Βαριές υπογραφές έπεσαν στην Άγκυρα

Η συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο προεδρικό παλάτι ολοκληρώθηκε με «φρέσκες» υπογραφές που δένουν ακόμη περισσότερο τις δύο χώρες…

Έχοντας στο πλευρό τους ανώτατους αξιωματούχους και των δύο χωρών, οι δύο πρόεδροι προχώρησαν σε συμφωνίες – «κλειδιά» στον τομέα της ενέργειας, της βιομηχανίας και του εμπορίου. «Η επίσκεψη του Πούτιν είναι ένα καθαρό σημάδι της προόδου των σχέσεων της Ρωσίας και της Τουρκίας», ανέφερε ο Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο. «Ισχύει ακόμη η πολιτική μας θέληση να αυξήσουμε τις εμπορικές μας συναλλαγές στα 100 δισ. δολάρια», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ακόμη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι μαζί με τον Πούτιν μελέτησαν τις λεπτομέρειες σχετικά με το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου, επένδυση η οποία αναμένεται να κοστίσει με 20 δισ. δολάρια. Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης την ήδη δυνατή συμφωνία για το φυσικό αέριο.

Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι η Τουρκία είναι ο δεύτερος καλύτερος εμπορικός εταίρος της Μόσχας μετά την Γερμανία. «Σχετικά με το φυσικό αέριο, πρόκειται να προχωρήσουμε σε έκπτωση 6% για την Τουρκία από την 1η Ιανουαρίου», τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν είναι σε θέση να προχωρήσει και να ολοκληρώσει το σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτίθεται σε αυτό.

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει διστακτικότητα σε ό,τι αφορά το να δώσει το πράσινο φως για την υλοποίηση του σχεδίου με στόχο την προμήθεια φυσικού αερίου στη νότια Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας – παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι είναι διατεθειμένος να οικοδομήσει έναν κόμβο διαμετακομιδής φυσικού αερίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα προκειμένου να προμηθεύσει την Ευρώπη με φυσικό αέριο και να την αποζημιώσει για την εγκατάλειψη των σχεδίων του South Stream.

Πηγη:cytoday.eu

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *