Μετριοπαθής η ΕΚΤ, απογοητεύει

Απογοητεύει τις αγορές και τους αναλυτές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοινώνοντας μια μετριοπαθή μείωση επιτοκίων κατά 0,25% στο 0,5%. Ο Μάριο Ντράγκι επιχειρώντας να ισορροπίσει ανάμεσα σε…

σε αντίρροπες δυνάμεις προσπάθησε να απαντήσει με σημειολογία και επίδειξη προθέσεων στα κελεύσματα για ανάληψη δράσης.

Το “πυρηνικό οπλοστάσιο” της ΕΚΤ παρέμεινε ερμητικά κλειστό, δείχνοντας ότι υπάρχει κενό συνενόησης με τη Fed και τη bank of Japan καθώς οι ασκούμενες πολιτικές διαφέρουν τόσο στην υφή όσο και στη στόχευση.

Τα επιβαρυντικά στοιχεία που δείχνουν ταυτόχρονη κάμψη στον τομέα των υπηρεσιών και τη βιομηχανία στη Γερμανία σε συνδυασμό με την υποχώρηση του M3 και την εκτόξευση της ανεργίας στην Ευρωζώνη και τον χαμηλό και ελεγχόμενο πληθωρισμό δεν φάνηκαν αρκετά για να κατευνάσουν τις γερμανικές αντιδράσεις.

Η ΕΚΤ θεωρεί ότι οι αποφάσεις και οι δράσεις που έχει αναλάβει όλο το προηγούμενο διάστημα σε συνδυασμό με τη νέα μείωση των επιτοκίων θα διαχυθούν στην οικονομία της Ευρωζώνης και θα καταφέρουν να ξεκλειδώσουν την παγιδευμένη πλεονάζουσα ρευστότητα. Επίσης, όπως έχει δηλώσει ο Ντράγκι, η κατάσταση στο Νότο απαιτεί αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και υποχώρηση του φόβου και του ρίσκου.

Ετσι το σκηνικό που διαμορφώνεται θα ικανοποιήσει βραχυχρόνια τις αγορές αλλά θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε νέες απαιτήσεις καθώς τα στοιχεία για τα μάκρο δεν θα βελτιωθούν. Με αυτό τον τρόπο η ΕΚΤ συνεχίζει τον “διάλογο” με τη Γερμανία επιχειρώντας τη βήμα, βήμα προσέγγιση και μετατώπιση των γερμανικών θέσεων, αλλά υποσκάπτει την αξιοπιστία και τη θεσμική ανεξαρτησία της, εμπλεκόμενη σε πολιτικές διελκυστίνδες.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *