CNN: Πέντε διεθνείς αποδράσεις φυλακισμένων με ελικόπτερο που έμειναν στην ιστορία

Η εντυπωσιακή, εναέρια απόδραση κρατουμένων δεν έχει απασχολήσει μόνο την Ελλάδα, αφού μόλις χθες, ο Καναδάς έμεινε «αφωνος» από την απόδραση φυλακισμένου με αυτό τον τρόπο. Σε αυτό το θέμα αναφέρεται σήμερα το CNN, επισημαίνοντας πως οι αποδράσεις με ελικόπτερο δεν είναι ανήκουστο. Για δεκαετίες, πολλοί μάγκες κρατούμενοι είχαν εγκαταλείψει τις φυλακές μέσω «ουρανού», κάποιοι με μεγαλύτερη επιτυχία από ό, τι άλλοι. Πολλές περιπτώσεις ενέμπευσαν συγγραφείς αλλά και έγιναν και ταινία.

Aπόδοση Εφη Δημουλά

Παρουσιάζονται 5 ιστορικές αποδράσεις με ελικόπτερο, ανάμεσά τους και μία στην Ελλάδα:

Στο Παρίσι

Η Nadine Vaujour ήταν τόσο αποφασισμένος να πάρει τον σύζυγό της από τη φυλακή που έκανε μαθήματα οδήγησης ελικοπτέρου μόνο και μόνο για την απόδραση.

Ο σύζυγός της, Michel Vaujour, είχε λάβει μεγάλη ποινή για απόπειρα φόνου και ένοπλης ληστείας. Τον Μάιο του 1986, ανάγκασε υπάλληλο της φυλακής να τον πάει στην ταράτσα της φυλακής. Η γυναίκα του τον πήρε στη συνέχεια μέχρι το ελικόπτερο και διέφυγαν .

Αλλά η τύχη δεν τους βοήθησε για πολύ. Η Nadine Vaujour συνελήφθη στη νοτιοδυτική Γαλλία, και ο Μισέλ πυροβολήθηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια μιας αποτυχημένης ληστείας σε τράπεζα..

Στο Μεξικό

Το 1971, ο Joel David Kaplan απέδρασε με ένα ελικόπτερο από φυλακή του Μεξικού, αλλά τον έπιασαν και ξαναγύρισε πίσω. Είχε καταδικαστεί για το θάνατο του συνεργάτη του στην Πόλη του Μεξικού. Εκείνος όμως επέμενε ότι ήταν αθώος.

Η τολμηρή απόδραση του έγινε θέμα στο New Yorker και ενέπνευσε την συγγραφή του βιβλίοη «Jailbreak: The Escape ελικόπτερο του Joel David Kaplan” Αργότερα, το 1975 έγινε και ταινία με τίτλο «Breakout»

Στη Γαλλία

Ο Pascal Payet κατέχει το ρεκόρ για το μεγαλύτερο αριθμό αποδράσεων με ελικόπτερο, σύμφωνα με τους Ιδιοκτήτες και Χειριστών Αεροσκαφών .

Ο Γάλλος χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το 2001 ένα ελικόπτερο για να φύγει από τη φυλακή του Luynes. 2001. Δύο χρόνια αργότερα, ενώ ακόμα ήταν φυγάς, βοήθησε κι άλλους συγκρατούμενους τους, να αποδράσουν με ελικόπτερο.

Αν και τον έπιασαν, δραπέτευσε για τρίτη φορά από άλλη φυλακή χρησιμοποιώντας πάλι ελικόπτερο και κρατώντας ομήρους τέσσερις άνδρες. Ο Payet και οι συνεργοί του τράπηκαν σε φυγή, και ο πιλότος δεν έπαθε τίποτε.

Στο Βέλγιο

Ο Nordin Ben Allal ονειρεύτηκε τη απόδρασή του με ελικόπτερο, μη έχοντας σκοπό να χυθεί αίμα. Όμως δυστυχώς το σχέδιο δεν τηρήθηκε κατά γράμμα και τραυματίστηκε ο πιλότος αλλά και άλλοι συγκρατούμενοι του. Παρόλα αυτά, ο Βen Allal κατόρθωσε να δραπετεύσει .

Στην Ελλάδα

Αναφέρεται στην αποτυχημένη απόδραση του Παναγιώτη Βλαστού. Οι συνεργοί του έριξαν σφαίρες στους φύλακες , οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά. Βλαστός πυροβολήθηκε και το ελικόπτερο προσγειώθηκε τελικά στο πάρκινγκ φυλακή.http://www.sinafi.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *