Τι είναι τα blogs και γιατί είναι ανώνυμα


Εδώ και αρκετές ημέρες βλέπουμε αρκετούς “ενοχλημένους” από τα blogs. Πρόσφατα λάβαμε email από έναν “φανατικό αλλά απογοητευμένο” όπως δηλώνει, αναγνώστη των blogs που κατηγορει
(και δεν αναφερόμαστε μόνο στον Αδέσμευτο Λόγο αλλά σε όλα τα blog μιας και τα email αυτά στέλνονται σε λίστα από blogs και όχι συγκεκριμένα- οι φίλοι bloggers που το έλαβαν καταλαβαίνουν τι λέμε) ότι ενώ τα blogs φωνάζουν περι της διαπλοκής, ουσιαστικά το μόνο που κάνουν είναι να αναπαράγουν, όπως γράφει, τις ειδήσεις “των διαπλεκόμενων ΜΜΕ και δημοσιογράφων”. Το email, κλείνει λέγοντας πως “τα blogs είναι πολίτες με κουκούλα” και ότι θα έπρεπε να δημοσιοποιούν, όσοι γράφουν στα….
.

blogs, το όνομα τους (προφανώς θα εννοεί και λοιπά στοιχεία όπως τηλέφωνο, διεύθυνση κ.α.).

Επίσης, ο κ. Καρατζαφέρης, όπως προέβαλε, στο συγκεκριμένο βίντεο που θα δείτε στο τέλος της σελίδας, ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA, επιτέθηκε, μέσω του βήματος της βουλής στους bloggers, γενικά και αόριστα, ζητώντας την προστασία του πολιτικού κόσμου, διότι όπως είπε χαρακτηριστικά “ο οποιοσδήποτε γράφει ο,τι θέλει για τον οποιονδήποτε” και αν θέλει να το κάνει αυτό, να το πράττει επωνύμως.

Η τοποθέτηση μας πάνω σε τέτοιου είδους δηλώσεις είναι η εξής:

1. Η ποιότητα ενός blog, εξαρτάται από το ποιος γράφει σε αυτό.

2. Τα blogs είναι ελεύθερος και ανεμπόδιστος διάλογος μεταξύ πολιτών και κατά συνέπεια ο καθένας μπορεί να έχει δημοκρατικά την άποψη του.

3. Τα blogs δεν μπαίνουν σε καλούπια και στερεότυπα γραφής, ούτε έχουν τυχόν διαπλεκόμενους διευθυντάδες.

4. Ο κόσμος διαβάζει και γράφει στα blogs γιατί έχει ανάγκη να εκφραστεί, και όχι επειδή του αρέσει να διαβάζει συκοφαντικά άρθρα. Του δίνεται η δυνατότητα ενεργής συμμετοχής, να γράψει , να εκφραστεί και σε καμία περίπτωση να φιμωθεί, να πει όλα αυτά που τόσα χρόνια ήθελε να πει και δεν μπορούσε. Το πως θα τα πει, δεν μπορεί να μπει σε καλούπια γιατί δεν είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος, και δεν θέλει να γίνει…

5. Τα blogs είναι ένα μεγάλο debate, όπου ο καθένας συμμετέχει ισότιμα. Καλό θα είναι η πολιτεία, τα ΜΜΕ, οι πολιτικοί μας, να ακούνε τους bloggers και όσους συμμετέχουν σε αυτό και όχι να προσπαθούν να τους περιορίσουν. Να μην κολλάνε στις λέξεις και τον τρόπο έκφρασης αλλά να βλέπουν την ουσία.

6. Τα blogs δεν είναι μόνο ειδησεογραφικά αλλά σίγουρα είναι ενημερωτικά. Μερικά από αυτα έχουν και συνταγές μαγειρικής, ξέρετε…

7. Καθένας έχει το δικαίωμα να γράφει ελεύθερα την άποψη του. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος επώνυμος για να γίνει αυτό.

8. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger. Τα επώνυμα blogs, με το έτσι θέλω, έχουν εφαρμοστεί σε καθεστώτα μη δημοκρατικά όπως είναι η Κίνα και η Τουρκία.

Και γιατί οι bloggers είναι ανώνυμοι; Διότι ας μην γελιόμαστε… Δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων. Η ανωνυμία αναγκάζει τους υπευθύνους να απαντούν σε επιχειρήματα ενώ η επωνυμία δημιουργεί φόβο και μοχλό πίεσης… Άρα δεν είναι σκοπός των blogger η συκοφαντία, ή οι απειλές ή οι χυδαιότητες ή “ο οποιοσδήπε γράφει ο,τι θέλει για τον οποιονδήποτε” αλλά η ελευθερία στην σκέψη και την έκφραση, της διακίνησης των πληροφοριών. Όλοι κρινόμαστε. Το αν οι πολιτικοί το κάνουν επώνυμα, αυτοί το θέλησαν…Δεν τους υποχρέωσε κανείς… Το αν ένας blogger συκοφαντεί ή εκβιάζει ή απειλεί, συστηματικά και προκλητικά, υπάρχουν νομοθετικές διατάξεις και νόμιμες διαδικασίες για την δίωξη του είτε είναι επώνυμος είτε όχι. Αλλά προς τι η πίεση να γίνουν με το έτσι θέλω επώνυμα τα blogs; Μιλάμε για παγκόσμια πρωτοτυπία! (μαζί με Τουρκία και Κίνα)

Τώρα, σε ότι αφορά το blogger.com.

Τo «απόρρητο» των blogs με κατάληξη σε .com, καλύπτεται απ΄την Αμερικανική νομοθεσία και όχι την ευρωπαϊκή διότι η google πολύ απλά είναι αμερικανική εταιρεία. Η Αμερικανική νομοθεσία προβλέπει ρητά πως «δεν επιτρέπεται να γίνει άρση του απορρήτου λόγω συκοφαντικής δυσφήμισης». Αν ο εισαγγελέας που το χειρίζεται κρίνει ότι δεν πρόκειται για συκοφαντική δυσφήμηση, αλλά για πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα (όπως είναι ο εκβιασμός) ΜΟΝΟ TOTE γίνεται άρση.Στις ΗΠΑ, οι bloggers προστατεύονται από το πρώτο άρθρο του Συντάγματος, που δίνει σε όλους “το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου. To 2006, το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας γνωμοδότησε ότι οι bloggers “δεν θα διώκονται ποινικά αν ο διαδικτυακός τους τόπος φιλοξενεί σχόλια αναγνωστών που είναι συκοφαντικά προς τρίτα πρόσωπα.” Λίγο αργότερα μάλιστα το ίδιο δικαστήριο αναγνώρισε και το δικαίωμά τους “να μην αποκαλύπτουν τις πηγές τους”.

Με βάση αυτά που γράψαμε, ακούστε και κρίνετε τον κ. Καρατζαφέρη. Τα συμπεράσματα δικά σας.

http://www.adesmeutoslogos.co.cc/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *