Έρευνα για CDS και «τζόγος» πίσω από την αναδιάρθρωση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε και επίσημα χθες ότι κινεί τη διαδικασία δύο παράλληλων ερευνών κατά 16 μεγάλων επενδυτικών τραπεζών…

με στόχο να διαπιστώσει αν αυτές, συνάπτοντας παράνομες συμφωνίες και παραβιάζοντας τους κανόνες για τον ελεύθερο ανταγωνισμό, κατέκτησαν δεσπόζουσα θέση στη αγορά Συμβολαίων Ανταλλαγής Κινδύνου (Credit Defold Swaps), δηλαδή των κοινώς λεγομένων CDS.
Οι τράπεζες αυτές είναι οι εξής: JP Morgan, Bank of….
America Merrill Lynch, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Commerzbank, Credit Suisse First Boston, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland, UBS, Wells Fargo Bank/Wachovia, Credit Agricole και Societe Generale.
Στόχος των CDS (“ασδφάλιστρα κινδύνου”) είναι η ασφάλιση των επενδυτών έναντι του κινδύνου πτώχευσης κρατών ή εταιριών στους τίτλους των οποίων έχουν επενδύσει.
Την ίδια στιγμή, για «κερδισμένους» από το «παιχνίδι» στις πλάτες της ελληνικής οικονομίας κάνει λόγο με εκτενές άρθρο η γερμανική έκδοση των «Financial Times» της Παρασκευής. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, τα ελληνικά ομόλογα διάρκειας μέχρι τον Μάρτιο του 2012 έχουν ετήσιες αποδόσεις που αγγίζουν το 26%. Ακόμη και στην περίπτωση που η Ελλάδα, για οποιοδήποτε λόγο χάσει την στήριξη από την ευρωζώνη, τα ομόλογα θα συνεχίσουν να φέρνουν κέρδος για τους επενδυτές, υπό την προϋπόθεση ότι το «haircut» («κούρεμα») του χρέους δε θα ξεπεράσει το 20% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων.
Ο αναλυτής Κάρστεν Ρέμπις επισημαίνει ότι πολλοί συνάδελφοί του δεν αναμένουν νωρίτερα από το «πρώτο εξάμηνο του 2013» οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς υποστηρίζουν ότι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης του ευρώ θα παρέμβει σε οποιαδήποτε περίπτωση. «Οι κάτοχοι μακροπρόθεσμων ομολόγων είναι αυτοί που θα τη “γλυτώσουν”, δηλαδή ακόμη και σε περίπτωση που η αναδιάρθρωση αγγίξει υψηλότερα από τα παραπάνω ποσοστά. Ορισμένοι αναλυτές επιμένουν εξάλλου ότι δεν πρόκειται να γίνει αναδιάρθρωση χρέους, αλλά απλή παράταση αποπληρωμής χρεών από 10 σε 30 χρόνια», καταλήγει η ανάλυση στην γερμανική έκδοση των «Financial Times».

http://www.epikaira.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

2 Comments

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *