BNP Paribas προς ΕΕ :Δε σώσατε ούτε την Ελλάδα, ούτε την Ευρωζώνη-Οι όροι δανεισμού αποτελούν τιμωρία

Να “ξυπνήσει” και να λάβει σημαντικές αποφάσεις ώστε να σταματήσει η κρίση χρέους καλεί την Ευρώπη η αναλύτρια της BNP Paribas, Alexandra Estiot, στην 16σέλιδη έκθεση της “Map of the Problematique” (χάρτης του προβλήματος), η οποία και αποτελεί μία ανασκόπηση των χαμένων ευκαιριών και των καθυστερήσεων των Ευρωπαίων για την σωτηρία τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Η αναλύτρια της BNP Paribas θίγει το….
ζήτημα της αποτελεσματικότητας του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, αλλά και των άλλων δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι

τόσο τα επιτόκια δανεισμού, όσο και τα προγράμματα προσαρμογής έχουν την μορφή “τιμωρίας” γι’ αυτές τις χώρες. Άλλωστε οι προοπτικές τους σκιαγραφούνται γλαφυρά στον πίνακα του ιστορικού των υποβαθμίσεων, στον οποίο διαφαίνεται το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα οι οίκοι αξιολόγησης έχουν υποβαθμίσει κατακόρυφα τις αξιολογήσεις των τριών χωρών.
Μάλιστα, αναφέρει ότι όταν υποβαθμίζεται μία χώρα με τόσο μεγάλο χρέος, το βάρος γίνεται ολοένα και πιο δυσβάσταχτο, όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για ολόκληρη την οικονομία. Σε τι αποσκοπούσαν οι Ευρωπαίοι επιλέγοντας αυτό τον τρόπο “διάσωσης”, αναρωτιέται η Estiot.
Παράλληλα, επισημαίνοντας το αδιέξοδο αυτών των χωρών θέτει και το ζήτημα της συμμετοχής των ιδιωτών σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους των τριών χωρών. Μεγάλο μέρος του χρέους αυτών των χωρών βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών, και ιδιαίτερα Γερμανών, με αποτέλεσμα οι πιθανές ζημιές από μία αρνητική εξέλιξη να απειλεί τη σταθερότητα του συστήματος.
Υπό μία τέτοια προοπτική, η μετάδοση της κρίσης θα είναι σίγουρη είτε οι χώρες αυτές αργήσουν να ανακάμψουν, είτε προχωρήσουν σε πιο δραστικές λύσεις, όπως αυτή της αναδιάρθρωσης. Το πλήγμα που θα δεχθούν οι φορείς επένδυσης σε ομόλογα θα είναι τέτοιο που και πάλι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να τους σώσουν, και μάλιστα με μεγαλύτερο αντίτιμο.
Καταλήγοντας η Estiot ενώ θεωρεί ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται από τους Ευρωπαίους είναι σε καλό δρόμο, ωστόσο επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα τους θα καθυστερήσουν να διαφανούν και να αλλάξουν το κλίμα για τη Ζώνη. Μάλιστα, συστήνει στους επενδυτές να διατηρήσουν την αισιοδοξία τους, και στις κυβερνήσεις να μειώσουν τη γιγάντωση του δημόσιου τομέα.

http://politicanea.blogspot.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *