Παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

O θεσμός της κοινωνικής κατοικίας είναι ιδιαίτερα εδραιωμένος σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής και κοινωνικής πολιτικής. Η δράση του…..
Oργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) στην Ελληνική κοινωνία, χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στους εργαζόμενους δικαιούχους του και σε ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού. Οι πόροι του οργανισμού, προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών τους, με σκοπό την στεγαστική αποκατάσταση των εργατοϋπαλλήλων της χώρας.

Στις 29 Ιουλίου 2010, η κυβέρνηση, με αναφορές στο «οικονομικό αδιέξοδο», ανέστειλε όλα τα δανειοδοτικά προγράμματα του οργανισμού. Παρά τις δεσμεύσεις του τ. Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέα Λοβέρδου «…Δεν θα πάρουμε πίσω υποσχέσεις ούτε θα ανατρέψουμε οικογενειακούς προγραμματισμούς. Όσες δεσμεύσεις έχουμε αναλάβει θα τις φέρουμε σε πέρας…», όλα τα δανειοδοτικά προγράμματα παραμένουν ανενεργά.

Παράλληλα, η κυβέρνηση μέσω του ΙΚΑ, συνεχίζει την παράνομη παρακράτηση των εισφορών υπέρ ΟΕΚ δηλ. παρακρατεί χρήματα, που έχουν ήδη πληρώσει οι ασφαλισμένοι της χώρας και προορίζονται για τις πιο αδύναμες κοινωνικο-οικονομικά ομάδες, προκειμένου να αποκτήσουν μια αξιοπρεπή στέγη

Η παράνομη παρακράτηση έχει ως αποτέλεσμα, το ΙΚΑ να χρωστάει περισσότερα από 2 δις ευρώ στον ΟΕΚ και να συνεχίζει να μην καταβάλλει ούτε τα τρέχοντα των εισπράξεων. Πολύ απλά, ο ΟΕΚ, ενώ βάσει των εισφορών θα έπρεπε να έχει αποθεματικά πλέον των 1,5 δις ευρώ και τα κοινωνικά προγράμματα να βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη, κάποιοι προσπαθούν να τον παρουσιάσουν ελλειμματικό.

Οι παραπάνω ενέργειες, σε συνδυασμό με την ψήφιση του άρθρου 42 του Ν.3863/2010, σύμφωνα με το οποίο το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ιδιοποιείται μέχρι και το 30% των εισφορών, που καταβάλλονται υπέρ ΟΕΚ, συντελούν στην κατεδάφιση της κοινωνικής κατοικίας και καταδεικνύουν την απαξίωση της στεγαστικής πολιτικής.

Επειδή, οι δικαιούχοι μας πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν και ο ΟΕΚ μπορεί να πολλαπλασιάσει τα στεγαστικά προγράμματα που απευθύνονται προς τα ευάλωτα στρώματα και τους κοινωνικό-οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας, σε μια περίοδο γενικευμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, διεκδικούμε και απαιτούμε:

– άμεση έναρξη των δανειοδοτικών προγραμμάτων,

– οι εξαγγελίες ανάπτυξης κατασκευαστικού προγράμματος να γίνουν πράξη,

– να πληρωθεί το χρέος του ΙΚΑ προς τον ΟΕΚ και να εφαρμοστεί η διάταξη για άμεση απόδοση εισφορών στον ΟΕΚ,

– να καταργηθεί η διάταξη του ασφαλιστικού νόμου (§42,ν.3863/10) που οδηγεί σε μείωση του κοινωνικού πόρου και

– να αποκαλυφθούν τα πραγματικά σχέδια για το μέλλον του ΟΕΚ (σενάρια ένωσης – συγχώνευσης)

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου αποφάσισε ομόφωνα την πραγματοποίηση 2ωρης στάσης εργασίας για την Πέμπτη 14 Απριλίου 2011 από 10.00 έως 12.00 και παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΕΚ

http://www.syoek.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

2 Comments

  1. Ανώνυμος

    Ψωμι δεν εχουμε ραπανακια για την ορεξη ζηταμε,με ελαχιστα ενσημα κανανε τους Αλβανους με σπιτια και υπαρχουν Ελληνες χωρις κεραμιδι.

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *