Όλα στο τραπέζι από Αναστασιάδη – Έρογλου

Με την κατάθεση περιεκτικών προτάσεων επί όλων των πτυχών των θεμάτων συμφώνησε ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου κατά τη συνάντηση του με τον Προέδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, την Παρασκευή, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές…….
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε έγγραφο που…
εμπεριείχε 14 προτάσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) χαμηλής και υψηλής πολιτικής. Από την πλευρά του ο κ. Έρογλου, αναφέρθηκε προφορικά σε σειρά ΜΟΕ χαμηλής πολιτικής και υποσχέθηκε να αποστείλει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη εντός της ημέρας τις προτάσεις του γραπτώς.

Οι προτάσεις των δύο πλευρών για τα ΜΟΕ αναμένεται να συζητηθούν τη Δευτέρα, στην επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κλίμα κατά τη σημερινή συνεδρία ήταν καλό.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέδωσε επίσης στον κ. Έρογλου επιστολή για το θέμα των αγνοουμένων με την οποία του ζητούσε να πραγματοποιηθεί από κοινού επίσκεψη στο ανθρωπολογικό εργαστήριο, πρόταση την οποία ο Τ/κ ηγέτης έκανε αποδεκτή.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρότεινε ως προς την μεθοδολογία, η κάθε πλευρά να καταγράψει σε κατάλογο σε ποια σημεία θεωρεί ότι υπάρχουν συγκλίσεις, που βρίσκονται κοντά στην εξεύρεση σύγκλισης και που μακριά μέχρι στιγμής.  Για το θέμα αυτό, ωστόσο δεν έλαβε απάντηση αφού ο κ. Έρογλου ανέφερε ότι θα το σκεφθεί και να επανέλθει.

Στη συνάντηση έγινε αρκετή συζήτηση και για το θέμα της ΕΕ, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να απαντά στις επιφυλάξεις του κ. Έρογλου, μεταξύ άλλων, ότι στην ΕΕ διασφαλίζεται το θέμα της πολιτικής ισότητας δίνοντας του το παράδειγμα των Καντονίων της Γερμανίας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι παρόλο που δεν υπήρξε συμφωνία επί του θέματος, εντούτοις φάνηκε η τ/κ πλευρά να πιέζεται αρκετά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται επίσης να απηύθυνε έκκληση όπως αποφεύγονται δηλώσεις επίρριψης ευθυνών από τους ίδιους τους ηγέτες ή το περιβάλλον τους.

Όπως και την προηγούμενη φορά στο χώρο γινόταν παράλληλη διερμηνεία της….. Ελληνικής, Τουρκικής και Αγγλικής γλώσσας.

Πάνε στο εργαστήρι της ΔΕΑ

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συμφώνησαν να επισκεφθούν το ανθρωπολογικό εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, όπως δήλωσε η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, η κ. Μπάτενχαϊμ είπε, επίσης, ότι συζήτησαν για την ουσία και τη μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων και αντάλλαξαν απόψεις πάνω στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τις τεχνικές επιτροπές.

“Οι ηγέτες συμφώνησαν να επισκεφθούν μαζί το …………………….ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *