Είναι όλοι τους αλήτες….

Κι όμως είναι τόσο απλό. Μερικές λέξεις χρειάζεται να πούμε μόνο και τα πράγματα θα γίνουν πολύ διαφορετικά.

Πριν αρκετό καιρό ξεκινήσαμε ένα διαφορετικό τρόπο διαλόγου με κάποια άτομα και τα αποτελέσματα δεν μπορούμε ακόμα να τα πιστέψουμε.

Όλα ξεκίνησαν ένα Σάββατο βράδυ σε μία καφετέρια με κάτι φίλους μου. Η συζήτηση αφορούσε την οικονομία και την πολιτική στην Ελλάδα. Κάποια στιγμή ένας από τους ομιλητές αναφέρθηκε σε έναν πολιτικό λέγοντας ”αυτός ο αλήτης μας ….
κατάστρεψε”. Εμείς αμέσως του είπαμε να μην λέει τέτοιους χαρακτηρισμούς δυνατά και αν δεν μπορεί να συγκρατήσει τα νεύρα του, καλύτερα να μην μιλάει καθόλου. Εκείνη τη στιγμή ακούστηκε από ένα διπλανό τραπέζι κάποιος κύριος σε αρκετά μεγάλη ηλικία να λέει:
”Γιατί άδικο έχει το παλικάρι? Δεν είναι ένας αλήτης? Αν και εγώ θα τον έλεγα και προδότη.”

Και από την παρέα του εν λόγο κυρίου (που αργότερα ανακαλύψαμε ότι ήταν ακαδημαϊκός καθηγητής), υπήρξαν οι ανάλογες αντιδράσεις. Αυτός όμως συνέχισε ακάθεκτος να λέει:
”Μην τους ακούς παιδί μου. Λέγε πάντα αυτό που πιστεύεις, με όποιο κι αν είναι το κόστος. Αυτό είναι που φοβούνται περισσότερο. Τρέμουν και μόνο στη σκέψη, ότι κάποια στιγμή ο κόσμος θα αρχίζει να τους χαρακτηρίζει έτσι δημόσια. Γιατί άλλο να ξέρεις τι είσαι και άλλο να το ακούς καθημερινά από όλους, κάποια στιγμή θα το ακούσεις και από τα παιδιά σου.”

Σε λίγο χρόνο οι δύο παρέες είχαν γίνει μία και το θέμα ήταν αν έπρεπε να χρησιμοποιούμε τέτοιους χαρακτηρισμούς που υποβαθμίζουν το διάλογο αλλά και εμάς τους ίδιους. Ομολογώ ότι οι απόψεις και τα επιχειρήματα του κυρίου μας άφησαν άφωνους. Σας μεταφέρω όσον το δυνατόν πιο ακριβής γίνετε αυτά που άκουσα.

”Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν είναι η παραπληροφόρηση, ούτε η άσκηση εξουσίας από διεφθαρμένα άτομα. Δεν είναι ο εφησυχασμός των πολιτών, ούτε η εγκληματική τους απάθεια. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν φωνές αντίδρασης, υπάρχει σκεπτόμενη μερίδα που έχει συνειδητοποιήσει την κατάσταση και προσπαθεί να την ανατρέψει.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί κανείς να βρει τον τρόπο να επικοινωνήσει με τον μέσο Έλληνα. Δεν έχει κατορθώσει κανείς μέχρι τώρα να του βάλει στο μυαλό την πεποίθηση ότι όλοι είναι αλήτες. Πιστέψτε με την ημέρα που θα γίνει αυτό, θα είναι μία καινούργια ημέρα για τον τόπο αυτό.
Τα Μ.Μ.Ε. καθημερινά αναφέρονται στα άτομα αυτά προσφωνώντας τα Κύριος, Κυρία, Υπουργός, Βουλευτής, Πρόεδρος, Επιχειρηματίας, Εφοπλιστής κ.τ.λ. Ότι κι αν πουν για τα εν λόγο άτομα, σε όποιο σκάνδαλο ή διαφθορά και να τα ανακατέψουν στην συνείδηση του απλού πολίτη θα παραμείνουν σαν άτομα με κύρος, αξία και το κυριότερο απλησίαστα. Καταλάβατε τι γίνετε? Δημιουργούν την ψευδαίσθηση στον μέσο Έλληνα ότι αυτά τα άτομα ανήκουν σε μία ανώτερη τάξη, δεν είναι απλοί φυσιολογικοί πολίτες αυτής της χώρας. Εκεί είναι η πηγή της δύναμης που ασκούν στον λαό.
Πως γίνετε αυτό?
Είτε το πιστεύετε, είτε όχι ο Ελληνικός λαός υποσυνείδητα δεν πιστεύει ότι είμαστε όλοι ίσοι. Δεν βλέπουμε καθημερινά τον συμπολίτη μας, το ίδιο με κάποιον άλλον.
Θα σας το δείξω με ένα απλό παράδειγμα.
Ένας φίλος μου είναι μανιώδης αντικαπνιστής. Πότε δεν με έχει αφήσει να καπνίσω σπίτι του (δικαιολογημένα). Μια φορά όμως είχα βρεθεί σπίτι του και κάποιος βουλευτής ήταν ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, ο οποίος κάπνιζε συνεχώς. Του είπα να πάει να του πει, ότι δεν επιτρέπει το κάπνισμα μέσα στο σπίτι, και να απαιτήσει να σβήσει το τσιγάρο. Με κοίταξε σαν να του είχα πει την μεγαλύτερη βλακεία του κόσμου και το μόνο που μου είπε ήταν: ”καλά είσαι τρελός? Δεν ξέρεις ποιος είναι αυτός?”
Βλέπετε τώρα αυτό που σας λέω?
Δεν ισχύει ο ίδιος κανόνας για μένα και τον βουλευτή παρόλο που θα έπρεπε, αφού είμαστε και οι δύο ισότιμοι πολίτες αυτής της χώρας.
Αυτό είναι το πρόβλημα. Ο λαός δεν πιστεύει ότι είναι το ίδιο με τον κάθε πολιτικό, δημοσιογράφο, επιχειρηματία κ.τ.λ.
Πως μπορεί να το πιστέψει αυτό?
Το πρώτο βήμα είναι να τον κατεβάσει από τον θρόνο.
Και πως θα γίνει αυτό?
Μόνο υποσυνείδητα μπορεί να γίνει, όπως υποσυνείδητα τον έχει ανεβάσει.
Φανταστείτε δύο τίτλους εφημερίδας:
Α. Ο πρώην υπουργός τάδε, αναμεμιγμένος στον σκάνδαλο siemens
Β. Ο αλήτης ο τάδε, αναμεμιγμένος στον σκάνδαλο siemens
Σκεφτείτε τώρα τις αντιδράσεις κάποιων πολιτών αν διαβάσουν τον πρώτο τίτλο και συναντήσουν τον υπουργό στο δρόμο, έπειτα σκεφτείτε και τις αντιδράσεις αν διαβάσουν τον δεύτερο τίτλο.
Σας το ξαναλέω αυτό είναι που φοβούνται περισσότερο. Φοβούνται μην έρθει η στιγμή που στις συνειδήσεις των πολιτών θα είναι όλοι τους αλήτες και δεν θα τους λένε ούτε καλημέρα, αλλά αντί αυτού θα τους εκτοξεύουν πτύελα (ροχάλες).”

Αυτά περίπου είπε ο άνθρωπος κι εμείς είχαμε μείνει με ανοιχτό το στόμα. Πότε δεν είχα σκεφτεί έτσι στο παρελθόν και ομολογώ ότι αισθάνθηκα πολύ βλάκας. Η συζήτηση από εκείνη τη στιγμή άλλαξε και όποτε μιλούσαμε για κάποιον του βάζαμε και το ανάλογο χαρακτηρισμό. Μετά από λίγη ώρα μας είχε γίνει συνήθεια. Χωρίς φωνές, χωρίς νεύρα, χωρίς βωμολοχίες. Φεύγοντας εκείνο το βράδυ από την καφετέρια ήμασταν όλοι λίγο διαφορετικοί.

Για να μην πολυλογώ από εκείνη την ημέρα αποφασίσαμε όποτε αναφερόμασταν σε κάποια άτομα, σε οποιοδήποτε μέρος να χρησιμοποιούμε αυτούς τους χαρακτηρισμούς και να τους υποστηρίζουμε με πάθος. Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, σιγά σιγά έγινε τρόπος έκφρασης. Το απίστευτο όμως είναι ότι επηρεάσαμε πάρα πολλά άτομα με την συμπεριφορά μας και τον λόγο μας. Στην συνείδηση αρκετών όλοι τους είναι αλήτες πλέον.
Και η προσπάθεια συνεχίζεται.

Αν κατά τύχη διαβάζει αυτές τις γραμμές και ο κύριος που αναφέρω πιο πάνω του στέλνω τους χαιρετισμούς ολόκληρης της παρέας.

Ευχαριστώ.

Antonios A.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

16 Comments

  1. Ο ΔΗΜΙΟΣ

    ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΝ ΤΟ ΠΗΡΑΤΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΑΚΟΜΑ?ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΕΠΙ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΣΑΣ ΕΟΡΤΗ ΑΕΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΒΟΛΟ.

    Reply
  2. Ανώνυμος

    ΕΡΩΤΗΜΑ:

    ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ
    Α. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    Β. ΤΥΡΑΝΙΑ
    Γ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ

    Reply
  3. Ανώνυμος

    ΑΛΗΤΕΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ,ΘΑ ΤΗΝ ΠΟΤΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ ΠΑΛΙ ΝΑ ΞΕΠΛΥΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΒΡΩΜΟΧΕΡΑ ΣΑΣ…

    Reply
  4. Ανώνυμος

    ΠΩΣ ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΕΓΚΑΘΕΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΤΑ ΠΑΝΕΠΗΣΤΗΜΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΑ
    ΘΕΛΩ ΤΙΣ ΠΟΔΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΤΟΛΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
    ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
    ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΜΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΡΗΜΑΖΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΠΩΣ ΓΥΦΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ
    ΘΕΛΩ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ
    ΘΕΛΩ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΝΑ ΦΥΛΑΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΤΑΛΙΜΠΑΝ
    ΘΕΛΩ ΤΑ ΓΥΝΑΙΚΟΠΕΔΑ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΜΟΓΓΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ
    ΘΕΛΩ ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΠΟΛΙΤΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ
    ΘΕΛΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΓΚΑΘΕΤΟΥΣ
    ΘΕΛΩ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΑΘΩΟΥΣ
    ΘΕΛΩ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΕΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
    ΘΕΛΩ ΑΡΣΗ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
    ΘΕΛΩ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ
    ΘΕΛΩ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΟΥΛΕΙΑ
    ΘΕΛΩ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΧΤΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΩΡΑ
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ
    ΘΕΛΩ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΑ
    ΘΕΛΩ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΕ ΕΞΥΠΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ
    ΘΕΛΩ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΛΩ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ

    Reply
  5. Ανώνυμος

    ΞΥΠΝΑΤΕ ΠΡΟΒΑΤΑ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΔΙΟΤΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΔΙΑΜΕΛΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΔΩΣΟΥΝ ΒΟΡΑ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΩΝ ΛΥΣΑΣΜΕΝΩΝ ΥΑΙΝΩΝ ΠΟΥ ΚΑΡΑΔΟΚΟΥΝ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΧΩΡΑ ΞΥΠΝΑΤΕ ΤΩΡΑ ΑΛΛΙΩΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΑΣ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΕΤΕ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΕΧΕΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ

    Reply
  6. Ανώνυμος

    Η ΜΑΜΑΚΑ ΜΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΑΜΙΕΤΕ ΜΕ
    ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΕΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ,
    Η ΜΑΝΑ ΣΟΥ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΓΑΜΑΣ ΕΣΥ!
    Υ.Γ.ΓΙΑ ΣΕΝΑ 2:02 ΑΕΡΟΓΑΜΙΑ.

    Reply
  7. Ανώνυμος

    Πρασινόρουφε, εγώ δεν έχω μάνα 'εχω πούτσα σαν καμπάνα καί γαμάω την δική σου μάνα καί ότι πείς καί δεν πείς διπλά καί τρίδιπλα στον κόλο σου στην οικογένεια σου και εκατο χιλιόμετρα γύρω γύρω για να μην μείνη κανένας παραπονεμένος από το σόι σου.

    Reply
  8. Ανώνυμος

    ΔΟΥΛΕΨΤΕ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΤΕΜΠΕΛΙΔΕΣ ,ΑΚΑΜΑΤΙΔΕΣ,
    ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ.ΑΝΤΕ,, ΓΡΗΓΟΡΑ ,,ΓΙΑ ΥΠΝΟ,
    ΑΡΕ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΧΡΗΑΖΕΤΕ.

    Ο ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΟΣ.

    Υ.Γ. ΟΠΙΟΣ ΜΕ ΒΡΙΣΕΙ ΓΑ,,Μ.Ε,Τ,Ε Η ΜΑΜΑΚΑ ΤΟΥ

    Reply
  9. Ανώνυμος

    PRASINOFROYRE AKOMA PROSKINAS AYTOYS TOYS ALHTES POY STHN TELIKH SE EXOYN XESMENO KAI TO MONO POY 8ELOYN APO SENA EINAI THN YPOTELIA SOY KAI THN PSIFO SOY?

    Reply
  10. Ανώνυμος

    ξέρεις ποιος είναι αυτός?
    Aftos einai mikroteros apo ton kanena afti ti stigmi.Den xreiazeai na katevei apo throno, giati to oxima tou einai to kalami edo kai kairo!

    Reply
  11. Ανώνυμος

    Ό Έλληνας πρέπει να σηκωθεί από εκεί που τον κατάντησαν οι άθλιοι πολιτικοί της μεταπολίτευσης. ΝΑΙ χρειαζόμαστε και πάλι δικτατορία. Αλλά δικτατορία των ΑΡΙΣΤΩΝ.

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *