Σενάρια για εμπλοκή του ESM στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Σενάρια για εμπλοκή του ESM στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζώνΤην αναβάθμιση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εξετάζουν οι Βρυξέλλες

Τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όσο και σε επίπεδο…
Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν συζητηθεί τεχνικές μελέτες για την μετεξέλιξη του ESM σε μηχανισμό απευθείας κεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Οι μελέτες αυτές θεωρούν πως στην περίπτωση που οι τράπεζες αποκτούσαν απευθείας πρόσβαση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο ESM θα μπορούσε σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης να χρηματοδοτηθεί και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να πολλαπλασιάσει την δύναμη κρούσης του.

Η ΕΚΤ δεν επιτρέπεται να χρηματοδοτεί απευθείας κράτη, αλλά καθώς η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος αποτελεί μέρος των αρμοδιοτήτων της, θα μπορούσε να δανείσει τον ESM εφόσον αυτός αποκτούσε τη σχετική άδεια.

Σύμφωνα με οικονομολόγους η μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ταμείο διάσωσης τραπεζών θα κάλυπτε επαρκώς τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών που θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα και θα λειτουργούσε ως Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων.

Πάντως, όπως παραδέχονται αξιωματούχοι του Ευρωσυστήματος, οι όποιες αποφάσεις για την εμπλοκή του ESM στην ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών δεν μπορούν να ληφθούν άμεσα.

Περιορισμένες είναι και οι πιθανότητες στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου να ληφθούν αποφάσεις για ένα κοινό ταμείο εκκαθάρισης και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στην ΕΕ και ένα ενεό ταμείο ασφάλισης καταθέσεων.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *