Σε κίνδυνο και οι κύριες συντάξεις μαζί με τις επικουρικές

Το ενδεχόμενο να υπάρξει εκ νέου περικοπή και των κύριων συντάξεων, έθεσε ο υπουργός Εργασίας κ Κουτρουμάνης εξερχόμενος της χθεσινής διαπραγμάτευσης με την τρόικα , αν δεν βρεθεί λύση στις επικουρικές.
Στο μεταξύ σταθερή είναι η θέση της τρόικα ότι οι περικοπές στις επικουρικές θα πρέπει να είναι άμεσες και για όλους τους δικαιούχους παλιούς και νέους συνταξιούχους , παρά τις……….
προσπαθειες τις ελληνικής πλευράς να υπάρξει περικοπή με χρονοδιάγραμμα τριετίας.
Σύμφωνα με τη εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ η πρόταση Κουτρουμάνη για τις επικουρικές προβλέπει μεσοσταθμική μείωσή τους (για νυν και νέους συνταξιούχους) κατά 15% μαζί με την πλήρη ενοποίηση, διοικητική και ασφαλιστική, των 5 ταμείων επικουρικής ασφάλισης μισθωτών (ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΙΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΑΤ) και των αντίστοιχων κλάδων και αυτοτελών τομέων.
Στόχος θα πρέπει να είναι η αποτροπή ελλειμμάτων από το 2014 και μετά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας:
n Το ποσοστό αναπλήρωσης σε διάφορα επικουρικά ταμεία φθάνει και το 70% του συντάξιμου μισθού.
Με το νομοσχέδιο Κουτρουμάνη καμία επικουρική σύνταξη δεν θα πέσει κάτω από το 20%. Η μείωση των επικουρικών θα είναι μεσοσταθμικά 15% με ισχύ από την 1/1/2012.
Το ΤΑΝΠΥ (ναυτικών πρακτόρων), το οποίο έχει ποσοστό αναπλήρωσης 67% του συντάξιμου μισθού, το 2017 δεν θα είναι σε θέση να δώσει συντάξεις.
Το 25% των επικουρικών του ΙΚΑ (το μεγαλύτερο επικουρικό ταμείο) είναι κάτω από 150 ευρώ, αλλά η μέση επικουρική σύνταξη είναι περί τα 250 ευρώ με 16 χρόνια ασφάλισης.
Το 2011 το έλλειμμα των επικουρικών ταμείων έφθασε τα 850 εκατομμύρια ευρώ. Το 2012 το έλλειμμα των επικουρικών ταμείων θα φθάσει τα 1,1 δισ. ευρώ.

www.asfalisinet.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *