Η «Πύρρειος» νίκη της υπογραφείσας συλλογικής σύμβασης στον ιδιωτικό τομέα


Καμία αύξηση στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα το 2010, 10 ευρώ αύξηση στον κατώτατο μισθό από τον Ιούλιο του 2011 και άλλα 10 ευρώ ένα χρόνο αργότερα, καθώς και η αναγνώριση ως τακτικών αποδοχών, του 13ου,14ου μισθού. Αυτή ήταν η «πύρρειος» νίκη της διαπραγμάτευσης ΣΕΒ- ΓΣΕΕ για τις συλλογικές συμβάσεις, που πέτυχε όμως την…..
αμφισβήτηση του Μνημονίου και τη μη παρέμβαση της κυβέρνησης και γι΄ αυτό η υπογραφή της, χαρακτηρίζεται ως σημαντική εκτός από το ΚΚΕ που την χαρακτηρίζει «κατάπτυστη».

Αναλυτικότερα:
Η υπογραφή της νέας τριετούς Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στην οποία κατέληξαν μετά από πολλές συναντήσεις και την πρωθυπουργική προτροπή να τα «βρουν» μόνοι τους εργοδότες και εργαζόμενοι, περιλαμβάνει:
-Πάγωμα των μισθών για το 2010 και αυξήσεις στο όρια του ευρω-πληθωρισμού το 2011 και το 2012.

Συγκεκριμένα, το 2011 η αύξηση θα είναι στο 1,5% και το 2012 1,7%. Σημειώνεται ότι η αύξηση θα μπει και στις δύο περιπτώσεις από 1η Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που το 2010 λαμβάνει 740 ευρώ μεικτά, το 2011 θα λάβει 750 ευρώ και 763 ευρώ το 2012.

-Εξασφαλίζεται, επίσης, ο 13ος και 14ος μισθός, με τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και το Επίδομα Αδείας να αναγνωρίζονται ως τακτικές αποδοχές.

Για το ζήτημα της διαιτησίας, στο οποίο υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, οι εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτών συμφώνησαν να μείνει εκτός συλλογικής σύμβασης εργασίας και να συζητηθεί μέσα στο ερχόμενο τρίμηνο.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος σημείωσε πως οι διαπραγματεύσεις «έχουν περάσει από 40 κύματα», προσθέτοντας πως οι δυσμενέστεροι όροι είναι η «υπαγωγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης και η εισαγωγή της στη μέγγενη της τρόικας και του Μνημονίου που προέβλεπε ρητά πάγωμα των μισθών. Χαιρέτισε όμως την υπογραφείσα σύμβαση τονίζοντας: «Διασφαλίζεται ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και σπάμε το μνημόνιο που ήθελε πάγωμα μισθών για τα επόμενα χρόνια».
«Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει σε συμφωνίες που υπογράφουν οι κοινωνικοί εταίροι» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ αποχώρησαν από τη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους καταγγέλλοντας τη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις και εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων τονίζουν:
«Καταγγέλλουμε την εργοδοτική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που αποδείχτηκε για μία ακόμα φορά η πέμπτη φάλαγγα των κεφαλαιοκρατών στο εργατικό κίνημα. Η σύμβαση που υπέγραψε, αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους, είναι σύμφωνη με την αξίωση των βιομηχάνων για μείωση των μισθών. Τα περί εξασφάλισης του 13ου και 14ου μισθού αποτελούν εμπαιγμό, αφού έχουν ήδη εξανεμιστεί από την ακρίβεια, την φοροεπιδρομή και την δραστική περικοπή των κοινωνικών δαπανών.
Οι εργαζόμενοι έχουν άμεση ανάγκη και όφελος να απορρίψουν εξολοκλήρου την κατάπτυστη συμφωνία ΣΕΒ – ΓΣΕΕ και να συστρατευθούν με τις ταξικές εργατικές δυνάμεις στην πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, για μέτρα που θα προστατεύσουν την ζωή των οικογενειών τους από τις συνέπειες του μνημονίου. Την κρίση πρέπει να πληρώσουν τα μονοπώλια και όχι οι εργαζόμενοι. Καμία εργασιακή ειρήνη»

www.eklogika.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *