που φέρνουν την κωδική ονομασία «Λύρα» και «Πήγασος», με το «Πήγασος» να γράφει (με ελληνικά μάλιστα) «Καλαμάτα». Αναλυτικά στην επιστολή του οργανισμού σημειώνεται μεταξύ άλλων:«Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι εισαγωγές «Castella» προωθούν το προϊόν ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο όταν το προϊόν ήταν αρχικά πυρηνέλαιο . Αυτό το προϊόν πωλείται με την επωνυμία «Λύρα» και «Πήγασος» . Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πωλείται περίπου δύο φορές πιο ακριβό από την τιμή του πυρηνέλαιου . Οι εισαγωγές «Castella» , γνωρίζουν τη διαφορά και γνωρίζουν πως αυτή η δραστηριότητα είναι παραβίαση των νέων στάνταρ της IOOC της ταυτότητας που έχουν προσαρμόσει στη Νέα Υόρκη.

http://radio936.blogspot.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

2 Comments

  1. Ανώνυμος

    Καιρός να σταματήσουμε να λέμε τη γελοία κοινοτοπία "το ελληνικό ελαιόλαδο θεωρείται το καλύτερο στο εξωτερικό". Εξάγουμε μόλις 15 χιλ. τόνους σε ετήσια παραγωγή 370 χιλ. τόνων. Δηλαδή, το ελληνικό ελαιόλαδο, είναι σχεδόν παγκοσμίως άγνωστο. Εμείς βαυκαλιζόμαστε ότι έχουμε κατακτήσει όλες τις αγορές του κόσμου…Έχουμε σίγουρα κατακτήσει κάτι: τον πάτο στις εξαγωγές.

    Reply
  2. Ανώνυμος

    Έζησα 6 χρόνια στη Βοστώνη των ΗΠΑ (2002-2008) σαν φοιτητής. Τα περισσότερα Ελληνικά λάδια στην Αμερική έτσι είναι, σκουπίδια… και εκτός απο πυρηνέλαια οι ξεφτηλισμένοι τα μπασταρδεύουν με λογής λογής ραφιναρισμένα λάδια σκέτο δηλητήριο. Επίσης πολλοι εστιάτορες στην Αμερική τα αποφεύγουν γιατί εκτός του ότι δεν είναι υγειηνά έχουν και μια γεύση αηδία

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *