Η CIA χρηματοδοτούσε τον αφγανό πρόεδρο Χ. Καρζάι

«Αμαυρωμένη η εικόνα του» υποστηρίζουν αναλυτές
Αφγανοί αναλυτές και στελέχη της αντιπολίτευσης στο Αφγανιστάν υποστηρίζουν, ότι η αποκάλυψη ότι η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών (CIA) έδινε «σάκους με ρευστό» στην αφγανική προεδρία αναμένεται ότι θα…

αμαυρώσει ακόμη περισσότερο την εικόνα του προέδρου Χαμίντ Καρζάι στη χώρα του.

Ο πρόεδρος Καρζάι παραδέχτηκε την Δευτέρα ότι την τελευταία δεκαετία, η CIA χρηματοδοτούσε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (CNS), έναν οργανισμό που εξαρτάται από την προεδρία. Ο πρόεδρος έκανε λόγο για «όχι πολύ σημαντικά ποσά», χωρίς όμως να εξηγήσει με σαφήνεια πώς χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα αυτά.

Την Δευτέρα η εφημερίδα New York Times αποκάλυψε ότι η αφγανική προεδρία έλαβε από τη CIA δεκάδες χιλιάδες δολάρια. Ένα μέρος των χρημάτων αυτών μοιράστηκε σε διάφορους πολέμαρχους ώστε να διασφαλιστεί η πίστη τους στο καθεστώς του Καρζάι.

Ο Μαχμούντ Σάικα, ένας ακτιβιστής που μάχεται κατά της διαφθοράς, είπε ότι «αυτό δείχνει πως ο Καρζάι ενεργεί κατά εντελώς παράνομο τρόπο». Ερωτώμενος από το πρακτορείο Reuters ο Σάικα τόνισε ότι «υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του να δέχεσαι χρήματα με νόμιμο τρόπο και του να παίρνεις μετρητά μέσα σε σακίδια». Υποστήριξε επίσης ότι ευθύνες έχουν και οι Αμερικανοί. «Δεν θα έπρεπε να αναμιχθούν στις εσωτερικές υποθέσεις του Αφγανιστάν κατ’ αυτόν τον τρόπο», πρόσθεσε.

Ο Σάγιεντ Φάζελ Σαντσαρακί, εκπρόσωπος ομάδων που αντιπολιτεύονται τον Καρζάι, είπε ότι αυτές οι ενέργειες θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν κατά τη διάρκεια της «μεταβατικής περιόδου», όταν δεν υπήρχαν θεσμοί στη χώρα.

«Όμως τώρα που έχουμε εκλεγμένο κοινοβούλιο και κυβερνητικό σύστημα, κάτι τέτοιο είναι αδικαιολόγητο», είπε.

Από την πλευρά του ο Ουάχιντ Ουάφα, διευθυντής σε ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου της Καμπούλ, έκρινε ότι η υπόθεση αυτή θα αμαυρώσει την εικόνα του Καρζάι, ο οποίος ήθελε να εμφανίζεται στο λαό ως εγγυητής της ανεξαρτησίας της χώρας.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *