«Ορατότης μηδέν» στο Brussels Group

Πλήρης συσκότιση επικρατεί όσον αφορά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group και την “τύχη” του ελληνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων…
με το οποίο η κυβέρνηση ελπίζει να “ξεκλειδώσει” χρηματοδότηση, ώστε να επιλύσει το άμεσο πρόβλημα ρευστότητας. Μετά από δύο 24ωρα συζητήσεων οι πληροφορίες είναι ελάχιστες, με αποτέλεσμα να επιτείνονται η αβεβαιότητα και οι ανησυχίες. Παρά την εκπεφρασμένη βούληση όλων των πλευρών για άμεση εξεύρεση λύσης, οι ενδείξεις οδηγούν σε αντίθετες εκτιμήσεις. Ως απόρροια εμπλοκής στις Βρυξέλλες ερμηνεύεται και η κίνηση του πρωθυπουργού να ζητήσει κατεπείγουσα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα της διαπραγμάτευσης.

Οπως όλα δείχνουν, για να υπάρξει προσέγγιση απόψεων με τους εταίρους-πιστωτές και να επιτευχθεί συμφωνία, θα χρειαστεί νέος γύρος πολιτικών παρεμβάσεων. Μόνο ετσι θα υπερκερασθούν οι διαφορές και τα εμπόδια που ανέκυψαν στο Brussels Group, όπου οι ελληνικές προτάσεις μεταρρυθμίσεων δεν βρήκαν θερμή υποδοχή και αποδοχή, ούτε “ευήκοα ώτα”.

Απουσία πρωτογενούς πληροφόρησης, η εικόνα για τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες διαμορφώνεται με φήμες και επιλεκτικές διαρροές, η βασιμότητα των οποίων αμφισβητείται, ή τουλάχιστον δεν μπορεί να εξακριβωθεί.

Ενστάσεις και αμφισβητήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές στην έδρα της Κομισιόν, το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που παρουσίασε η ελληνική αντιπροσωπεία δεν θεωρείται επαρκές, ενώ αμφισβητούνται και οι προεκτιμήσεις για τη δημοσιονομική απόδοση των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων- παρεμβάσεων -δράσεων. Δεν υπάρχει λοιπόν η απαραίτητη βάση για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί επιτυχώνς η διαπραγμάτευση, ώστε να συνεδριάσει το Εurogroup εντός της εβδομάδας και να αποδεσμεύσει κάποιες υποδόσεις.

Από στελέχη των τεχνικών κλιμακίων διέρρεε η πληροφορία ότι στην ελληνική κυβέρνηση θα δοθεί “διορία” μερικών ημερών για συμπληρώνσει και και να “βελτιώσει” το προτεινόμενο σχέδιο μεταρρυθμίσεων, με βάση παρατηρήσεις-υποδείξεις από πλευράς δανειστών.

Η συνεδρίαση του Eurogroup

Μετά από αυτό η σκυτάλη θα περάσει στο Eurogroup, που θα συνεδριάσει στις 8 Απριλίου για να κάνει την τελική αξιολόγηση και να λάβει αποφάσεις για εκταμιεύσεις. Η ημερομηνία είναι κομβικής σημασίας και τα χρονικά περιθώρια ασφυκτικά, καθώς την επόμενη ημέρα – στις 9 Απριλίου – η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει στο ΔΝΤ λήγουσα δόση 448 εκατ. ευρώ.

Διαφορετικές πληροφορίες-εκτιμήσεις διέρρεαν από κυβερνητικές πηγές, που δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup αύριο ή την Τετάρτη. Πρόσθεταν μάλιστα ότι η κυβέρνηση «θα κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί η ρήξη με τους εταίρους και να επιτευχθεί συμφωνία μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες», ώστε να αποτραπεί έξαρση της κινδυνολογίας για ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος.

Τα αγκάθια στη διαπραγμάτευση

Μεγάλα “αγκάθια” στις διαπραγματεύσεις είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και τα μέτρα άμεσης απόδοσης, τα οποία οι εμπειρογνώμονες του Brussels Group θεωρούν απολύτως αναγκαία.

Για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση πρέπει επίσης να γεφυρωθεί η διαφορά εκτιμήσεων ως προς τις δημοσιονομικές προοπτικές – με τις οποίες συναρτώνται το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό κενό. Η πλευρά των δανειστών ξεκινά με την πρόβλεψη ότι κατά το τρέχον έτος η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές έλλειμμα -1% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση επιμένει ότι θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1%.
Η διαφορά αυτή του 2% – που σε απόλυτο μέγεθος αντιστοιχεί σε χάσμα μεγαλύτερο των 3,5 δισ. Ευρώ – μεταφράζεται από την πλευρά των δανειστών σε απαιτήσεις για άμεσα μέτρα, ενώ στην κυβέρνηση δίνει επιχειρήματα για χαλάρωση

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *