CNBC: “Αλλάζουν όλα στην Ευρώπη το 2012”!

Oι πολιτικοί αναλυτές του αμερικανικού οικονομικού δικτύου CNBC, υποστήριξαν στο σύνολό τους ότι το 2012 θα είναι μια χρονιά “σεισμικών αλλαγών στην Ευρώπη σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο”.

Πρώτη αλλάζει η Γαλλία που ψηφίζει για νέο Πρόεδρο στις 22 Απριλίου και τις 6 Μαΐου, ενώ ακολουθούν γενικές εκλογές για την…..
ανανέωση της Βουλής μέσα στον Ιούνιο.

Οι προβλέψεις – βάσει δημοσκοπήσεων – είναι δυσοίωνες για το Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος αντιμετωπίζει τον μάλλον «απρόβλεπτο» σοσιαλιστή, Φρανσουά Ολάντ.

Χωρίς να αποκλείεται μία έκπληξη από την ακροδεξιά, Μαρίν Λε Πεν, κόρη του ιδρυτή του «Εθνικού Μετώπου», Ζαν-Μαρί Λε Πεν, η πιθανότητα να επικρατήσει ο σοσιαλιστής Ολάντ είναι σημαντική, γεγονός που θα αλλάξει τις ισορροπίες του γαλλο-γερμανικού άξονα.

Ο Ολάντ έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τις συμφωνίες για αυστηρότερους δημοσιονομικούς ελέγχους και ότι θα προωθήσει το ευρωομόλογο. Σε εθνικό επίπεδο έχει δηλώσει ότι θα αλλάξει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Σαρκοζί, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι αν αυτό γίνει, θα είναι πρακτικά αδύνατο να επιτευχθούν ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι η πολιτική που έχει εξαγγείλει ο Ολάντ θα τον φέρει σε ρήξη με τη Γερμανία, κάτι που εκτιμάται ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τις ήδη εύθραυστες ισορροπίες στην ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει το CNBC, ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει και για τις ελληνικές εκλογές όταν ολοκληρωθεί η θητεία της κυβέρνησης Παπαδήμου. Σε περίπτωση που υπάρξουν κοινωνικές αναταραχές, ουδείς μπορεί να αποκλείσει την ενίσχυση στην εξουσία αντιευρωπαϊκών κομμάτων.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, κ. Newton, το χειρότερο σενάριο για την Ευρώπη είναι να υπάρξει χρεοκοπία μία μεσογειακής χώρας.

Στην ευρωπαϊκή ατζέντα έχουμε προεδρικές εκλογές στη Φιλανδία και τοπικές εκλογές στη Γερμανία.
Όμως, ουδείς μπορεί να αποκλείσει και εκλογές «εκτός ατζέντας», για παράδειγμα στη Βρετανία σε περίπτωση που καταρρεύσει ο κυβερνητικός συνασπισμός ή και αλλού.

Ο κ. Newton δεν αποκλείει σε καμία περίπτωση αναταραχή στη Βρετανία λόγω του θέματος της σχέσης της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ήδη οι Torries έχουν ζητήσει δημοψήφισμα.

«Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση τον κυβερνητικό συνασπισμό», τονίζει εκτιμώντας όμως ότι ο Κάμερον, με τις θέσεις του, πιθανότατα θα επικρατήσει, αλλά έως τότε θα προσπαθήσει να αποφύγει οποιαδήποτε πολιτική κρίση.

Τέλος υπάρχει πιθανότητα να έχουμε εκλογές σε μία «παραδοσιακά απρόβλεπτη» σε πολιτικό επίπεδο χώρα, την Ιταλία, καθώς ο Μπερλουσκόνι ελέγχει το Κογκρέσο.

Και φυσικά πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας, καταλήγει το CNBC, τον εξωτερικό παράγοντα. Μετά την Αραβική Άνοιξη, αναμένονται εκλογές σε Αίγυπτο και Λιβύη, οι οποίες μπορεί να αποδειχτούν αποσταθεροποιητικές και για την Ευρώπη

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *