ECHELON: Ένα παγκόσμιο δίκτυο υποκλοπής τηλεπικοινωνιών

Το Echelon (από το αγγλικό echelon = σχηματισμός) είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο υποκλοπής τηλεπικοινωνιών. Στην εσωτερική ορολογία του χώρου ονομάζεται ”ComInt” από τη φράση ”Communications Intelligence” (υποκλοπή τηλεπικοινωνιών). Ο ”επίσημος” ορισμός της υποκλοπής τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με την NSA, είναι ”κατασκοπευτικές και…..
τεχνικές πληροφορίες από ξένες (προς τον κατάσκοπο) τηλεπικοινωνίες που προέρχονται από κάποιον διαφορετικό από τον παραλήπτη για τον οποίο προορίζεται. Δεν συμπεριλαμβάνεται ο ξένος τύπος, η προπαγάνδα και οι δημόσιες εκπομπές”.

Η ύπαρξη του Echelon, η ανάπτυξη του οποίου αναφερόταν με την κωδική ονομασία ”Project P415”, αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στις 12 Αυγούστου του 1988 στο site ”John Young Architect” από το Βρετανό ερευνητή κ. Duncan Campbell. Το 1996, στο βιβλίο ”Secret Power” (Μυστική Δύναμη) του κ. Nicky Hager παρουσιάστηκε η πρώτη μεγάλη έρευνα σχετικά με το Echelon και την εμπλοκή της Νέας Ζηλανδίας σ΄ αυτό, ενώ ο μεγαλύτερος θόρυβος έγινε με την αναφορά που έκανε ο κ. Campbell για λογαριασμό της Ευρωβουλής την άνοιξη του 2000.

Το Echelon, που αποτελεί τμήμα ενός παγκόσμιου κατασκοπευτικού συστήματος, επιτρέπει την υποκλοπή και την ανάλυση, μέσω ενός δικτύου δορυφόρων, κάθε διεθνούς τηλεπικοινωνίας. Τις πληροφορίες που συλλέγονται μέσω του Echelon, εκμεταλλεύονται οι μυστικές υπηρεσίες NSA (National Security Agency, Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας) των Η.Π.Α. και GCHQ (Government Communications Headquarters, Κεντρική Διοίκηση Κυβερνητικών Επικοινωνιών) της Μεγάλης Βρετανίας.
Το δίκτυο

Η αρχή έγινε το 1947, όταν οι Η.Π.Α. και η Μεγάλη Βρετανία συνυπέγραψαν ένα μυστικό σύμφωνο με την ονομασία UKUSA (U.K. – U.S.A., προφέρεται ”γιουκούζα”), σύμφωνα με το οποίο οι δύο χώρες ανέλαβαν να μοιραστούν την ευθύνη της παρακολούθησης των διαφόρων πληροφοριών (SigInt, Signal Intelligence), στις διάφορες περιοχές της γης. Στο σύμφωνο αυτό προστέθηκαν και οι υπόλοιπες αγγλόφωνες χώρες (Καναδάς, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία) ενώ αργότερα και άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Δανία, η Νορβηγία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνίες ανταλλαγής ”πληροφοριών” (SigInt).

To Echelon ”γεννήθηκε” στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Αφορμή ήταν η δημιουργία του οργανισμού Intelsat (International Telecommunications Satellite Organization), ο οποίος ιδρύθηκε το 1964 με σκοπό τη δημιουργία και διαχείριση ενός δικτύου από δορυφόρους που θα παρείχαν τη δυνατότητα διηπειρωτικών τηλεπικοινωνιών.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ > http://egnatia.ee.auth.gr/~aalexioy/echelon.htm

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

6 Comments

  1. Ανώνυμος

    ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΧΩ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ!?!ΓΑΜΩ!!Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΠΙΦΥΛΑΣΕ Η ΜΟΙΡΑ ΜΟΥ,ΤΩΡΑ ΜΠΡΟΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ,ΚΑΙ ΓΩ-ΑΠΡΑΓΟΣ-ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΟ ΩΡΑΙΟ

    Reply
  2. Ανώνυμος

    ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΩΝ ΑΣ ΜΑΘΟΥΝ ΠΩΣ ΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΨΗΦΟΙ ΕΙΝΑΙ ΧΕΣΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΚΩΛΟΧΑΡΤΟΥ!!!
    ΑΥΤΑ ΑΞΙΖΟΥΝ!!!!!!!!!

    Reply
  3. Ανώνυμος

    σύμφωνα με αυτά που έχω διαβάσει, το σύστημα δουλεύει ως εξής: παρακολουθεί κάθε επικοινωνία ψάχνοντας για προεπιλεγμένες λέξεις κλειδιά (π.χ. αλ κάιντα, μπιν λάντεν κλπ). όταν παρουσιαστούν τέτοιες λέξεις ή εκφράσεις τότε οι επικοινωνία καταγράφετε και ελέγχεται.
    για σκεφτείτε τώρα τι θα γινόταν αν από αύριο αρχίζαμε όλοι σε κάθε τηλεφώνημα, μήνυμα, φαξ ή μέιλ να πετάμε για πλάκα μερικές από αυτές τις λέξεις. είναι σίγουρο ότι το σύστημα τους θα υπερφορτωνόταν και μπορεί να οδηγούσε και σε μπλακ άουτ. σίγουρα δεν θα ήταν πάντως σε θέση να ελέγξουν όλον αυτόν τον όγκο.
    μήτσος.

    Reply
  4. Ανώνυμος

    Ακόμα και να υποκλέψουν συνομιλίες στα ελληνικά, με τέτοιο πλούτο λεξιλογίου και χρήση μεταφορικών εννοιών, θα χρειάζονται μήνες να καταλάβουν τι αφορά η συνομιλία.

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *