Δεν θα επιτρέψουμε την εξαθλίωση του εργαζόμενου, τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ


Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους Έλληνες να τελούν υπό ασφυκτικές συνθήκες, αναμένοντας την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας της κυβέρνησης με την τρόικα των δανειστών για βίαιες και μεγάλες περικοπές εισοδήματος, εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Το ήδη αρνητικό και φορτισμένο κλίμα στην αγορά εργασίας, με την ανεργία στο 11,3% επισήμως (στο 17,5% πραγματικά βάσει της ΓΣΕΕ), την ανασφάλεια, τις απολύσεις, τις διαθεσιμότητες και τις ελαστικές μορφές εργασίας να έχουν «χτυπήσει κόκκινο», επιδεινώθηκε …

… ανησυχητικά μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους.
Για πρώτη φορά επισήμως ο πρωθυπουργός επί της ουσίας ανακοίνωσε, όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ στη συνέντευξή του στο in.gr, ότι η Ελλάδα οφείλει να υποκύψει στις απαιτήσεις της τρόικας για επιπλέον επώδυνα μέτρα εις βάρος μισθωτών, συνταξιούχων και ανέργων, για να αποφύγει την χρεοκοπία.
Μετά τις καταιγιστικές αυτές εξελίξεις το φετινό μήνυμα της Πρωτομαγιάς δεν μπορεί να είναι άλλο από αντίσταση για να ανακοπεί η επιθετικότητα αυτή εναντίον των εργαζομένων, λέει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ.Παναγόπουλος και καλεί σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

«Την κρίση καλούνται να την πληρώσουν αυτοί που δεν ευθύνονται: μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, οι μη έχοντες και μη κατέχοντες. Τα μέτρα στερούνται δικαιοσύνης, δεν κατανέμουν τα βάρη ισόνομα και για αυτό πρέπει με κάθε τρόπο τα συνδικάτα να αντιδράσουν όπως και όπου μπορούν» λέει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά δε, την τελευταία επισήμανση εξηγεί ότι με μέτρα που επιβάλλει το ΔΝΤ, όπως αυτό για την κατάργηση της προσφυγής στην διαιτησία, αποδυναμώνονται και τα συνδικάτα.

Ο Γ.Παναγόπουλος ρίχνοντας πάντα το βάρος στην τρόικα αποδεχόμενος -ως φαίνεται- ότι η κυβέρνηση δεν είχε τρόπο αντίδρασης και εναλλακτική λύση, μιλά για δανειστές που ουσιαστικά εκβιάζουν και περιγράφει τα μέτρα που επιβάλλουν.

Προβλέπει ότι με την εφαρμογή τους η ύφεση θα ξεπεράσει το 4%, εκτιμά ότι η ανεργία θα εκτιναχθεί φέτος άνω του 20% και προειδοποιεί για απρόβλεπτες κοινωνικές συνέπειες.

Έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η συνέντευξη αυτή πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους, κατά την οποία τους ανακοίνωσε τα πρωτοφανή για την σκληρότητά τους μέτρα που απαιτεί η τρόικα να εφαρμοστούν, ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.

Μόνο από την όψη του προέδρου όταν μπήκε στο γραφείο του μπορούσε να καταλάβει κανείς ότι τα νέα ήταν σοκαριστικά. Από αυτά που ευχόσουν να μη συμβούν ποτέ, παρά το ότι όλα τα μηνύματα από την στιγμή που ενεργοποιήθηκε ο μεικτός μηχανισμός στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ μιλούσαν για αναπόφευκτο.

Ο Γ.Παναγόπουλος κάλεσε αμέσως έκτακτη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των παρατάξεων της ΓΣΕΕ για να τους ενημερώσει. Η συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών ήταν έντονη. Τα τηλέφωνα στο γραφείο του χτυπούσαν ασταμάτητα, κυρίως από δημοσιογράφους που ζητούσαν επίμονα να ενημερωθούν επισήμως, αφού τα όσα είχαν αρχίσει να διαρρέουν ήταν τραγικά.

Όταν πλέον ήρθε η ώρα να αρχίσει η συνέντευξη ο κ. Παναγόπουλος είχε ξεπεράσει το αρχικό μούδιασμα του σοκ και την ένταση. Η πραγματικότητα εδώ και τρεις ώρες ήταν σαφώς χειρότερη. Το ΔΝΤ δεν άλλαξε την γνώριμη τακτική του και την συνταγή του ούτε για την Ελλάδα: δίνει κεφάλαια και ως αντάλλαγμα «ζητά κεφάλια». Κόβει μισθούς, εργασιακά δικαιώματα, απορρυθμίζει πλήρως την αγορά εργασίας, αρχίζει με άλλα λόγια την επιχείρηση μετατροπής του εργαζομένου σε ένα ακόμη «εμπόρευμα» -και μάλιστα φθηνό και χωρίς απαιτήσεις – με την ελπίδα οι αγορές και οι επενδυτές να το κρίνουν ανταγωνιστικό.

Όπως χαρακτηριστικά λέει ο Γ.Παναγόπουλος για την τρόικα και την φιλοσοφία των μέτρων που ζητά «είναι οπαδοί μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης άποψης η οποία υποστηρίζει ότι μόνο όταν έχεις δούλους μπορείς να προσελκύσεις επενδύσεις. Επιχειρούν δηλαδή ένα κοινωνικό ντάμπιγνκ (social dumping)».
Ωστόσο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προειδοποιεί για μεγάλες συγκρούσεις, αφού όπως λέει η Ελλάδα δεν μπορεί να μετατραπεί σε χώρα χαμηλού εργατικού δυναμικού, όπως επιχειρούν.

Η τελευταία μετάλλαξη της αρχικά χρηματοπιστωτικής κρίσης, που εξελίχθηκε σε κρίση της πραγματικής οικονομίας θα είναι σε κρίση απασχόλησης, εξηγούν οι ειδικοί. Μάλιστα, η τελευταία, θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να ξεπεραστεί.

Το φόβο αυτό επισημαίνει και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Όπως εξηγεί, τρόικα και κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι με την εφαρμογή των εξαιρετικά επώδυνων μέτρων και του συνολικού σχεδίου που προτείνουν, το 2011 η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει. Όμως τονίζει ο Γ.Παναγόπουλος η ανάπτυξη αυτή δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα συνδυαστεί με ανάκαμψη της απασχόλησης. «Φοβάμαι, την άνεργη ανάκαμψη» λέει.

Τα οικονομικά μέτρα αποτελούν πατριωτική ευθύνη, καθώς προέχει η επιβίωση του έθνους, λέει από την πλευρά του ο πρωθυπουργός.

Η επιβίωση του έθνους προϋποθέτει την επιβίωση των πολιτών, εργαζομένων και συνταξιούχων απαντούν τα συνδικάτα και αυτό θα υπερασπιστούν και όλοι όσοι θα μετέχουν στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς, αλλά και στην απεργία της 5ης Μαΐου.
ingr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *