Απίστευτη έκθεση Credit Suisse δείχνει αύξηση κατά κεφαλήν εισοδήματος 16% σε ένα χρόνο

Μήπως τελικά είχε δίκιο ο Γιώργος Παπανδρέου που το Σεπτέμβριο του 2009 ξεστόμιζε από το βήμα της ΔΕΘ την ιστορική ατάκα «λεφτά υπάρχουν»; Δεν έχουν περάσει παρά δύο ημέρες από τη δημοσιοποίηση της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ που παρουσίασε με τη γλώσσα των αριθμών τη δραματική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου στην Ελλάδα (ένας στους τέσσερις πολίτες στο όριο της φτώχιας, περισσότερα από 900.000 νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα κάτω των 1.000 ευρώ) και η ελβετική τράπεζα «Crédit Suisse» έρχεται να μας εμφανίσει μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση της περί «Παγκόσμιου Πλούτου» για το έτος 2014 η Ελλάδα κατατάσσεται στο γκρουπ των πλέον πλουσίων χωρών του πλανήτη, με την περιουσία ανά ενήλικο Ελληνα να ξεπερνά τα 100.000 δολάρια (79.000 ευρώ)! Παράλληλα εμφανίζεται να έχει καταγράψει άνοδο της τάξεως του 16% σε ότι αφορά τον οικογενειακό πλούτο, ποσοστό που είναι το τέταρτο μεγαλύτερο παγκοσμίως μετά από αυτά των Μεγάλη Βρετανία, Νότια Κορέα και Δανία!



Με κόκκινο χρώμα οι χώρες, που η περιουσία των κατοίκων της ξεπερνάει τα 100.000 δολάρια κατά μέσο όρο

«Παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, η Ελλάδα κατάφερε να ξεπεράσει το πενταψήφιο νούμερο, με την καθαρή ατομική περιουσία να είναι πια κατά μέσο όρο στα 111.400 δολάρια (88,700 ευρώ). Είναι το καινούριο μέλος στο κλαμπ των 100.000 δολαρίων και πάνω», αναφέρει η έκθεση για τη χώρα μας, η οποία μοιάζει βέβαια με «μαγική εικόνα» βάσει της ανεργίας και των μισθών πείνας που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία. Εύλογη είναι η απορία για το πώς προέκυψε αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο δεν συνάδει παράλληλα με την πρόσθετη αναφορά ότι «στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 5% οι τιμές των ακινήτων»!


Τέταρτη παγκοσμίως η Ελλάδα σε ποσοστό ανόδου οικογενειακού πλούτου

Σε Καναδά και ΗΠΑ τα ηνία

Σε ότι αφορά την κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πέντε πλουσιότερες χώρες βάσει της περιουσίας ανά ενήλικο κάτοικο είναι κατά σειρά η Ελβετία, η Αυστραλία, η Νορβηγία, οι ΗΠΑ και η Σουηδία. Η Βόρεια Αμερική είναι η περιοχή του κόσμου όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου των νοικοκυριών (34,7%). Η Ευρώπη βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 32,4% και ακολουθεί η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού (χωρίς την Κίνα), με 18,9%. Ο πλούτος των νοικοκυριών στην Κίνα αυξήθηκε κατά 715 δισεκατομμύρια δολάρια ή +3,5% μέσα σε έναν χρόνο. Στην αντίπερα όχθη, υποχώρηση σημειώθηκε στην Ινδονησία (-260 δισεκ. δολάρια), στην Αργεντινή και τη Ρωσία (-135 δισεκ. δολάρια στην καθεμία) και την Τουρκία (-100 δισεκ. δολάρια).

Οι ΗΠΑ φιλοξενούν στο έδαφός τους το 41% των ανθρώπων η περιουσία των οποίων ξεπερνά το 1 εκατομμύριο δολάρια. Ο αριθμός των εκατομμυριούχων (σε δολάρια) στον κόσμο θα φτάσει τα 53,2 εκατομμύρια το 2019, δηλαδή θα υπερδιπλασιαστούν (+53%) μέσα σε μια πενταετία. Σε όλον τον κόσμο, 400 εκατομμύρια ενήλικοι διαθέτουν σήμερα περιουσία που ξεπερνά τα 100.000 δολάρια.

Ο παγκόσμιος πλούτος αντιστοιχεί θεωρητικά στο ποσό των 56.000 δολαρίων (44,200 ευρώ) ανά ενήλικο κάτοικο και ξεπερνά κατά 20% το ρεκόρ που είχε επιτευχθεί πριν από την οικονομική κρίση και κατά 39% το επίπεδο του παγκόσμιου πλούτου το 2008.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *