ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟ ΝΙΚΗΤΗ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ EMPORIKI…

Ρεπορτάζ : Γιάννης Παπαδογιάννης

Για μια σκληρή μάχη με στόχο την απόκτηση του ελέγχου της Emporiki Bank, και μαζί της κεφαλαιακής ενίσχυσης που προσφέρει ο μητρικός όμιλος της Credit Agricole, προετοιμάζονται Εθνική…
Τράπεζα, Eurobank και Alpha Bank. Μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 8 Αυγούστου, θα πρέπει να έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους στη διοίκηση του γαλλικού ομίλου η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, ενώ ήδη έχει καταθέσει πρόταση η Alpha Bank. Οι διοικήσεις Εθνικής και Eurobank, σε συνεργασία με τους συμβούλους τους, εξετάζουν τα οικονομικά δεδομένα και ποσοτικοποιούν τις συνέργειες που επιτυγχάνουν από την απορρόφηση της Εμπορικής Τράπεζας ώστε να υποβάλλουν τις τελικές τους προσφορές την ερχόμενη εβδομάδα.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά ιδιότυπη εξαγορά όπου ο αγοραστής δεν πληρώνει αλλά πληρώνεται! Για να πωληθεί η Emporiki Bank -κάτι που για τον μητρικό όμιλο της Credit Agricole αποτελεί προτεραιότητα- θα πρέπει προηγουμένως να ανακεφαλαιοποι-ηθεί κατόπιν απαίτησης της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΤΕ) αλλά και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Σύμφωνα με τη διαγνωστική μελέτη της Blackrock, θα χρειαστούν 2,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον οι εγχώριες τράπεζες ζητούν από τον γαλλικό όμιλο να ενισχύσει το νέο σχήμα με κάποια επιπλέον κεφάλαια λόγω της βαθιάς ύφεσης και της αναπόδραστης περαιτέρω επιδείνωσης των χαρτοφυλακίων δανείων.
Το όφελος των Γάλλων από την ανορθόδοξη αυτή «πώληση» είναι ότι θα κλείσει την ελληνική «πληγή», ενώ παράλληλα θα απελευθερώσει κεφάλαια που έχει χορηγήσει στη θυγατρική της ως ρευστότητα, που σύμφωνα με πληροφορίες φτάνει τα 5 δισ. ευρώ. Πρακτικά ο γαλλικός όμιλος θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Emporiki Bank, ενώ το ποσό που θα περισσέψει θα το ανακτήσει.
Θεωρητικά, οι Γάλλοι θα αποδεχθούν την πρόταση που τους ζητά τα λιγότερα πρόσθετα κεφάλαια (ως πρόσθετο μαξιλάρι).
Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Τη μεταβίβαση της Emporiki Bank θα πρέπει να εγκρίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ η συναλλαγή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς να δώσει το «πράσινο φως» το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ήδη είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος των μεγάλων τραπεζών.
Η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και, κατ’ επέκταση, το ελληνικό Δημόσιο έχουν συμφέρον να δεχθούν την πρόταση που ζητά τα περισσότερα κεφάλαια από τους Γάλλους, για τον απλούστατο λόγο ότι όσο περισσότερα κεφάλαια βάλουν οι Γάλλοι στο νέο σχήμα τόσο λιγότερα θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποί-ησή του. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναμένεται να αποφασίσει αφού εξετάσει τους οικονομικούς όρους της συναλλαγής και τις συνέργειες που δημιουργούν οι επιμέρους συνδυασμοί.
Τα οφέλη του αγοραστή
Οποια από τις τρεις μεγάλες τράπεζες αποκτήσει την ανακεφαλαιοποι-ημένη Emporiki Bank αφενός θα ενισχύσει αποφασιστικά το μέγεθος και το ειδικό βάρος της στην τραπεζική αγορά και αφετέρου θα ωφεληθεί από τα πρόσθετα κεφάλαια. Ετσι θα χρειαστεί λιγότερα κεφάλαια στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποί-ησης. Στο τέλος του 2011 η Emporiki Bank είχε ενεργητικό ύψους 21 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις δανείων έφταναν τα 19 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις τα 11 δισ. ευρώ. Στον όμιλο απασχολούνται 5.200 εργαζόμενοι. Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει ενεργητικό ύψους 104 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 70,7 δισ. ευρώ και καταθέσεις 57,4 δισ. ευρώ, η Eurobank ενεργητικό 73 δισ., χορηγήσεις 50 δισ., καταθέσεις 31 δισ., ενώ η Alpha Bank διαθέτει ενεργητικό 57 δισ., χορηγήσεις 48 δισ. ευρώ και καταθέσεις ύψους 27 δισ. ευρώ.
Το ερώτημα βέβαια δεν είναι γιατί οι εγχώριες τράπεζες θέλουν να αποκτήσουν την Emporiki Bank, αλλά γιατί οι Γάλλοι πέντε χρόνια μετά την εξαγορά της…πληρώνουν για να φύγουν. Σύμφωνα με αναλυτές, η εξαγορά της Emporiki Bank αποτέλεσε μια από τις χειρότερες επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει η Credit Agricole στην ιστορία της, τις έχει κοστίσει πολλά σε κεφάλαια και κυρίως ενέργεια και έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη διοίκηση του γαλλικού ομίλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την πρόσφατη παρουσίαση των αποτελεσμάτων του γαλλικού ομίλου πάνω από το ήμισυ της παρουσίασης αναλώθηκε σε ερωτήσεις για την έκθεση στην Ελλάδα και τους κινδύνους από ενδεχόμενη έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *