Αστυνομική βία ξανά στην πλατεία Ταξίμ

Σε συλλήψεις, χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση προχώρησε η τουρκική αστυνομία κοντά στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης προκειμένου να απωθήσει πορεία εκατοντάδων διαδηλωτών, παρά τις απειλές του πρωθυπουργού Ερντογάν ότι θα συλλαμβάνεται όποιος διαδηλώσει. Επεισόδια και στην Άγκυρα. Ο νέος κύκλος καταστολής σημειώνεται ανήμερα της επετείου ενός χρόνου από την έναρξη των διαδηλώσεων στην….
πλατεία Ταξίμ για το πάρκο Γκεζί.

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία Ταξίμ, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της παραίτησης της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν η αστυνομία εκτόξευσε τα δακρυγόνα εναντίον του πλήθους, το οποίο γρήγορα διασκορπίστηκε στους γύρω δρόμους.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk μετέδωσε επίσης ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών.

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, συγκρούσεις ξέσπασαν στην Κωνσταντινούπολη όπου ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν περικυκλώσει τους εκατοντάδες διαδηλωτές στη λεωφόρο Ιστικλάλ, κοντά στην Πλατεία Ταξίμ. Στην Άγκυρα η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση εναντίον των 1000 περίπου διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Κιζιλάι στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, περίπου 25.000 αστυνομικοί, 50 οχήματα με «κανόνια» νερού, θωρακισμένα αυτοκίνητα και ελικόπτερα έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να αποτρέψουν οποιαδήποτε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Ταξίμ. Την ίδια ώρα η αστυνομία έχει ανακαλέσει όλες τις άδειες και έχει επεκτείνει τις βάρδιες των αστυνομικών στις 12 ώρες.

Από τις τρεις το απόγευμα οι αρχές έχουν σταματήσει όλα τα δρομολόγια πλοίων που οδηγούν από την ασιατική Κωνσταντινούπολη στην ευρωπαϊκή. Έχουν σταματήσει και τα δρομολόγια μετρό και λεωφορείων προς την πλατεία Ταξίμ. Παράλληλα, η αστυνομία έχει κλείσει όλους τους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία. Δεν επιτρέπεται η είσοδος στα αυτοκίνητα, ενώ είναι ελεγχόμενη η είσοδος πεζών.

Η πρώτη επέτειος από το ξέσπασμα της βίας έρχεται μία ημέρα μετά το θάνατο της Ελίφ Τσερμίκ, μίας 64χρονης γυναίκας η οποία είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών πορειών στην Κωνσταντινούπολη το Δεκέμβριο. Η Τσερμίκ έφυγε από τη ζωή μετά από 159 ημέρες σε κώμα.

Απειλές Ερντογάν

Μιλώντας την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν δήλωσε: «Ένα χρόνο μετά, οργανώσεις καλούν σε διαδηλώσεις, αλλά εσείς, η νεολαία της Τουρκίας δεν πρέπει να ανταποκριθείτε στην πρόσκληση». Παράλληλα, υποστήριξε ότι πρόκειται για «τρομοκρατικές οργανώσεις» που «χειραγωγούν ηθικά και οικονομικά την αδύναμη νεολαία με στόχο να τεθεί σε κίνδυνο η ενότητα και η οικονομία μας».

Το Σάββατο, επανήλθε, δηλώνοντας: «Δεν μπορείτε να καταλάβετε την Ταξίμ, όπως είχατε κάνει πέρυσι επειδή οφείλετε να σεβαστείτε τον νόμο (…) αν το κάνετε, το κράτος θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εγγυηθεί την ασφάλειά του». «Αν πάτε εκεί, οι δυνάμεις ασφαλείας μας έχουν λάβει σαφείς οδηγίες και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο», από το Α ως το Ω, πρόσθεσε μιλώντας ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του.

Ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι του CNN

Στο μεταξύ ελεύθερη αφέθηκε μια δημοσιογραφική ομάδα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNN, τα μέλη της οποίας είχαν συλληφθεί νωρίτερα το Σάββατο από την τουρκική αστυνομία κατά την διάρκεια απευθείας μετάδοσης του ρεπορτάζ της από την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Εικόνες που ελήφθησαν από το CNN δείχνουν τον ανταποκριτή του στην Τουρκία Ίβαν Ουότσον να μιλάει απευθείας στην κάμερα από την πλατεία Ταξίμ μπροστά από δεκάδες ένστολους και ντυμένους με πολιτικά αξιωματικούς που έχουν αναπτυχθεί εκεί για να κρατήσουν μακριά από την πλατεία τους διαδηλωτές. Οι εικόνες δείχνουν έναν αξιωματικό με πολιτικά να πλησιάζει τον Ουάτσον την ώρα που ένας άλλος κινείται για να καλύψει τον φακό της κάμερας με το σώμα του. Στην συνέχεια ο Ουότσον δείχνει την δημοσιογραφική του διαπίστευση και η ομάδα απομακρύνεται από εκεί.

Ο Ουότσον, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από περίπου μισή ώρα, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι ένας από τους αστυνομικούς τον χτύπησε με το γόνατο στους γλουτούς.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν χρόνο, η βίαιη επέμβαση της αστυνομίας προκάλεσε τον θάνατο οκτώ διαδηλωτών, τον σοβαρό τραυματισμό δεκάδων, τον τραυματισμό 8.000 και τη σύλληψη πολλών χιλιάδων, πολλοί από τους οποίους κατήγγειλαν ότι κακοποιήθηκαν στα αστυνομικά τμήματα και στα κέντρα προσωρινής κράτησης.

tvxs.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *