Φτηναίνουν τα φάρμακα που …δεν θα έχουμε!


Σε τριετη συμφωνία για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης ,κατέλγξαν κυβέρνηση και εμπλεκόμενοι φορείς , παρότι οι φαρμακοβιομήχανοι δεν αποκλείουν η μείωση των τιμών να οδηγήσει σε νέες ελλειψεις φαρμάκων από την εγχωρια αγορά .

Ηδη η πολυεθνική Novo Nordisk αρνήθηκε να μειωσει τη τιμή της ινσουλίνης κατα 25%, αποσύροντας σκευάσματα από την αγορά.

Ανάλογη απόφαση φαίνεται ότι θα…..
παρει και η εταιρεία Roche που διαθέτει σκευάσματα ορμονών , ενώ ανάλογες προθέσεις έχουν εκφραστεί και από τη διοίκηση της Leo Pharma.

Η συμφωνία προβλέπει μείωση της τιμής των φαρμάκων κατά 21% κατά μέσο όρο , μείωση που ήδη έχει περάσει στα ραφια των φαρμακίων ,ενώ από το Σεπτέμβριο θα ισχύσει ο νέος τρόπος υπολογισμού των τιμών με βάση τις τρείς φθηνότερες χωρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η λίστα φαρμάκων , μετρο που θα ψαλιδίσει τη φαρμακευτική δαπάνη .

Πάντως, η κυβέρνηση καλεσε τους φαρμακοβιομήχανους να αποσύρουν τις προσφυγές προς το συμβούλιο της επικρατείας για τη μείωση των τιμών, χωρίς αυτή να δεσμευθούν για κάτι τέτοιο.

Σε σχετική της ανακοίνωση, η υπουργός Οικονομίας, ναυτιλίας και Ανταγωνιστικότητας κα. Λούκα Κατσέλη χαιρέτησε:

α) την καταρχήν συμφωνία με τους εκπροσώπους της πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών για την μείωση των κερδών των φαρμακείων με την θεσμοθέτηση της επιστροφής ποσοστού επί των πωλήσεων προς τα αφαλιστικά ταμεία μέσω rebate,

β) την υιοθέτηση ενός 3ετούς πλαισίου συμφωνίας με τις φαρμακοβιομηχανίες, το οποίο θα διασφαλίσει σταθερότητα λειτουργίας, με άμεσο αποτέλεσμα την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης,

γ) την θετική στάση του ΣΦΕΕ ως προς το αίτημα των συναρμόδιων Υπουργών για την εξέταση άρσης της αίτησης ακύρωσης που έχει υποβληθεί στο ΣτΕ, αναφορικά με την εφαρμογή της μεταβατικής διάταξης τιμολόγησης φαρμάκων, που εκδόθηκε με την ΑΔ 03/2010.

Στόχος τη ς κυβέρνησης βάσει των επιταγών της τρόικας είναι τα ασφαλιστικά ταμεία να εξοικονομήσουν από τη μείωση της δαπάνης για το φάρμακο 800 εκατ. ευρώ εως το τελος του χρόνου .

Ήδη το ΙΚΑ σύμφωνα με τη διοίκηση του εμφάνισε μείωση της δαπάνης τους τελευτίους μήνες .

Φαρμακοποίοι και γατροί ταμείων ρίχονουν τα βάρη ο ένας κλάδος στον άλλη για την υπέρογκη δαπάνη .

‘Ολα αυτά ότι σταματούν από σήμερα Τρίτη, τα φαρμακεία της Αττικής, να εκτελούν επί πιστώσει συνταγές Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Έτσι, οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου θα πληρώνουν εξ’ ολοκλήρου τα φάρμακα τους στα φαρμακεία, θα τους χορηγείται απόδειξη λιανική πώλησης και στη συνέχεια με αυτήν θα διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ασφαλιστικό τους φορέα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), «οι φαρμακοποιοί έδειξαν απεριόριστη υπομονή, κατανοώντας τα προβλήματα, όχι μόνο των ασφαλισμένων αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων, γεγονός που μας οδήγησε στο να μεταθέσουμε τις κινητοποιήσεις μας, από την 1-2-2010 στην 1-5-2010 και τελικά στην 1η Ιουνίου 2010».

Ωστόσο, όπως διαπιστώνουν ουδείς ευαισθητοποιήθηκε «παρά τα πολλά έγγραφα και τις παρεμβάσεις στο Υπουργείο Υγείας, με τα οποία προειδοποιούσαμε ότι οι φαρμακοποιοί δεν δύναται πλέον να δανείζονται από τις τράπεζες για να πιστώνουν το Δημόσιο». Το αποτέλεσμα είναι σύμφωνα με τον ΦΣΑ ότι από το 20% των μελών του που προσέφυγαν σε δανεισμό από την τράπεζα τον Φεβρουάριο, το ποσοστό ανήλθε στο 37%.

«Αδυνατούμε πλέον να πιστώνουμε το Δημόσιο, όταν καλούμεθα σήμερα να πληρώσουμε φόρους, για εισοδήματα που δεν έχουμε εισπράξει ακόμη και αφορούν το 2009. Αδυνατούμε πλέον να πληρώνουμε ΦΠΑ τον οποίο δεν έχουμε εισπράξει και αν δεν πληρώσουμε δεν θα μας χορηγηθεί φορολογική ενημερότητα για τη λειτουργία του φαρμακείου. Κατανοούμε το πρόβλημα των ασφαλισμένων, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι σήμερα, αυτοί οι οποίοι τους παρείχαν τα φάρμακα με δικές τους οικονομικές αιμορραγίες ήταν οι φαρμακοποιοί» καταλήγει η ανακοίνωση.

www.protothema.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *