Η πράσινη κοροϊδία με το ΕΣΠΑ

Μετά τα 50.000 ευρώ σε κάθε δήμο, για να προχωρήσουν τα βαλτωμένα έργα του ΕΣΠΑ, το υπουργείο Ανάπτυξης αρχίζει να μοιράζει προεκλογικά εκατομμύρια και στα υπουργεία, ώστε να συνεργαστούν με συμβούλους (μηχανικούς, λογιστές κ.λπ.) και να επιταχύνουν τα δικά τους προγράμματα. Χθες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδη και Υγείας Ανδρ. Λοβέρδου ανακοινώθηκε ότι θα………
δοθεί 1.500.000 ευρώ στα 50 από τα 82 νοσοκομεία της χώρας και στις επτά υγειονομικές περιφέρειες. Ετσι ελπίζουν στην κυβέρνηση ότι θα αρχίσουν να κινούνται δεκάδες κρίσιμα έργα στην Υγεία (το συνολικό πρόγραμμα ξεπερνά το 1,1 δισ. ευρώ). Ορισμένα εξ αυτών, βέβαια, είχαν κολλήσει για άλλους λόγους, όπως το νοσοκομείο Χαλκίδας, έργο το οποίο είχε ανατεθεί χωρίς να έχει παραδοθεί το οικόπεδο επί του οποίου θα λειτουργήσει! Αυτές τις ημέρες επετεύχθη συμφωνία για την παράδοση του χώρου.

Η τρόικα έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την «ανάσταση» του ΕΣΠΑ και την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι πάλι στην Αθήνα ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Γιοχ. Χαν. Αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος με κρίσιμα έργα που είχε εξαγγελθεί προ διμήνου τα οποία θα υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα. Χθες ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι η απορρόφηση έχει πάει στο 27% από το 2,7% που ήταν το 2009, ότι έχουν βγει τα νεκρά έργα (εντάσσονταν, αλλά ουδείς ενδιαφερόταν για την υλοποίησή τους) και ότι έχουν υπογραφεί συμβάσεις για έργα 8,2 δισ. ευρώ. Ομως ακόμα και συμβασιοποιημένα έργα δεν προχωρούν, γιατί το Δημόσιο αδυνατεί να πληρώσει την πενιχρή εθνική συμμετοχή ή να ολοκληρώσει π.χ. απαλλοτριώσεις και άλλες τυπικές διαδικασίες. Σε πλήθος συμβασιοποιημένων έργων οι ανάδοχοι έχουν αποχωρήσει, αφού καθυστερούν οι πληρωμές.

Στο τελευταίο εξάμηνο εντάχθηκαν 1.852 νέα έργα και έχουν υπογραφεί συμβάσεις για 768. Τα αποτελέσματα της επιτάχυνσης που επικαλείται ο υπουργός Ανάπτυξης δεν είναι ορατά στην αγορά. Χθες, ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε πάλι για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, ώστε να δοθούν κεφάλαια κίνησης στις επιχειρήσεις, χωρίς να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για την έναρξη του συγκεκριμένου προγράμματος.

dimokratianews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *