Πενία τέχνας κατεργάζεται και το μυαλό παράγει ιδέες!

Η φτώχεια πολλούς τους οδηγεί συνήθως σε απόγνωση και κατάθλιψη. Κάποιοι όμως βάζουν το μυαλό τους σε εγρήγορση. Ερευνούν και εφευρίσκουν νέα καινοτόμα προϊόντα και νέες παραγωγικές διαδικασίες. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, αύξηση της τάξεως του 3%, σημειώθηκε το 2010 σε σχέση με το 2009 στον αριθμό των εθνικών καταθέσεων βιομηχανικών σχεδίων και υποδειγμάτων. Σε απόλυτους αριθμούς το 2010 έγιναν 744 αιτήσεις για εθνικά Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας ενώ το…..
2009, 721. Εκτός από τα Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στον τομέα των εφευρέσεων χορηγεί και έναν άλλο τίτλο προστασίας, τα Πιστοποιητικά Υποδείγματος Χρησιμότητας (ΠΥΧ), αποκλειστικά για τρισδιάστατα αντικείμενα. Συγκρίνοντας, αντίστοιχα, τις καταθέσεις για ΠΥΧ τα 2 τελευταία έτη, παρατηρούμε μία σταθερότητα. Συγκεκριμένα το 2009 κατατέθηκαν 29 ΠΥΧ, ενώ το 2010, 30.
Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα για την κατοχύρωση των εφευρέσεων και την καταχώριση των βιομηχανικών σχεδίων και υποδειγμάτων, καθώς επίσης για θέματα τεχνολογικής πληροφόρησης και μεταφοράς τεχνολογίας. Ιδρύθηκε με το νόμο 1733/87 και ξεκίνησε τη λειτουργία του από 01.01.1988. Αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, οικονομικά ανεξάρτητο και διοικητικά αυτοτελές και εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Σχεδόν όλα τα γνωστά και μη προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, είναι ευρεσιτεχνίες, κατοχυρωμένες είτε σε εθνικό είτε σε ευρωπαϊκό είτε σε διεθνές επίπεδο. Το εύρος της προστασίας μιας εφεύρεσης εξαρτάται από την πολιτική εκμετάλλευσης που θα ακολουθήσει ο δικαιούχος. Χρυσός κανόνας είναι, κάθε εφεύρεση να προστατεύεται στις χώρες που προορίζεται για εκμετάλλευση. Είναι όμως αδύνατον να γνωρίζουμε το εύρος της προστασίας αυτής για κάθε εφεύρεση που υπάρχει.
Ο δικαιούχος ενός Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας αποκτά αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης, δηλαδή να το χρησιμοποιεί, να το κατασκευάζει, να το διαθέτει στην αγορά, να το εξάγει, εισάγει κλπ, αποκλείοντας έτσι κάθε τρίτο από την εκμετάλλευση της ευρεσιτεχνίας αυτής χωρίς τη συγκατάθεσή του. Η προστασία ισχύει για 20 χρόνια και αρχίζει από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης για ΔΕ.

http://www.kentri.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *