Πρώτη επιλογή η Κρήτη για τους ξένους μαθητές του Comenius

Ενθουσιασμένοι δηλώνουν οι μαθητές του προγράμματος Comenius με την Κρήτη και τα φυσικά τοπία της. Οι 19 μαθητές και οι 9 καθηγητές από τρεις…
Ευρωπαϊκές χώρες, την Ολλανδία, την Πολωνία και την Πορτογαλία, βρίσκονταν μέχρι Παρασκευή στο νησί, καθώς αύριο ολοκληρώθηκε μέσα σε μια εβδομάδα. Οι ξένοι μαθητές φιλοξενήθηκαν στα σπίτια των μαθητών του 10ου Γυμνασίου Ηρακλείου.

Βασικό θέμα του Προγράμματος, με τίτλο «Focus On Europe», ήταν η φωτογραφία και στόχος του να δώσει την ευκαιρία σε μαθητές διαφορετικών χωρών να γνωρίσουν την τέχνη της Φωτογραφίας ν’ απαθανατίσουν με τη δική τους οπτική τοπία και μνημεία κάθε τόπου, να γνωρίσουν τον πολιτισμό των άλλων χωρών, να εξασκηθούν στη χρήση ξένων γλωσσών και ν’ ανταλλάξουν εμπειρίες και ιδέες συνεργασίας. Προκειμένου να τραβήξουν οι μαθητές του Comenius τα τοπία της Κρήτης ορρανώθηκαν εκδρομές στο Ρέθυμνο, την Κνωσσό, τον Άγιο Νικόλαο.
Ο συντονιστής του προγράμματος, κ. Αλέξης Τζωρμπατζάκης μίλησε στο prismanews.gr σχετικά με το πρόγραμμα, τον ενθουσιασμό των παιδιών και τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν. Για τη σημασία του προγράμματος Comenius δήλωσε Βοηθάει, γιατί σε βγάζει έξω από το καθιερωμένο της σχολικής ζωής. Σε φέρνει σε επαφή με άλλες κουλτούρες, με άλλους τρόπους ζωής, με άλλες χώρες. Τα παιδιά είναι σε θέση να βρίσκουν κοινά και διαφορές.
Οι Έλληνες μαθητές έχουν ήδη ταξιδέψει στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, καθώς το Comenius διαρκεί δύο χρόνια ανάμεσα στα σχολεία. Συγκεκριμένα ο κ. Τζωρμπατζάκης είπε πως πέρσι πήγαν στην Πολωνία οι καθηγητές, πέντε μαθητές και πέντα καθηγητές πήγαν την Άνοιξη στην Ολλανδία και τον Ιούνιο τρεις μαθητές και δύο καθηγητές επισκέφτηκαν την Πορτογαλία. Τον Μάιο καθηγητές και μαθητές θα επισκεφτούν την Πολωνία όλοι μαζί.
Μιλώντας για τις εντυπώσεις και τις αντιδράσεις των ξένων μαθητών ο κ. Τζωρμπατζάκης παρατήρησε πως στην αρχή έρχονται με μια μικρή δόση ανησυχίας Υπάρχει ανησυχία μόνο στην αρχή. Τα παιδιά είχαν μια πολύ καλή υποδοχή και ενθουσιάστηκαν, ενώ έκαναν παρουσιάσεις και για τις χώρες τους. Όλοι περνούν πάρα πολύ καλά. Ενθουσιασμένος και ο ίδιος μιλά για την μεγάλη ζήτηση που έχει το νησί στο εν λόγω πρόγραμμα Έχουμε πάρα πολύ ζήτηση ως νησί. Πάρα πολλά σχολεία του εξωτερικού ήθελαν να έρθουν. Ακόμα και οι γονείς θέλουν να έρχονται όταν βλέπουν τις φωτογραφίες που τους στέλνουν τα παιδιά τους.
Οι δραστηριότητες των παιδιών είχαν ως κύριο θέμα την φωτογραφία και συγκεκριμένα των τοπίων. Μάλιστα ψήφισαν μεταξύ τους οι μαθητές τις πέντε καλύτερες, ενώ μέσα στα ίδια πλαίσια επισκέφτηκαν και την έκθεση φωτογραφίας Urban Survivors των Γιατρών χωρίς Σύνορα, για να δουν μια επαγγελματική έκθεση.Τι είναι αυτό που ενθουσίασε πιο πολύ τους ξένους μαθητές;Το φως της Ελλάδας και πόσο διαφορετικές βγαίνουν οι φωτογραφίες λόγω των χρωμάτων.
Την Πέμπτη έγινε το αποχαιρετιστήριο πάρτυ μεταξύ των μαθητών και των καθηγητών, καθώς την Παρασκευή οι ξένοι μαθητές και καθηγητές επέστρεψαν στις χώρες τους. Όλοι δήλωσαν συγκινημένοι και ότι ανυπομονούν να ξαναζήσουν αυτή την εμπειρία.

prismanews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *