Η «επόμενη ημέρα» της ελληνικής οικονομίας. Τρία σενάρια πρόγνωσης για την «επόμενη ημέρα»


Ενώ βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη το θρίλερ της ενεργοποίησης του σχεδίου στήριξης της ελληνικής οικονομίας, διαμορφώνονται σενάρια και προγνωστικά σχετικά με το κατά πόσον η Ελλάδα είναι ικανή να επιτύχει τους στόχους που τίθενται από Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Τα τρία σενάρια
1: Η Ελλάδα πετυχαίνει πλήρως, ακόμη και υπερβαίνει τους στόχους της
Χάρη στα επώδυνα μέτρα και σε δραστικές ενέργειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής, η ελληνική κυβέρνηση μειώνει το έλλειμμα κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Η πιθανότητα υλοποίησης του εν λόγω σεναρίου θεωρείται μικρή, καθώς τα….
.

μέτρα αναμένεται να πλήξουν ακόμη περισσότερο μία οικονομία που αντιμετωπίζει ήδη μεγάλες δυσκολίες. Το ΔΝΤ αναμένει συστολή της τάξης του 2% στην ελληνική οικονομία το 2010 και 1,1% το 2011, ενώ κάποιοι ακόμη πιο απαισιόδοξοι αναλυτές περιμένουν το εν λόγω ποσοστό να αγγίξει το 5%.

Ωστόσο, αν υλοποιηθεί το σενάριο, θα αποτελέσει μία εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη για τον επενδυτικό κόσμο και η Ελλάδα θα τα καταφέρει να «επιστρέψει» στις αγορές γρήγορα, ίσως μέσα στο 2011.

2: Η Ελλάδα αποτυγχάνει παταγωδώς
Σημειώνεται συστολή στην οικονομία 4% και άνω, τα έσοδα από τη φορολογία καταποντίζονται και η Ελλάδα χάνει κάθε ελπίδα ελέγχου του ελλείμματος.

Πιθανότητα υλοποίησης: μέτρια. Τα επώδυνα μέτρα αναμένεται να πυροδοτήσουν κύμα αντιδράσεων, προκαλώντας κοινωνική αναταραχή άνευ προηγουμένου. Εάν υλοποιηθεί το σενάριο, επέρχεται πολιτική αστάθεια στη χώρα, μειώνονται δραματικά οι πιθανότητες μείωσης του ελλείμματος και αυξάνονται οι πιέσεις για έξοδο από την Ευρωζώνη, κάτι που θα αποτελούσε σοβαρό πλήγμα για το Ευρώ. Αυξάνεται η πίεση σε χώρες που αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

3: Η Ελλάδα σημειώνει μερική επιτυχία
Τα μέτρα οδηγούν σε ύφεση, αλλά η φορολογία και οι περικοπές φέρνουν αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κατά 10 μονάδες.

Πιθανότητα: υψηλή. Ο ελληνικός δημόσιος τομέας αποτελεί ένα πραγματικό χάος, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ακόμα και υποτυπώδεις αλλαγές/ μεταρρυθμίσεις θα έχουν θετικά αποτελέσματα. Επίσης, προβλέπονται μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες, της τάξης των 460 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, η αύξηση της ανεργίας θα είναι ένα αναμενόμενο επακόλουθο της ύφεσης. Μία μείωση του ελλείμματος της τάξης των 3-4 μονάδων ετησίως δεν θα αποτελούσε έκπληξη, αλλά παρόλα αυτά θα καθυστερούσε την επιστροφή της χώρας στις αγορές, λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης από πλευράς των επενδυτών- επακόλουθο της μη πλήρους επίτευξης των στόχων που είχαν τεθεί.

Καθημερινή με πληροφορίες από Reuters

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *