Πλήθος ερωτημάτων προκύπτει από το νέο deal μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΠΑΠ

Tο Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Α.Ε. αποφάσισε να αποδεχτεί τις προτάσεις του ελληνικού δημοσίου για την επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης αποκλειστικής οργάνωσης και λειτουργίας των 11 παιχνιδιών της, καθώς επίσης και την απόκτηση της άδειας για την εγκατάσταση και λειτουργία των 35.000 παιγνιομηχανημάτων στην Ελλάδα.
Για την δεκαετή επέκταση της σύμβασης το τίμημα ανέρχεται σε 375 εκατ. ευρώ (συν ποσοστό τέλους 5% επί του μικτού κέρδους μόνο για το διάστημα της επιπλέον 10ετίας) και για την απόκτηση της άδειας εγκατάστασης και εκμετάλλευσης των 35.000 παιγνιομηχανημάτων στο ποσό των 560 εκατ. ευρώ( τα 473,975 εκατ. ευρώ θα….
καταβληθούν αμέσως,ενώ τα υπόλοιπα 86,025 εκατ. ευρώ 24 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της άδειας)

H διοίκηση του οργανισμού ίσως κληθεί να απαντήσει σε κάποιες ενοχλητικές ερωτήσεις μετόχων τους οποίους προβληματίζουν τα εξής:
Που θα βρει τα χρήματα ο ΟΠΑΠ ;
Η σύμβαση προβλέπει την άμεση καταβολή του ποσού των 849 εκατ. ευρώ , όταν ο ΟΠΑΠ διαθέτει στα ταμεία του περίπου 600 εκατ. ευρώ, αλλά έχει να πληρώσει την έκτακτη εισφορά για τα κέρδη του 2010, που δεν είναι ευκαταφρόνητη.

Για να χρηματοδοτήσει αυτή την τεράστια δραστηριότητα ο ΟΠΑΠ, θα αναγκαστεί να περιορίσει (μηδενίσει προφανώς) τη γενναιόδωρη μερισματική πολιτική του. Σημειώνεται ότι ο οργανισμός διένειμε κάθε χρόνο περίπου 500 εκατ. ευρώ ως μέρισμα, κάτι που πλέον θεωρείται απίθανο να συμβεί μετά την τεράστια εκταμίευση στην οποία αναμένεται να προχωρήσει.

Πέραν αυτού ο ΟΠΑΠ θα πρέπει να προβεί σε υπέρογκο δανεισμό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΟΠΑΠ βρίσκει μεν δάνειο για τα λεφτά που θέλει από κοινοπραξία ξένων τραπεζών, αλλά …με διψήφιο επιτόκιο!

Η οικονομική αυτή «αιμορραγία» στην οποία προβαίνει η Διοίκηση του ΟΠΑΠ δεν περνά απαρατήρητη από τους επενδυτές. Η μετοχή του οργανισμού έχει υποχωρήσει πάνω από 50% τους τελευταίους έξι μήνες. Αυτό λέει… πολλά και θα έπρεπε να προβληματίζει σοβαρά μια Διοίκηση εταιρείας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο!

Μάλιστα αποκαλύπτεται ότι ο βασικός πωλητής μετοχών ΟΠΑΠ, είναι η Capital Research & Management Company (CRMC). Η επενδυτική εταιρεία δηλαδή που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος του ΟΠΑΠ μετά το Ελληνικό Δημόσιο, κατέχοντας το 15% των μετοχών του οργανισμού, συμμετοχή η οποία τους τελευταίους μήνες σταδιακά περιορίσθηκε σε 12%.

Πέρα όμως των ενοχλητικών ερωτημάτων των μετόχων προς την Διοίκηση του ΟΠΑΠ, ερωτήματα θα δεχτεί και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ (που … διαπραγματεύτηκε τους όρους της σύμβασης) και ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος έχει την πλήρη εποπτεία.

Ερωτήματα όπως π.χ βάσει ποιας μελέτης παραχωρείται η άδεια για δέκα έτη κάθε παιγνιομηχανήματος, έναντι του ποσού των 16.000 ευρώ , όταν το τίμημα ανά βιντεολότο στην Ιταλία ανήλθε σε 18.500 ευρώ για μικρότερη χρονικά άδεια (9 χρόνων) ;

Διαθέτει το Ταμείο τέτοια μελέτη ή η … διαπραγμάτευση για το τίμημα της άδειας κάθε παιγνιομηχανήματος έγινε στο «γόνατο» και κατά το δοκούν;

Τι εννοούσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, το οποίο κατήγγειλε ότι με μια απλή νομοθετική πράξη «κάποιοι έγιναν ξαφνικά πλουσιότεροι»;

Αληθεύουν οι καταγγελίες του ίδιου μέλους ότι το Διοικητικό Συμβούλιο (στο οποίο μετέχουν οι εκπρόσωποι των άλλων πολιτικών κομμάτων) δεν ρωτήθηκε για το θέμα του ΟΠΑΠ;

Αληθεύει ότι ειδικά για τη λειτουργία των βιντεολόττο δεν προβλέπεται καν έγκριση από το Ταμείο, αλλά ….αποκλειστικά από τον υπουργό;

Moneypress.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *