Ελεγχος στις περιουσίες των αρμόδιων υπουργών


Του Φ. Καλλιαγκοπουλου

Στο πνεύμα της προχθεσινής δήλωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, η εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens μπαίνει πλέον στον δρόμο ουσιαστικών διεργασιών και εντατικοποίησης. Κυρίως για να διασφαλιστεί, ότι δεν θα υπάρξουν παραγραφές αδικημάτων, αφού όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Σήφης Βαλυράκης, προκύπτουν από τις μέχρι τώρα εργασίες, ενδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων και μάλιστα μελών των κυβερνήσεων και του ΠΑΣΟΚ πριν από το 2004 και της Ν.Δ. στην πενταετία 2004-2009 για απιστία και….
.

παράβαση καθήκοντος. Ο κ. Βαλυράκης δήλωσε ότι ούτε για προσωποποίηση των ευθυνών μπορεί να κάνει ακόμη λόγο, ούτε για τα αν θα συσταθούν προκαταρκτικές (προανακριτικές) επιτροπές. Εκτός αυτού, είπε, η διερευνώμενη συνολική υπόθεση συνδέεται με τις διεθνείς προσπάθειες πάταξης του οργανωμένου εγκλήματος, τη διαφθορά στον δημόσιο βίο και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, «για τα οποία οι παραγραφές λειτουργούν διαφορετικά», ενώ συνδέονται διεθνώς με τον θεσμό της ευνοϊκότερης μεταχείρισης μαρτύρων που βοηθούν στην αποκάλυψη, κάτι που θα ψηφιστεί αύριο κιόλας κι από την ελληνική Βουλή ταυτόχρονα με την αλλαγή του καθεστώτος του «πόθεν έσχες».

Παράταση εργασιών

Με την επιτροπή να ζητεί νέα παράταση εργασιών ώς τα τέλη Ιουνίου «και βλέπουμε», έγινε δεκτή χθες ομοφώνως πρόταση για εξατομικευμένο έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης υπουργών και υφυπουργών κατά την τελευταία εικοσαετία οι τομείς ευθύνης των οποίων σχετίζονται ή σχετίσθηκαν με το σκάνδαλο Siemens (Εθνικής Αμυνας, Δημόσιας Τάξης ή Προστασίας του Πολίτη, Πολιτισμού, Μεταφορών και Επικοινωνιών). Η πρόταση την οποία επεξεργάστηκαν από τη Ν.Δ. ο κ. Κ. Τζαβάρας (που την εισηγήθηκε) και από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Γ. Νικητιάδης διαλαμβάνει και τα μέλη των επιτροπών αξιολόγησης, διαπραγμάτευσης, παρακολούθησης και παραλαβής που διαδραμάτισαν ρόλο στην ανάθεση προμηθειών στον ΟΤΕ, στον ΟΣΕ και στο C4I. Ο έλεγχος θα διενεργείται από επιτροπή αποτελούμενη από δύο ανώτερους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, ένα μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έναν εμπειρογνώμονα της αρχής κατά του ξεπλύματος του βρώμικου χρήματος και έναν ορκωτό λογιστή του επιτελείου ελέγχου των «πόθεν έσχες» των βουλευτών.

Η πρόταση προβλέπει ακόμη το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τόσο των ιδίων των προσώπων αυτών, όσο των μελών των οικογενειών τους, καθώς και την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης για το εάν οι ίδιοι ή μέλη των οικογενειών τους μετείχαν, μετέχουν ή μη σε off shore εταιρείες, ενώ θα προταθεί στην Ολομέλεια της Βουλής (δεδομένου ότι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση) να χαρακτηρισθεί ως ιδιώνυμο αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα τυχόν ψευδής τέτοια δήλωση.

Πάντα κατά την ίδια διακομματική πρόταση, θα ζητηθεί από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ερευνήσει τις συναλλαγές και τις υπηρεσίες που έχουν προσφέρει οι χρηματιστές και επιχειρηματίες στην υπόθεση Siemens (Αλ. Λέτσας, Γ. Καλδής, Σ. Γιαννακάκης, Ν. Δεβλέτογλου, Αθ. Ράμμος, Β. Τυρογαλάς κ.ά.) που «διευκόλυναν» τον Μιχάλη Χριστοφοράκο να φέρνει χρήματα στην Ελλάδα, προκειμένου να πραγματοποιεί τις παράνομες πληρωμές σε πολιτικό και υπηρεσιακό προσωπικό. Προτείνεται μάλιστα να χαρακτηριστούν ως ιδιώνυμο αδίκημα παρόμοιες δραστηριότητες χρηματιστών και επιχειρηματιών εκτός του αντικειμένου τους για τη διακίνηση μαύρου ή βρώμικου χρήματος, εδώ ή στο εξωτερικό.

Στην ενημέρωση που έκανε προς τους δημοσιογράφους ο κ. Βαλυράκης επέρριψε για μία ακόμη φορά ευθύνες στη Δικαιοσύνη και κυρίως στον εισαγγελέα κ. Π. Αθανασίου, για την επί τριετία εξέταση της υπόθεσης, αλλά και στον ανακριτή κ. Νικ. Ζαγοριανό, καθώς όπως είπε, παρ’ ότι «έπεσαν» επανειλημμένως πάνω σε πολιτικά πρόσωπα δεν διαβίβασαν αμελλητί τους φακέλους στη Βουλή.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *