Οικονομική ανέχεια και περικοπές φέρνουν τις αποδράσεις

Από τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΤΣΑΜΠΕΛΙΔΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ ΤΗΣ ΠΑΣΚ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Το είχαν προβλέψει εδώ και αρκετούς μήνες ότι οι αιματηρές περικοπές θα φέρουν όχι μόνο δυσλειτουργίες, αλλά ακόμη και αποδράσεις και δυστυχώς οι φόβοι τους έγιναν πραγματικότητα. Για άλλη μια φορά, ωστόσο, όπως λένε οι εξωτερικοί φρουροί, την πληρώνει ο τελευταίος τροχός της άμαξας. Άλλος αποφασίζει τις περικοπές, άλλος εισηγείται και….
επιβάλλει τον τρόπο λειτουργίας των φυλακών, αλλά, στο τέλος, στα δύσκολα, αυτοί που πάντα την πληρώνουν είναι οι «συνήθεις ύποπτοι» για πειθαρχικές και όποιες άλλες κυρώσεις. Κι ας πληρώνουν, όπως λένε χαρακτηριστικά, ακόμη και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα που φοράνε, με χρήματα αποκλειστικά και μόνο από την τσέπη τους. Με μείον 20% στις αποδοχές, πληρώνουν για τον ατομικό οπλισμό τους, πληρώνουν για τις στολές, πληρώνουν για την ασφάλειά τους και για την εύρυθμη λειτουργία κάθε φυλακής. Όσο για την ασύρματη επικοινωνία από σκοπιά σε σκοπιά, οι ασύρματοι αγοράστηκαν όχι με δαπάνες του κράτους, όπως συμβαίνει παντού στον κόσμο, αλλά με χρήματα της Ομοσπονδίας των Εξωτερικών Φρουρών!
Όπως καταγγέλλουν στον «Ε», η πολιτεία και οι αρμόδιοι υπουργοί, γενικοί και ειδικοί γραμματείς, για το μόνο που νοιάζονται είναι να επιβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερες περικοπές σε βάρος όμως της ασφάλειας των φυλακών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους έφτασαν μάλιστα στο απαράδεκτο σημείο να ζητήσουν από τους εξωτερικούς φρουρούς να υποδείξουν ποιες σκοπιές θα πρέπει να κλείσουν, ώστε να καλυφθούν τα δέκα χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό(!) προς την υπηρεσία. Ούτε κουβέντα βέβαια για την κάλυψη των τεράστιων κενών στις οργανικές θέσεις ούτε κουβέντα για υπερωρίες και νυχτερινά.
Η πρόσφατη απόδραση των δύο κρατουμένων που νοσηλεύονταν στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού φέρνει στο προσκήνιο με τον πλέον ηχηρό τρόπο τους φόβους που είχαν εκφραστεί από την Ομοσπονδία των Εξωτερικών Φρουρών, όταν σε ανύποπτο χρόνο έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου προς την πολιτεία. Οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι ήταν αυτοί που αποφάσισαν να μη φυλάσσεται εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια η συγκεκριμένη σκοπιά. Υπάρχουν όμως και μια σειρά γεγονότα που διευκόλυναν τους δύο κρατούμενους να δραπετεύσουν από τη φυλακή. Στη νεκρή ζώνη κατά παράδοξο όσο και ανεπίτρεπτο λόγο, υπήρχε ένα βουνό από μπάζα που τη δεδομένη στιγμή λειτούργησε σαν γέφυρα για να περάσουν οι δραπέτες εκτός φυλακής! Υπάρχουν βέβαια και τεράστια ερωτήματα για το εάν και κατά πόσο γίνεται ουσιαστικός έλεγχος εσωτερικά της φυλακής από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Εάν ο έλεγχος ήταν ουσιαστικός, γιατί δεν βρέθηκαν εγκαίρως τα εργαλεία που χρησιμοποίησαν οι κρατούμενοι για να κόψουν τα κάγκελα του κελιού; Υπήρχε η προβλεπόμενη επιτήρηση και, αν ναι, γιατί δεν έγινε αντιληπτή η προσπάθεια παραβίασης του κάγκελου που, επί αρκετές ώρες προφανώς, προσπαθούσαν να κόψουν οι κρατούμενοι; Παρ’ όλα αυτά, τη νύφη ως συνήθως καλούνται να την πληρώσουν οι εξωτερικοί φρουροί που ήταν τοποθετημένοι αλλού, γιατί έτσι επέβαλε η οικονομική στενότητα της φυλακής!
Δεν υπάρχει ασφάλεια
Η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις φυλακές της χώρας αποτυπώνεται με τον πλέον εύγλωττο τρόπο από τους ίδιους του εξωτερικούς φρουρούς, που, όπως επισημαίνουν, η απόδραση διαψεύδει για ακόμη μια φορά το θεώρημα των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης, ότι χωρίς δαπάνες μπορεί να υπάρξει ασφάλεια στα καταστήματα κράτησης.
Και συνεχίζουν: «Δύο χρόνια μετά την τελευταία απόδραση από το κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού, δεν έχει αγοραστεί ούτε μία βίδα για την ασφάλεια των φυλακών, δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας φρουρός. Αντιθέτως, η νυχτερινή βάρδια έχει μειωθεί κατά 30% και πλέον, σύμφωνα με τις δεσμευτικές, ως προς την εφαρμογή τους, κοινές υπουργικές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης.
Είναι αλήθεια ότι, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Αριθμός φύλλου 273 21/02/2011), σήμερα στη Φρουρά του Κορυδαλλού πρέπει να εργάζονται τριάντα τρία (33) άτομα συνολικά. Είκοσι δύο υπάλληλοι σε φρουρήσεις νοσοκομείων και μόλις έντεκα (11) θα έπρεπε να είναι στη Φρουρά του Κορυδαλλού. Η Φρουρά Κορυδαλλού έχει είκοσι έξι (26) πόστα φρούρησης, δηλαδή τα δεκαπέντε από αυτά θα έπρεπε σήμερα να είναι κλειστά.
Είναι αλήθεια ότι η μία από τις πέντε σκοπιές του ψυχιατρείου ήταν μη επανδρωμένη, καθώς δεν επαρκούν οι πιστώσεις για την αποζημίωση των κομμένων ρεπό και των νυχτερινών. Η κατάσταση αυτή επικρατεί σε όλα τα καταστήματα κράτησης!
Είναι αλήθεια ότι οι συνδικαλιστικές ενώσεις έχουμε δηλώσει με σαφήνεια ότι εμείς θα εφαρμόσουμε τις υπουργικές αποφάσεις, καθώς δεν δεχόμαστε πλέον να δουλεύουμε χωρίς να πληρωνόμαστε το μόλις 1,5 ευρώ την ώρα που έχει κοστολογηθεί το νυχτοκάματο στις φυλακές. Πλήρης εφαρμογή σημαίνει κλειστές σκοπιές, καθώς ευνοήτως οι ασθενείς κρατούμενοι στα νοσοκομεία δεν μπορεί να μην έχουν φρουρά.
Είναι αλήθεια ότι το μόνο υλικό που αγοράστηκε στις Φρουρές είναι ασύρματοι από το ταμείο της Ομοσπονδίας, ώστε τουλάχιστον να έχουνε ασύρματη επικοινωνία οι σκοπιές! Τα λοιπά υλικά, όπως σύγχρονα αλεξίσφαιρα γιλέκα, σύγχρονος ατομικός οπλισμός, στολές και ό,τι μπορεί ο καθένας να φανταστεί, το αγοράζει ο συνάδελφος με τον κατά 20% μειωμένο μισθό του».
Εξάλλου μόλις στις αρχές του μήνα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης (ΠΟΥΕΦ) είχε αντιδράσει έντονα όταν κοινοποιήθηκε στις φυλακές η κυβερνητική απόφαση για τα νυχτερινά και εξαιρέσιμα του Α´ εξαμήνου 2011 και η οποία προέβλεπε μειωμένες θέσεις στις βάρδιες κατά 20% περίπου. Στην ανακοίνωσή τους, δε, σημείωναν οι συνδικαλιστές ότι αυτονόητα η πλήρης εφαρμογή της θα επηρέαζε τη λειτουργία των καταστημάτων κράτησης και θα επέφερε εκπτώσεις στην ασφάλειά τους, ενώ για τις επιπτώσεις της είχαν ενημερώσει τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς με έγγραφό της στο οποίο τονιζόταν: «Γίνεται αντιληπτό από τα ανωτέρω ότι το ζήτημα που τίθεται δεν αφορά την περικοπή δαπανών στο δημόσιο τομέα, αλλά τον άμεσο κίνδυνο ζωής και ασφάλειας. Για να μη φανούμε υπερβολικοί ή ότι προασπίζουμε κάποια συντεχνιακά ‘δικαιώματα’, σας γνωρίζουμε ότι, εξαιτίας αυτών των μειώσεων, μεταξύ άλλων προβλημάτων που δεν μπορούμε να αναφέρουμε για λόγους ασφαλείας, ήδη:
Το 30% (κατά μέσο όρο) των θέσεων φρούρησης (δηλαδή σκοπιές, περίπολοι και δύναμη μεταγωγής και ασφάλειας) εγκαταλείπεται τις βραδινές ώρες και τις ημέρες αργίας!
Αναβάλλονται προγραμματισμένα ραντεβού ή χειρουργεία κρατουμένων ασθενών σε δημόσια νοσοκομεία, καθώς δεν επαρκεί το προσωπικό φρούρησής τους το βράδυ και στις αργίες.
Έκτακτες μεταγωγές ασθενών κατά τις βραδινές ώρες ή τις αργίες (οι οποίες σημειωτέον είναι έκτακτες και επικίνδυνες για τη ζωή του κρατουμένου ή την ασφάλεια του προσωπικού), δεν εκτελούνται άμεσα, αφού δεν υπάρχει πλέον προσωπικό διαθέσιμο, αλλά περιμένουμε να έρθουν συνάδελφοι από το σπίτι τους για να εκτελεστεί η μεταγωγή!»

www.paraskevi13.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

3 Comments

  1. Ανώνυμος

    ΟΥΣΤ ΣΥΡΙΖΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΠΑΣΟΚΟΛΑΘΡΕΜΠΟΡΟΙ@@@@@@@ ΠΡΕΖΑΚΗΔΕΣ=357562&^^^(&(&^%$^ΘΑΝΑΤΟΣ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++================ΑΝΘΕΛΛΗΝΕς…………….ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    ΩΙΛΙΦ+

    Reply
  2. Ανώνυμος

    8.46 απο μυαλο ζελες θα προκοψεις με την Αλεκα μηπως γνωριζεις και το ρολο που παιζει η ΠΑΡΘΕΝΑ?

    Reply
  3. Ανώνυμος

    ΦΙΛΕ ΤΗΣ ΠΑΣΚ ΜΠΡΑΒΟ ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΥ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΗΤΣΟΤΑΚΕΝΑ ΚΑΙ Ο ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑΣ!ΠΡΩΗΝ ΠΑΣΟΚΟΣ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΕΝΝΗΘΗ ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΙΝΗΜΑ ΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑΡΙΣΑ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΨΗΦΙΖΩ ΚΚΕ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΑΤΕΩΝΑ ΤΟΝ ΓΑΠ!

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *