Σε ποσοστό-ρεκόρ για τα μεταπολιτευτικά χρόνια έφτασε η αποχή .

Aγγιξε το 53,23% στις περιφερειακές εκλογές και το 50,73% στις δημοτικές εκλογές, με ενσωματωμένο το 99,59% και το 99,39% των εκλογικών τμημάτων αντίστοιχα.
Συνολικά, περισσότεροι από τους μισούς πολίτες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών -υπολογίζοντας και…..
τα λευκά με τα άκυρα-, ενισχύοντας έτσι το μήνυμα δυσαρέσκειας που έστειλαν στα πολιτικά κόμματα από τον πρώτο γύρο, όπου η αποχή ξεπέρασε το 39%.

Εσπασε όλα τα ρεκόρ η αποχή

Αυξημένα είναι και τα ποσοστά των λευκών και των άκυρων από την πρώτη Κυριακή. Στις δημοτικές εκλογές τα λευκά και τα άκυρα έφτασαν το 7,64% (5,49% στον α’ γύρο) και στις περιφερειακές εκλογές άγγιξαν το 11,66% (9,10% στον α’ γύρο). Τα μεγαλύτερα ποσοστά αποχής καταγράφηκαν στους Δήμους Λήμνου (72,74%), Κόνιτσας (71,67%) και Καλλιθέας στην Αττική (69,31%) στο 20% των εκλογικών τμημάτων.

Το προηγούμενο μεγαλύτερο ποσοστό αποχής είχε καταγραφεί στις ευρωεκλογές του 2009, όπου δεν ψήφισε το 47,37% των ψηφοφόρων. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2009 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 29,08%. Αντίστοιχα στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006 η αποχή έφτασε στον δεύτερο γύρο το 44,43%, αυξημένη κατά 16,36% σε σχέση με τις εκλογές του πρώτου γύρου. Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι οι εκλογές του 2006 πραγματοποιήθηκαν με το εκλογικό σύστημα του 42%, οπότε και οδηγήθηκαν λιγότεροι ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού σε δεύτερο γύρο εκλογών. Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους αυξάνεται η αποχή τη δεύτερη Κυριακή είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων που ολοκληρώνεται στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Παράλληλα, σημαντικός αριθμός νέων ψηφοφόρων «γύρισαν την πλάτη» στις επιλογές των πολιτικών κομμάτων εκφράζοντας την απογοήτευσή τους για την πολιτική, όπως επίσης και μεγάλη μερίδα αριστερών ψηφοφόρων, οι οποίοι επέλεξαν να μην ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο. Παρατηρήθηκε, επίσης, το φαινόμενο σε δήμους όπου είχε εκλεγεί η δημοτική αρχή από τον α’ γύρο, η αποχή στις περιφερειακές εκλογές άγγιξε ή και ξεπέρασε το 60%. Τέλος, ένα μεγάλο ποσοστό ετεροδημοτών επέλεξε, λόγω οικονομικών δυσκολιών, να μην ταξιδέψει για δεύτερη φορά στην ιδιαίτερη πατρίδα του προκειμένου να ψηφίσει.
ethnos

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

3 Comments

  1. Ανώνυμος

    ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΝΙΚΗΣΕ
    ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ
    ΟΜΩΣ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΤΗ ΔΙΧΟΝΟΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *