Πράσινο πυροτέχνημα οι ελεύθερες παραλίες;


Της ΕΜΜΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗ

Οι ακτές της Αττικής συνεχίζουν να κτίζονται. Στην Παραλιακή τα νυκτερινά κέντρα έφυγαν και τη θέση τους πήραν τα εστιατόρια, που δηλώνουν παρόμοια «θορυβώδη» παρουσία, η εφαρμογή του σχετικού λυτρωτικού Προεδρικού Διατάγματος του 2004 ουδέποτε επιτεύχθηκε, καθώς ουδέποτε επιτηρήθηκε αυστηρά… κι έτσι τα αδέσμευτα μπάνια του λαού παρουσιάζονται πλέον σαν ένα μεγάλο στοίχημα από πλευράς νεοσυσταθέντος υπουργείου Περιβάλλοντος.
Αν η Πολιτεία επιθυμεί πραγματικά να απομακρύνει μπάρες και… συρματοπλέγματα που χωρίζουν τη θάλασσα από τους πολίτες, αλλά και να επιβληθεί στους μη σύννομους της Παραλιακής, οφείλει -όπως συμβουλεύουν οι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι- να απομακρύνει …

… την όποια ενοχλητική φιλοκερδή δραστηριότητα από τις ακτές και να ξοδέψει κόπο και χρήμα για ελέγχους.
Τα παραπάνω δεδομένα είναι όσα θα έπρεπε να λάβει υπόψη της η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη σχεδιάζοντας με τα επιτελεία της τις φιλόδοξες παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας.
Πεδίο δόξης λαμπρό θα μπορούσαν να είναι οι παραλίες Αλίμου, Ελληνικού, Γλυφάδας και Βούλας αλλά… «από τα λόγια στα έργα υπάρχει απόσταση», όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι τοπικοί άρχοντες.

«Εγιναν δύο συναντήσεις γι’ αυτό το θέμα, όπου είχαμε κληθεί κι εμείς, και η κυβέρνηση εκδήλωσε πράγματι μια τέτοια πρόθεση και μέσω του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και μέσω του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας. Να γίνουν δηλαδή κάποιες παρεμβάσεις άμεσα που να σηματοδοτούν τη βούληση της κυβέρνησης για ελεύθερες παραλίες κ.λπ. Μένει όμως να δούμε αν θα γίνει κάτι στην πράξη», σχολιάζει στον Κυριακάτικο «Αδέσμευτο» ο δήμαρχος Ελληνικού, Γιώργος Κορτζίδης.
«Υπάρχει η πρόθεση, αλλά από εκεί μέχρι την υλοποίηση υπάρχει απόσταση. Συνεπώς, εμείς θα είμαστε θετικοί σ’ αυτό. Θα συνεργαστούμε και με τον ΟΡΣ και με την Περιφέρεια και άλλους εμπλεκόμενους φορείς όπως είναι τα Ολυμπιακά Ακίνητα, αλλά και με τη Γενική Γραμματεία (που διαχειρίζεται το μισό παραλιακό μέτωπο του δήμου μας) και θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις μέχρι να δούμε πότε θα υλοποιηθεί στην πράξη».
Πιο συγκεκριμένα, και όσον αφορά τα επίμαχα παραλιακά σημεία του δήμου, ο κ. Κορτζίδης εξήγησε: «Συζητήσαμε βεβαίως και κάποια συγκεκριμένα πράγματα για την παραλία Ελληνικού. Να ανοίξει π.χ. το κομμάτι που είναι η παλιά «Φαντασία». Είπαμε δηλαδή να γκρεμιστούν αυτά τα ερειπωμένα κτίρια που ήταν κάποτε νυχτερινά κέντρα, να κοπούν τα κάγκελα και να μπορεί ο κόσμος να πάει να κάνει μπάνιο.

Ενα άλλο σημείο στα όρια του δήμου μας είναι μια αρκετά μεγάλη και ωραία παραλία που σήμερα διαχειρίζεται ο Σύλλογος Αιγυπτιωτών και στην πράξη είναι κλειστή για το κοινό. Είπαμε λοιπόν μήπως μπορεί να γίνει κι εκεί μια προσπάθεια για να ανοίξει. Εμείς θέσαμε στον ΟΡΣ και στην Περιφέρεια και το θέμα με άλλα δύο κομμάτια. Το ένα είναι η πλαζ που έχουμε ανοίξει για το κοινό αλλά τυπικά ως δήμος δεν έχουμε τη διαχείριση. Ομως εκεί δεν εισπράξαμε θετική αντίδραση κι αυτό είναι κακό σημάδι κατά τη γνώμη μας. Και το άλλο ζήτημα αφορά την πίστα καρτ και ένα νυχτερινό κέντρο που λειτουργούν παράνομα και καταλαμβάνουν ένα μεγάλο κομμάτι (35 στρέμματα) όπου επίσης δεν εισπράξαμε κάποια θετική αντίδραση από πλευράς κυβέρνησης».
Κλείνοντας, ο δήμαρχος επανέλαβε: «Διαπιστώσαμε, εν κατακλείδι, μια διάθεση από την κυβέρνηση να κατορθώσει ό,τι είναι εύκολο. Τα λίγο πιο δύσκολα δεν τα αγγίζουν. Ας πράξουν, για αρχή τουλάχιστον, τα εύκολα».

Στο ίδιο μήκος κύματος οι δηλώσεις του δημάρχου Αλίμου, Αθανασίου Ορφανού. «Συμφωνούμε να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια από το υπουργείο. Θα έχει κάποιο αποτέλεσμα. Εμείς θέλουμε να ανοίξουν οι παραλίες στο κοινό. Εκεί που γίνεται βέβαια… Μακάρι να μπορούσαν να ανοίξουν παντού, όμως εκεί που υπάρχει σχέση με υπηρεσίες του κράτους κι έχουν νοικιαστεί χώροι θα πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση. Για να μη θιγούν και οι ενοικιαστές. Οπως με τα Τουριστικά Ακίνητα θα πρέπει να λήξουν συμβάσεις για να ανοίξουν κάποιες παραλίες.
Εμείς είμαστε υπέρ, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά όταν πριν από ένα χρόνο έχει γίνει μίσθωση του χώρου… Υπάρχουν βεβαίως και χώροι που αυτό είναι εφικτό. Τα νυχτερινά κέντρα, αν ενοχλούν, γίνεται να κλείσουν και άμεσα. Αυτά είναι νομικά θέματα».

Ο κ. Ορφανός συμμετείχε στη σύσκεψη με την Περιφέρεια και μίλησε για την περιοχή του. «Εγώ έχω μόνο ένα πρόβλημα με την πλαζ των Τουριστικών Ακινήτων. Βέβαια δεν είναι θέμα του δήμου γιατί οι δημότες μπαίνουν ελεύθερα, αλλά εκεί είναι που έχουμε τα συρματοπλέγματα. Εν ολίγοις, ας ξεκινήσουν εργασία τα επιτελεία της κ. Μπιρμπίλη και σταδιακά αν σταματήσουν να δίνουν νέες άδειες, κάποτε ο τόπος θα ανοίξει. Σημασία έχει να γίνει μια αρχή και να υπάρχει συνέχεια στην όποια προσπάθεια. Προσωπικά είμαι υπέρ την ελεύθερης πρόσβασης όλων των πολιτών στις παραλίες και έχω δεσμευθεί από την αρχή της θητείας μου να εργαστώ γι’ αυτό», τόνισε τέλος.
Ακρως απαισιόδοξος για το αποτέλεσμα των προσπαθειών του υπουργείου εμφανίστηκε ο δήμαρχος Βούλας, Γιώργος Μάντεσης. «Δυστυχώς δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος. Βεβαίως εμείς δεν έχουμε μπάρες σε όλη την παραλία όπως στο Ελληνικό, έχουμε στους δύο χώρους της Α’ και της Β’ πλαζ (του ΕΟΤ) και φυσικά στο φερόμενο ως κάμπινγκ δίπλα στο ΠΙΚΠΑ. Ολα τα άλλα σημεία είναι ελεύθερα για τους δημότες της Βούλας και όλους τους πολίτες. Εμείς, χωρίς να ζητούμε οικονομικά ανταλλάγματα, θέλουμε ο δήμος και το υπουργείο να γίνουν συνδιαχειριστές. Προσωπικά δεν έχω καμία πρόσκληση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ούτε καν ενημέρωση…», επισήμανε.

Ο κ. Μάντεσης εξήγησε ότι «από το Προεδρικό Διάταγμα του 2004 ζητούμενο δεν είναι μόνο το να πέσουν οι μπάρες προς τη θάλασσα, επιτρέπει και πολλές δραστηριότητες και χρήση στις παραλίες όπως είναι η Α’ και η Β’ πλαζ της Βούλας… που θυμίζουν Λας Βέγκας. Κανείς δεν έχει αντίρρηση», ξεκαθάρισε, «να έρθουν από όλη την Αττική για να κάνουν το μπάνιο τους, αλλά το να διασκεδάζουν μέχρι τις 4 και τις 6 το πρωί μην αφήνοντας τους Βουλιώτες να κοιμηθούν, νομίζω ότι δεν είναι και τόσο σωστό!»

Ο δήμαρχος Βούλας τόνισε ότι «η καθαριότητα είναι δημοτική μέριμνα που ώς σήμερα γινόταν με συμβασιούχους. Τώρα μάλιστα που ο κ. Ραγκούσης κόβει συμβάσεις να δούμε τι θα γίνει. Εμείς ουσιαστικά είμαστε σε απόγνωση. Οι παραλίες με 3-4 άτομα καθαρίζονταν. Το μόνιμο προσωπικό επαρκεί για τη μισή πόλη. Εμείς έχουμε πρόβλημα με το νυχτερινό κέντρο που βρίσκεται απέναντι από το Ασκληπιείο, από το άλλο δίπλα στο δημαρχείο, αλλά τα προβλήματα που έχουμε εμείς αφορούν περισσότερο την ηχορύπανση και κυκλοφοριακά λόγω της άναρχης στάθμευσης. Απο την είσοδο του ΠΙΚΠΑ μέχρι και τα Πηγαδάκια είσαι τυχερός αν διανύσεις την απόσταση μέσα σε 15 λεπτά».
Κλείνοντας ο κ. Μάντεσης σημείωσε: «Θα το εκτιμούσα πολύ αν η υπουργός πριν πάρει οποιαδήποτε απόφαση συζητούσε μαζί μας, γιατί κάθε περιοχή έχει τις ιδιαιτερότητές της. Βεβαίως θέλουμε η Βούλα να μετατραπεί σε λουτρόπολη, αλλά σε καμία περίπτωση να μετατραπεί σε πόλη όπου θα βασιλεύουν τα νυχτερινά κέντρα».
Και μπορεί ο Δήμος Γλυφάδας να αντιμετωπίζει, ως φαίνεται, τα μικρότερα προβλήματα, ο δήμαρχος της πόλης όμως, κ. Γιάννης Θεοδωρόπουλος, διέκρινε πίσω από τις κυβερνητικές ανησυχίες… πράσινα πυροτεχνήματα.
«Οι δικές μας παραλίες είναι ανοιχτές, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Εχουμε 5 παραλίες, τις διεκδικούσαμε κιόλας από την Κτηματική Εταιρεία, μπορεί να μην τις πήραμε αλλά είναι ανοικτές για τον κόσμο.

Μόνο τα «Αστέρια» είναι που ανήκουν σε ένα επιχειρηματία που τα νοικιάζει από την Εθνική Τράπεζα. Ολες οι άλλες παραλίες είναι ανοικτές. Τα νυχτερινά κέντρα, πάλι, ανήκουν στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Μας κάλεσε προ ημερών και ο περιφερειάρχης. Αυτά είναι κουβέντες χωρίς αντικείμενο, για την τιμή των όπλων. Η πρόταση του κ. Θεοδωρόπουλου θέλει σαφώς το Δήμο Γλυφάδας κύριο των ακτών για δωρεάν μπάνια.
Εμείς θέλουμε την παραλία να την πάρει και να τη διαχειρίζεται ο Δήμος Γλυφάδας. Να βάλουμε ομπρελοκαθίσματα, να μπαίνει ο κόσμος δωρεάν, και να μας δώσουν κι ένα μέρος των ενοικίων που παίρνουν από τα καταστήματα της παραλίας. Ολα τα άλλα είναι συζητήσεις χωρίς νόημα. Διάθεση υπάρχει, αλλά ούτε τα μέσα υπάρχουν, ούτε οικονομική βοήθεια δίνει η κυβέρνηση στους δήμους… Καλοκαίρι έρχεται, αυτή η συζήτηση είναι επίκαιρη… αλλά τα λόγια δεν αρκούν»!

ΠΟΙΕΣ ΑΚΤΕΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Τις βασικές κατευθύνσεις για την περίφημη νέα προσπάθεια του ΥΠΕΚΑ δίνει ένα Προεδρικό Διάταγμα του 2004, το οποίο ουσιαστικά μέχρι σήμερα παραμένει ανενεργό.
Πρόκειται για το Διάταγμα που καθορίζει «ζώνες προστασίας, χρήσεις γης, όρους και περιορισμούς δόμησης στην παραλιακή ζώνη της Αττικής, από το Φαληρικό Ορμο μέχρι την Αγία Μαρίνα Κρωπίας» (ΦΕΚ 254Δ/04).
Πιο συγκεκριμένα, αυτό το Π.Δ. πρόβλεπε το «άνοιγμα» όλων των παραλιών στο κοινό, την απομάκρυνση όλων των κέντρων διασκέδασης, την απαγόρευση των «ομπρελοκαθισμάτων» σε βάθος 10 μέτρων και τη δημιουργία ενός φορέα που θα επιτηρούσε την τήρηση του νόμου. Μέχρι και το 2010 όμως, οι καλές προθέσεις ουδέποτε μάτωσαν για τη δροσιά των πολιτών.

Μια πρώτη εικόνα των όσων ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε προ ημερών ο πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας Γιάννης Πολύζος εξηγώντας πως βάσει της λογικής του νέου ρυθμιστικού σχεδίου να είναι το άνοιγμα των ακτών στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Και μπορεί το Διάταγμα να τόλμησε και να άλλαξε τους όρους δόμησης στην παραλιακή περιοχή, παρ’ όλα αυτά πολλές από τις διατάξεις του παρέμειναν… άυλες.

Ως απάντηση στους πιο δύσπιστους που εξακολουθούν να αμφιβάλλουν για ένα θετικό αποτέλεσμα προβάλλεται και ότι για την παρακολούθηση της εφαρμογής του διατάγματος προβλέπεται η σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης Ελέγχου και Εποπτείας.
To υπουργείο Περιβάλλοντος προγραμματίζει να ξεκινήσει την εφαρμογή του Διατάγματος από τις παραλιακές ζώνες Αλίμου, Ελληνικού, Γλυφάδας και Βούλας, τις οποίες ήδη μελετά ομάδα επιστημόνων. Στη ζώνη αυτή συμπεριλαμβάνονται:

* Οι παραλίες α’ και β’ Αλιπέδου Αλίμου, με ελεύθερη πρόσβαση, και η παραλία ΕΟΤ Αλίμου, που λειτουργεί με εισιτήριο εισόδου.
* Η παραλία Ελληνικού, η οποία σήμερα είναι ελεύθερη έπειτα από «μάχες» του τοπικού δήμου με καταστήματα αναψυχής. Εξακολουθεί να έχει αυθαίρετες κατασκευές.
* Η ακτή καρτ Αγίου Κοσμά, στην οποία η πρόσβαση γίνεται μέσω parking κέντρου διασκέδασης.
* Οι τέσσερις ελεύθερες παραλίες της Γλυφάδας, οι οποίες διατηρούνται σε γενικά καλή κατάσταση.
* Η παραλία «Αστέρια» Γλυφάδας, στην οποία η πρόσβαση γίνεται μόνο μέσω ιδιωτικών καταστημάτων.
* Οι α’ και β’ πλαζ Βούλας, που έχουν μισθωθεί από τα ΕΤΑ και λειτουργούν με εισιτήριο εισόδου.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *