Η ΕΚΤ Αύξησε κατά δύο δισ. ευρώ τον ELA για την Ελλάδα – Αλλάζει το “κλίμα” ενόψει της συνάντησης Α.Τσίπρα-Β.Πούτιν

Συγκεκριμένα αυξάνει το όριο χρηματοδότησης από 68,9 δισ. ευρώ σε άνω των 71 δισ. ευρώ. Κατά δυο δισ. ευρώ αυξάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον έκτακτο
μηχανισμό παροχής ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα ELA.

Η ΕΚΤ με απόφασή της, πιο αναλυτικά, και σύμφωνα με πληροφορίες, αυξάνει το όριο χρηματοδότησης από 68,9 δισ. ευρώ σε άνω των 71 δισ. ευρώ.

Η κίνηση αυτή φαίνεται να έρχεται ως ένας τρόπος να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των τραπεζών και του ελληνικού δημοσίου.

Η αύξηση δεν είνια αμελητέα εάν γίνει αντιληπτό ότι η αμέσως προηγούμενη ήταν μόλις 500 εκατ.ευρώ.

Είναι εμφανές ότι η ΕΕ βρίσκεται σε αναμονή της επίσκεψης Α.Τσίπρα στη Μόσχα όπου θα μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν.

«Εφόσον έχουμε καταλήξει σε μια συμφωνία, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε με έκτακτο δανεισμό, μέσα στους επόμενους μήνες», είπε μόλις χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα «μπορεί ακόμη να αναχρηματοδοτηθεί η ίδια, ευτυχώς». και όπως φάνηκε μονάχα η δήλωση ήταν αρκετή για να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα σημειώνει πρόοδο εκ νέου, επισήμανε όμως ότι υπάρχουν ακόμη πολλές λεπτομέρειες που χρειάζεται να αποσαφηνιστούν περαιτέρω.

«Μπορώ να πω με συγκρατημένη ικανοποίηση ότι η διαδικασία προχωρά εκ νέου», είπε ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στον ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό RTL Z.

Είναι σαφές ότι στο Βερολίνο ανησυχούν για την πιθανότητα μήπως χάσουν οριστικά και αμετάκλητα την Ελλάδα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *