Έρχεται το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου του προστάτη


Ερχεται το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου του προστάτη, το οποίο πήρε ήδη το «πράσινο φως» για χρήση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκου. Ο λόγος για το Provenge, το οποίο, όπως αποδείχτηκε κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών, βελτιώνει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με αυτή τη μορφή καρκίνου.
Αν και χαρακτηρίζεται «εμβόλιο», όπως διευκρινίζουν οι επιστήμονες, είναι ένα θεραπευτικό φάρμακο σχεδιασμένο να …

… αντιμετωπίζει την ασθένεια και όχι να την προλαμβάνει. Πρόκειται για μια συλλογή από το αίμα του ασθενούς ειδικών ανοσοκυττάρων, των δενδριτικών κυττάρων, τα οποία αναμειγνύονται με πρωτεΐνες που συλλέγονται από την επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων και στη συνέχεια εγχέονται πάλι πίσω στον ασθενή σε τρεις δόσεις με μεσοδιαστήματα δύο εβδομάδων. Στις πρώτες πειραματικές εφαρμογές του φάνηκε ότι μπορεί να επιμηκύνει τη ζωή των ασθενών σε τελικό στάδιο της νόσου κατά τέσσερις μήνες, ένα μήνα περισσότερο απ’ ό,τι η παραδοσιακή χημειοθεραπεία.

Προς το παρόν το φάρμακο αυτό πήρε άδεια για χορήγηση σε ασθενείς στις ΗΠΑ, ενώ επειδή κάθε εμβόλιο πρέπει να παρασκευάζεται ξεχωριστά για κάθε ασθενή, λόγω της διαδικασίας που εξηγήσαμε παραπάνω, θα έχει υψηλό κόστος που ανέρχεται στα 51.710 ευρώ! Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι ακόμα δεν υπάρχουν εργαστήρια με τον κατάλληλο εξοπλισμό ώστε να μπορέσουν να παρασκευάσουν αυτό το φάρμακο. Επιπλέον, αν και όλοι επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη ανακάλυψη, προσθέτουν ότι χρειάζεται να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι οι γιατροί να είναι σε θέση να γνωρίζουν ό,τι πρέπει για τη διάρκεια του αποτελέσματος του φαρμάκου σε μεγάλο ορίζοντα χρόνου, αλλά και τις τυχόν παρενέργειές του, ώστε να το εντάξουν και επισήμως στη φαρέτρα των φαρμάκων κατά του καρκίνου του προστάτη.

Τα άλλα όπλα που υπήρχαν μέχρι στιγμής κατά της εν λόγω ασθένειας είναι η χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία, οι ορμόνες και ένα φάρμακο χημειοθεραπείας, το Taxotere, τα οποία επιμήκυναν το προσδόκιμο ζωής των ασθενών σε προχωρημένο στάδιο κατά μέσο όρο δύο μήνες.
ellinikanea

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *