ΓΙΑ ΚΑΘΕ EURO ΠΟΥ ΜΑΣ…..ΔΙΝΟΥΝ ΜΑΣ ΤΟ ΧΡΕΩΝΟΥΝ 6 EURO !!!

Γράφει ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
Εν μέσω «μηχανισμών βοήθειας», «ευρωομολόγων» και νέων «εθνικών επιτυχιών», όπως στην προχτεσινή σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, ας δούμε μια ενδιαφέρουσα πλευρά των σχέσεων ΕΕ – Ελλάδας: Τα περίφημα «πακέτα». Πρόκειται για τα ΜΟΠ της περιόδου 1986-93, ύψους 471 εκατ. ευρώ, για το Β΄ ΚΠΣ της περιόδου 1994-99, ύψους 12,3 δισ. ευρώ, για το…..
Γ΄ ΚΠΣ της περιόδου 2000-2006, ύψους 26,1 δισ. ευρώ. Εδώ τώρα έρχονται να «προστεθούν» και τα 26,2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της τρέχουσας περιόδου 2007-2013.
Το άθροισμά τους είναι περίπου 65 δισ. ευρώ.
Αν ακολουθήσουμε τη «χυδαία» λογιστική προσέγγιση των φίλων της ΕΕ, όταν μιλούν για τα «λεφτά που παίρνουν οι Ελληνες από τις Βρυξέλλες», τότε προκύπτει το εξής:
*
Από το 1980 μέχρι το 2013, το ποσό από τον παραπάνω «πακτωλό» που αναλογεί σε καθέναν από τα 10 εκατομμύρια Ελληνες δεν ξεπερνά τα 6.500 ευρώ. Τουτέστιν:
Σε μια περίοδο 33 ετών από την ένταξη στην ΕΕ, οι Ελληνες εργαζόμενοι (υποτίθεται ότι) «εισέπρατταν» κατά κεφαλήν από τα «πακέτα» περίπου 196 ευρώ το χρόνο. Ητοι 0,54 λεπτά του ευρώ την ημέρα!
Περί αυτής της ευρωενωσιακής «βοήθειας» πρόκειται…
***
Αλλά το κύριο δε βρίσκεται καν στην προπαγανδιστική απάτη που θέλει τον ελληνικό λαό να «χρηματοδοτείται» και να ζει από τα «πακέτα» της ΕΕ.
Το κύριο βρίσκεται στη λεηλασία που κρύβεται πίσω από αυτήν τη γελοία προπαγάνδα.
*
Απόδειξη:
Το ποσό των μέχρι τώρα «πακέτων» (ήταν περί τα 42 δισ. ευρώ μέχρι το 2007 στα οποία προστίθεται και το 1 δισ. ευρώ από την απορρόφηση του ΕΣΠΑ μέχρι τα τέλη του 2009 – στοιχεία υπουργείου Οικονομικών, «Ελευθεροτυπία» 15/6/2010). Συνολικά δηλαδή για την περίοδο 1981-2009, το ποσό δεν ξεπερνά τα 43 δισ. ευρώ.
Το ποσό αυτό, για να έχουμε μια ουσιαστική απάντηση στην εξίσωση των «οφελειών – κόστους» όσον αφορά την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, θα πρέπει να συγκριθεί με ένα και μόνο στοιχείο:
Με το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Ελλάδας έναντι της ΕΕ από το 1980 μέχρι το 2009.
Αν, λοιπόν, δει κανείς συγκεντρωτικά τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας με την ΕΕ (πηγή: Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας), προκύπτει ότι:
Αθροιστικά οι εισαγωγές της χώρας τις τρεις τελευταίες δεκαετίες ανήλθαν στα 379,2 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές της στα 125,4 δισ. ευρώ. Ετσι το αθροιστικό έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Ελλάδας έναντι της ΕΕ μέσα σε αυτά τα χρόνια εκτινάχτηκε στο δυσθεώρητο ύψος των 254 δισ. ευρώ!
Δηλαδή: Τους δώσαμε 254 (για εισαγωγές από τις χώρες της ΕΕ) και πήραμε 43 (από τα «πακέτα»)…
Δηλαδή: Κάθε ένα ευρώ που «μας δίνουν», τους το πληρώνουμε …έξι!
*
Με άλλα λόγια:
Για κάθε ένα ευρώ που υποτίθεται ότι οι Βρυξέλλες μας «δίνουν» μέσω των «πακέτων» (ΜΟΠ, ΚΠΣ, ΕΣΠΑ κλπ.), ο ελληνικός λαός τους πληρώνει …έξι ευρώ (!), όπως προκύπτει από την εκτίναξη του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας έναντι της ΕΕ. Το κόστος δηλαδή που πληρώνει η Ελλάδα ως συνέπεια της ανισομετρίας εντός της ΕΕ είναι 6 φορές μεγαλύτερο από τα «οφέλη» λόγω της ένταξης και παραμονής της στη λυκοσυμμαχία.
*
Φυσικά αυτό το τεράστιο κόστος της συμμετοχής της Ελλάδας στο κλαμπ των τάχα «ισότιμων εταίρων» δεν το πληρώνουν όλοι. Αυτός που πληρώνει είναι ο λαός. Γιατί (όντως) υπάρχουν και εκείνοι που εισπράττουν και κερδίζουν. Πρόκειται για τους πλουτοκράτες, τους οποίους αφορούν – στην πραγματικότητα – τα «πακέτα».
Πρόκειται για τους βιομήχανους, τους εργολάβους και τους «αετονύχηδες» του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι:
Πάνω από το 50% του Γ΄ ΚΠΣ πήγε σε προγράμματα για δρόμους και συγκοινωνιακούς άξονες με βάση τα συμφέροντα των εργολάβων ή για πολυποίκιλα και ποικιλώνυμα προγράμματα …«κατάρτισης», δηλαδή ζεστό χρήμα στους βιομήχανους για τη μείωση του λεγόμενου «εργατικού κόστους»

Άρθρο του Νίκου από τον Ριζοσπάστη

: http://patrinaki.blogspot.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

6 Comments

 1. Ανώνυμος

  ΑΥΤΟΣ Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ? ΠΟΣΟΥΣ ΑΠΟΛΥΣΑΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΡΕ ΚΟΠΑΝΕ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ?

  Reply
 2. Ανώνυμος

  gia NEO MAS TO LENE OTI MAS EXOUN KSESKISEI
  STO KLEPSIMO-STHN APATH KAI STHN ADIKIA!?

  ELEOS!

  "EYXARISTOUME" RE PRODOTH SO-SIA-LHSTH!

  PRWTO TRAPEZI PISTA STHN KOLASH EXEIS KANEI RESERVATION!

  Reply
 3. Ανώνυμος

  -Γειά σου Αρχαίε Χριστιανέ!
  -Κουκιά σπέρνω!

  Αυτό κατάλαβες από το κείμενο της ανάρτησης?
  Η απλώς ήθελες να δείξεις την υπογραφή σου??

  Reply
 4. Ανώνυμος

  ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΑΛΛΑ ΕΩ ΘΑ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΩ??–ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΤΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΘΑ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΩ??–ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΙΝΑΣΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΘΑ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΩ??–ΟΥΤΕ ΤΣΙΠΑ ΟΥΤΕ ΝΤΡΟΠΗ ΤΑ ΑΝΑΛΓΗΤΑ ΚΑΙ ΦΘΗΝΑ ΑΥΤΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ–ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ -ΚΑΙ Ο ΓΑΚ ΤΟΝ ΧΑΒΑ ΤΟΥ????????????????????

  Reply
 5. ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ

  Αν δεν υπάρξη αμεσότατη χάραξη συντεταγμένη πολιτικής ανάπτυξης και ένα πολύ συγκεκριμένο και καινοτόμο επενδυτικό σχέδιο για τη χώρα καθώς και ε θ ν ι κ ή-π α ν ε θ ν ι κ ή στρατηγική,δε νομίζω να αποφύγουμε τη στάση πληρωμών 'στο δημόσιο κάποια στιγμή.Αυτή η προσεχής χρονιά θα είναι και η ουσιώδης για να 'δούμε πού θα καταλήξη και πού θα στραφή το πράγμα.

  Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *