Οι πραγματικοί φόβοι…

Τους τελευταίους δώδεκα μήνες πολλά έχουν γραφεί για την οικονομική κρίση. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο όμως και ενώ τα μηνύματα στήριξης του ευρώ και της ευρωζώνης εκπέμπονται έμπρακτα από παντού, η ανασφάλεια και η έλλειψη σταθερότητας κυριαρχούν.
Ταυτόχρονα αυξάνουν οι πιέσεις, ώστε οι πολιτικές ηγεσίες των ευρωπαϊκών κρατών να…..
λειτουργήσουν με γνώμονα
το συμφέρον των πολιτών και ασφαλώς όχι των αγορών που πιέζουν ασφυκτικά τους «αδύναμους» κρίκους.
Μια σειρά από γεγονότα εντείνουν τόσο την αβεβαιότητα, όσο όμως και τις απορίες για το τι πραγματικά συμβαίνει…
Η δήλωση του Γάλλου Προέδρου, ο οποίος διαβεβαίωσε τον Αμερικανό ομόλογό του ότι αναγνωρίζει πως το δολάριο παραμένει το «Νο 1 νόμισμα» παγκοσμίως, στη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον είναι δηλωτική, ταυτόχρονα όμως ερμηνεύει και μεγάλο μέρος των όσων διαδραματίζονται στην ευρωζώνη.
Εύλογες απορίες όμως και πολλά ερωτηματικά προκαλεί η παρατεταμένη επίθεση στην ευρωζώνη, όταν η Ιαπωνία ανακοινώνει ότι στηρίζει έμπρακτα το ευρώ.
Ταυτόχρονα το Πεκίνο ετοιμάζεται να αγοράσει όχι μόνο ελληνικά κρατικά ομόλογα, αλλά και να στηρίξει την ευρωζώνη. Ο Κινέζος μάλιστα αντιπρόεδρος Li Keqiang δήλωσε ότι το Πεκίνο θα στηρίξει έμπρακτα κατά τους επόμενους μήνες τους αδύναμους κρίκους του ευρώ.
Οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Κινέζους προχωρούν, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στο Reuters. Η Αθήνα άλλωστε έχει εξασφαλίσει από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο Κινέζος πρωθυπουργός Wen Jiabao βρέθηκε στη χώρα, τη δέσμευσή του για τη στήριξη της οικονομίας μέσω αγοράς ομολόγων, αν και ο Υπ. Οικ. δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες ως προς την έκταση και το χρόνο των αγορών αυτών.
Είναι πασίδηλο ότι η Κίνα επιταχύνει τις κινήσεις της, λαμβάνοντας πλέον έμπρακτα μέτρα για να στηρίξει την Ευρωζώνη.
Στόχος της είναι να αποτρέψει την περαιτέρω απαξίωση των σημαντικών επενδύσεών της στην περιοχή αλλά και να προστατεύσει μια οικονομία που αποτελεί καθοριστικής σημασίας αγορά για τις εξαγωγές της.
Κατέχοντας μάλιστα το 13% των κρατικών ομολόγων της Ισπανίας, η δέσμευση του Πεκίνου, ότι θα συνεχίσει να αγοράζει τα ομόλογά της, ήρθε λίγες ημέρες μετά τα δημοσιεύματα που ήθελαν την Κίνα να ετοιμάζεται να τοποθετήσει 4-5 δισ. ευρώ στα πορτογαλικά ομόλογα, όταν παράλληλα έχει ξεσπάσει σφοδρή επίθεση στην Πορτογαλία.
Και αυτό συμβαίνει γιατί τα προβλήματα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας ασφαλώς και δεν τρομάζουν την Κίνα όσο την τρομάζουν τα σενάρια περί κατάρρευσης των τιμών των αμερικανικών ομολόγων. Έχοντας τοποθετήσει τεράστιο μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων του 2,6 τρισ. δολαρίων στους αμερικανικούς τίτλους, το Πεκίνο βιάζεται να επενδύσει στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Γιατί μπορεί να αποκτήσει τα ομόλογα αυτά σε πολύ χαμηλές τιμές και μ’ αυτές τις κινήσεις αντισταθμίζει τον κίνδυνο που έχει αναλάβει στις ΗΠΑ και αντικρούει τις εσωτερικές αντιδράσεις.
Η πολιτική πολυπολικότητα, η παγκόσμια διασύνδεση και εξάρτηση των οικονομιών αλλά και οι πιέσεις των κερδοσκόπων δεν επαρκούν για να δικαιολογήσουν την πραγματικά περίεργη επίθεση στην ευρωζώνη.
Αυτό όμως που δεν δικαιολογείται, είναι η πολιτική αδράνεια των ευρωπαϊκών πολιτικών ελίτ, όταν το οικοδόμημα που τόσα χρόνια με σχέδιο και μεθοδικότητα χτίστηκε, δεν έχει λάβει ακόμη πολιτικά χαρακτηριστικά. Ίσως και αυτό να εκμεταλλεύονται οι κερδοσκόποι που ανηλεώς επιτίθενται σε μία οικονομική ακόμη ένωση Κρατών, παρά σε μία συντεταγμένη ομοσπονδία με οικονομικά και πολιτικά χαρακτηριστικά, που πρωτίστως θα σέβεται τους πολίτες της…

http://politicanea.blogspot.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *