EΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΙ

“ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΒΟΗΘΕΙΑ”

Δεν έχουμε ανάγκη από βοήθεια επιμένουν οι Πορτογάλοι
Νέες διαβεβαιώσεις ότι η χώρα του θα συνεχίσει να αντλεί μόνη της χρηματοδότηση από τις αγορές έδωσε χθες ο Πορτογάλος πρωθυπουργός κ. Ζοζέ Σόκρατες, παρά τις πληροφορίες που εμφανίζουν ως…
 προδιαγεγραμμένη την ένταξη της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης.
«Δεν χρειαζόμαστε εξωτερική βοήθεια γιατί δεν μας είναι αναγκαία», τόνισε ξανά, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Kurier» ο κ. Σόκρατες, επισημαίνοντας την επιτυχή έκβαση της δημοπρασίας δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων αυτή την εβδομάδα: «Θα συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμαστε από τις αγορές. Η δημοπρασία των κρατικών ομολόγων ήταν επιτυχής. Αυτό αποτελεί απόδειξη εμπιστοσύνης στην πορτογαλική οικονομία και στα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει», αποκρούοντας και πάλι τις εκτιμήσεις ότι η Λισαβόνα δεν θα αντέξει την κρίση χωρίς πακέτο εξωτερικής βοήθειας.
Ερωτώμενος για την πρόταση της έκδοσης ευρωομολόγων, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός απάντησε ότι «προηγουμένως πρέπει να συζητήσουμε τόσο τα πλεονεκτήματα όσο και τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας κίνησης», ενώ κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να πράξουν ό,τι είναι δυνατό για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρωζώνη.
Συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης ζήτησε, από την πλευρά του, και ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας κ. Φερνάντο Τεχέιρα ντος Σάντος. Οπως είπε, η ευρωζώνη έχει ανάγκη από κοινούς δημοσιονομικούς μηχανισμούς και ενισχυμένη διακυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους κινδύνους για τη σταθερότητα του ευρώ.
«Ενα από τα βασικά διδάγματα της κρίσης είναι ότι δεν αρκεί να έχουμε μόνον κοινή νομισματική πολιτική. Χρειαζόμαστε και κοινούς δημοσιονομικούς μηχανισμούς», είπε ο κ. Τεχέιρα ντος Σάντος, δεσμευόμενος παράλληλα ότι η πρώτη προτεραιότητα για την Πορτογαλία το 2011 είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών μέσα από τη μείωση του ελλείμματος και τους χρέους της.

NEWSN.WORDPRESS.COM

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *