EURACTIV “H Ελλάδα είναι «σε άρνηση» σχετικά με τα προβλήματα της υγείας”. Ξανά στο προσκήνιο οι δηλώσεις Άδωνι για τους καρκινοπαθείς.

Greece ‘in denial’ over healthcare problems
Published 03 March 2014

The Greek government and the troika are “in denial” about the scale of the problems created by unprecedented cuts in health spending in the southern EU country, experts have said.

Η Ελλάδα «σε άρνηση» σχετικά με τα προβλήματα υγείας

Η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα είναι «σε κατάσταση άρνησης» για το μέγεθος των προβλημάτων που δημιουργούνται από τις πρωτοφανείς περικοπές στις δαπάνες για την υγεία στη χώρα του Νότου της ΕΕ, δήλωσαν εμπειρογνώμονες.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε σε ένα από τους κορυφαία ιατρικά περιοδικά, το Lancet, πανεπιστημιακοί καθηγητές από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Κέιμπριτζ και της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, δήλωσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει λάθος όταν υποστηρίζει ότι οι περικοπές των δημοσίων δαπανών δεν έχουν επιφέρει βλάβη στην υγεία.

Επιπλέον, είναι επίσης αλήθεια ότι σε ευπαθείς ομάδες, όπως σε άστεγους ή οι ανασφάλιστους αρνούνται την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση.
Η ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί του Κόσμου.είχε προηγουμένως αποκαλύψει ότι, ενώ οι περισσότεροι από τους ασθενείς που λάμβαναν δωρεάν νοσηλεία στις κλινικές της ήταν μετανάστες, σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς το προηγούμενο έτος, ήταν Έλληνες πολίτες, λόγω της οικονομικής κρίσης.

“Βλέποντας τα εν λόγω λεπτομερή στοιχεία για τις βλαβερές συνέπειες της λιτότητας στην υγεία, η αποτυχία της δημόσιας αναγνώρισης του θέματος από τις ελληνικές κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς είναι αξιοσημείωτη”, διαβάζουμε στην έκθεση.

“Πράγματι, η κύρια ανταπόκριση υπήρξε η άρνηση ότι υπάρχουν οποιεσδήποτε σοβαρές δυσκολίες … Η απόρριψη αυτή πληροί τα κριτήρια της «άρνησης”, η οποία αρνείται να αναγνωρίσει, και μάλιστα προσπαθεί να δυσφημήσει, την επιστημονική έρευνα, συνεχίζει η έκθεση.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση των ποσοστών παιδικής θνησιμότητας, για άνοδο στα επίπεδα της μόλυνσης από τον ιό HIV μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών, επιστροφή της ελονοσίας, καθώς και μια αύξηση στις αυτοκτονίες την περίοδο 2009-2011.

Οι περικοπές λιτότητας από την κυβέρνηση στην Ελλάδα και την τρόικα έχουν βλάψει τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα και έχουν αφήσει 800.000 χωρίς πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη ή κοινωνική ασφάλιση, κυρίως επειδή έχασαν τη δημόσια ασφάλιση υγείας τους, αφού είναι άνεργοι για περισσότερο από ένα χρόνο.

Σε μια συνέντευξη του στην εφημερίδα Washington Post, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε επίσης ότι δεν θεωρεί ασθένειες όπως ο καρκίνος ότι είναι «επείγουσες, αν δεν είναι στα τελικά στάδια».

Τα σχόλια ξεκίνησαν αφότου εμφανίστηκε στον ελληνικό Τύπο, ότι ένας ανασφάλιστος ασθενής με καρκίνο, ο Νίκος Σολωμού, θα πρέπει να πληρώσει € 50.000 για μια σωτήρια επέμβαση, από τη δική του τσέπη.

Ο Γεωργιάδης, δήλωσε ότι οι περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται στα δημόσια νοσοκομεία, ανεξάρτητα από το καθεστώς ασφάλισης. Ένα ταμείο € 13.000.000 για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις από τα χρήματα που κατασχέθηκαν σε καταστολή της φοροδιαφυγής, έχει συσταθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Μετάφραση – Απόδοση: LEFTeria-news

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *