Η BP «κατάφερε να ανακόψει τη διαρροή στον Κόλπο του Μεξικού»


Η πρώτη φάση στην υποβρύχια επιχείρηση της BP κατάφερε να περιορίσει τη διαρροή από το βυθό στον Κόλπο του Μεξικού, ανέφερε η αμερικανική ακτοφυλακή το απόγευμα της Πέμπτης, αν και η πετρελαϊκή εταιρεία αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την είδηση.

Στην πρώτη φάση της επιχείρησης…..

«top kill», η British Petroleum διοχέτευσε λάσπη στην τρύπα και «σταθεροποίησε την κεφαλή της γεώτρησης» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της ακτοφυλακής Ταντ Αλεν. Αλλοι εκπρόσωποι της υπηρεσίας διευκρίνισαν πάντως λίγο αργότερα ότι απομένει πολλή δουλειά μέχρι η επιχείρηση να χαρακτηριστεί επιτυχής.

Σύμφωνα με το Associated Press η BP αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση και περιορίστηκε να αναφέρει ότι η επιχείρηση συνεχίζεται. Την Τετάρτη, πάντως, η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι από το υποθαλάσσιο κοίτασμα διαρρέει πλέον μόνο λάσπη και όχι πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.

Δείτε τη ζωντανή ροή εικόνας από την επιχείρηση της BP εδώ.

Στο μεταξύ, ειδικοί της αμερικανικής κυβέρνησης ανακοίνωσαν ότι η διαρροή ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί και πιθανώς ξεπερνά τα τρία εκατομμύρια λίτρα την ημέρα. Μέχρι τώρα, η BP έκανε λόγο για περίπου 800.000 λίτρα την ημέρα, αν και διευκρίνιζε ότι η εκτίμηση αυτή δεν ήταν αξιόπιστη.

Αν η νέα εκτίμηση ευσταθεί, η συνολική ποσότητα που διέρρευσε φτάνει τα 72 εκατομμύρια λίτρα και είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ, ξεπερνώντας τα 42 εκατομμύρια λίτρα της τραγωδίας του Exxon Valdez στην Αλάσκα το 1989.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ορυκτών Πόρων, Λιζ Μπίρνμπαουμ, παραιτήθηκε από τη θέση της μετά τις επικρίσεις για ελλιπή έλεγχο των υπεράκτιων γεωτρήσεων.

Πέντε εβδομάδες έχουν περάσει από τη φονική έκρηξη που βύθισε την υπεράκτια εξέδρα Deepwater Horizon, περίπου 80 χλμ από τις ακτές της Λουιζιάνας.

Πετρέλαιο και πίσσα έχει ήδη φτάσει στους ευαίσθητους υγρότοπους της Λουιζιάνας, οι οποίοι φιλοξενούν κάθε χρόνο πολλά μεταναστευτικά πτηνά και συντηρούσαν μια μεγάλη αλιευτική βιομηχανία. Η πετρελαιοκηλίδα απειλεί επίσης τις ακτές του Μισισιπή και της Αλαμπάμα και δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμα και στους κοραλλιογενείς υφάλους της Φλόριντα.

Στην πρώτη φάση της λεγόμενης επιχείρησης «top kill», σε βάθος 1.500 μέτρων, η BP διοχετεύει στη γεώτρηση περίπου 50.000 βαρέλια ειδικής βιομηχανικής λάσπης. Το παχύρρευστο υλικό φαίνεται ότι σταμάτησε τη ροή πετρελαίου.

Στο επόμενο στάδιο, η BP θα επιχειρήσει να κλείσει την κεφαλή της γεώτρησης με σκυρόδεμα ώστε να σφραγίσει για πάντα το υποθαλάσσιο κοίτασμα.

Η εταιρεία είχε εκτιμήσει ότι η πιθανότητα επιτυχίας του εγχειρήματος είναι περίπου 70%.

www.in.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *